Leyla Zana'ya maaş ödendi mi?
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, TBMM’de yemin metnini değiştirerek okuduğu için yemin etmemiş sayılan HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana’ya herhangi bir maaş ödemesi yapılmadığını belirtti.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın sunumundan sonra Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ile Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı Nihat Ömeroğlu da sunum yaptı. Sunumların ardından soru cevap bölümüne geçildi.
Kaynaşmanın önemine değinen Kahraman, "Millet ve devlet olarak kaynaşmalıyız, toplumsal kutuplaşma önlenmeli. Bağdat'ta üzüldük. Barikatlar, tanklar durmuş bir hayat. Bu senaryo İslam ülkelerindeki oluyor birlik bütünlüğümüzü korumak zorundayız. Ufak tefek meseleleri büyütmemeliyiz" dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu’nun verdiği soru önergesinin okumadığını iddia etmesi üzerine Kahraman okuduğunu söyleyerek, "Lütfen insicamı bozmayalım. Kavga etmeyeceğiz. Şu mikrofon fikrin pınarı. Beyefendi bunlar sorduğunuz 7 soruda da kendi hüküm cümleleriniz var bu şekilde olmaz. Benim cevabımı uygun görmeyebilirsiniz. Bu size göre Aykut Bey. Ben bu içtüzüğün dışına çıkmayacağım, beğenmediğiniz yer varsa değiştireceksiniz. Değiştiremiyorsanız uyacaksınız. Ben iki yere hesap vereceğim ben iki dünyalığım ben hem bu dünyada hem ahirette hesap vereceğim" şeklinde konuştu.
“ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA PERŞEMBE GÜNÜ TOPLAYACAĞIZ"
Anayasa Uzlaşma Komisyonu ile ilgili soruya Kahraman, "Komisyon üyelerine mektup göndereceğim. Önümüzdeki hafta Perşembe günü toplayacağız" dedi.
“LEYLA ZANA'YA MAAŞ ÖDEMESİ YAPILMAMIŞTIR"
Leyla Zana'nın yeminiyle ilgili soru üzerine Kahraman, "Sayın Milletvekili Zana metni aynen okumadığı için geçici Başkan Baykal'ın yeminin geçersiz olduğunu ifade etmiştir. Şu ana kadar kendisine herhangi bir maaş ödemesi yapılmamıştır"ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga da, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin maliyetine ilişkin soruya, "Başbakanlık bütçesinden aşıldı. 5.1 milyar dolara tam on tane külliyenin yapımına tekabül eder. Şu anda harcamalar kendi bütçemizden yapılacak. Başbakanlık kesin hesabı verebilir" cevabını verdi.
Cumhurbaşkanlığı'na bağlı toplam 948 personel çalıştığını söyleyen Kasırga, çalışan memur statüsünde 702, sözleşmeli 246 personelin çalıştığını belirtti. Kasırga, "Sayın Gül 449 kişiyle devralmış, 679 kişiyle temsil etmiş. Sayın Sezer döneminde 449 kişiymiş" şeklinde cevap verdi.
Toplumun her katmanından vatandaşları misafir etmek istediklerini belirten Kasırga, maliyetin Cumhurbaşkanlığı resmi ödeneğinden karşılandığını kaydetti. Şu ana kadar 19 muhtarlar toplantısı yapıldığını ve 9 bin 240 muhtarı davet edildiğini söyleyen Kasırga, muhtarların seçiminin, hangi muhtarın davet edileceğinin İçişleri Bakanlığınca planlandığını söyledi. Kasırga, "Davet edilen muhtarların saraya intikallerine kadar biz herhangi bir şekilde masraflarını bilmiyoruz, karşılamıyoruz. Ama saraya girdikten sonra onları biz ağırlıyoruz külliyede" diye konuştu.
“BU SARAY KADAR YASAL HİÇBİR YAPI BİLMİYORUM”
Kaçak saray ifadesini doğru bulmadığının altını çizen Kasırga, "Sarayın yapımından önce bölgeyle ilgili 'bölgenin tarihi olmadığına' ilişkin ilgili kurul karar verdi. Mevcut yasalara göre bu saray kadar yasal hiçbir yapı bilmiyorum, hiçbir yasal engeli bilmiyorum" ifadelerini kullandı.
Kamu Denetçisi Nihat Ömeroğlu, Hrant Dink'in Türklükten mahkum olmasına ilişkin olarak, "Dink'in 301'den mahkumiyeti yoktur. Bozulan karar toptan ortadan kalkar. 1999 yılında Bursa 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkan'ı iken, Doğu Ergil'i yargıladım. Bursa'daki bir toplantıda tehcirden, devletin özür dilemesi gerektiğinden bahsettiği için bu akademisyen hakkında kamu davası açıldı. Ben bunun ifade özgürlüğüdür dedim" şeklinde konuştu.