Kültepe Kaniş Karum'da Heyecanlandıran Çalışma
Kültepe Kaniş Karum'da Heyecanlandıran Çalışma
Kültepe Kaniş Karum’da kazı çalışmaları sürerken, kazı başkanı Fikri Kulakoğlu yaptıkları çalışmalarda saray olduklarını tahmin ettikleri yapı üzerinde durduklarını söyledi.
Kültepe Kaniş Karum Kazı Başkanı Fikri Kulakoğlu, yaptıkları çalışmalarla ilgili olarak bilgi verdi. Kulakoğlu Kültepe kazılarına 4 Ağustos tarihi itibariyle başladıklarını belirterek, çalışmalarını tüm hızıyla sürdürdüklerini kaydetti. Kulakoğlu ayrıca, “Tabi çalışmalara başlamadan önce ciddi bir temizlik çalışması yapmak durumunda kaldık. Yağışlı geçen mevsim itibariyle ciddi anlamda bir ot mücadelesi ile uğraştık. Bu seneki kazıların hedefi öncelikle büyük anıtsal yapının açığa çıkartılmasıdır. 2010 yılından bu yana yaptığımız çalışmalarda höyüğün hemen batı kısmında 75 metreye 65 metre ölçülerinde büyük bir yapıyla karşılaştık. Bu yapı esas itibariyle henüz daha çeyrek kısmında çalışmaların sürdürüldüğü bir yapı. Büyük olasılıkla bu yapı en azından 100’e 150 gibi büyük bir yapı olacaktır. Bunun ancak bir çeyreğinde çalışabiliyoruz. Bu yapı büyüklüğünden öte şöyle önemli bir özellik arzetmekte; günümüzden 4 bin 500 yıl önceye tarihlenen yapı büyük bir olasılıkla bir idari yapının yani o dönem için bir sarayın bir kısmını oluşturmaktadır. Çalışmalarımız bu yapı üzerinde yoğunlaşacak” diye konuştu.
Çalıştıkları yapı ile ilgili konuşan Kulakoğlu, “Bu büyüklükteki bir yapı esas itibariyle ne Anadolu’da var ne de Güneyimizdeki Suriye ve Mezopotamya’da karşımıza çıkıyor. Bu yapı en azından şimdilik gördüğümüz kadarıyla 2 ayrı yapıdan oluşmaktadır. Büyük olasılıkla o dönemde gerçekleştirilen ticari ilişkilerin sonucunda güneyden gelen malların depolandığı özel bir bina olmalı ve büyük olasılıkla da bir saray niteliğinde ki bir yapının parçasını oluşturmaktadır. Çalışmalar bu yapıyla birlikte tabi ki bu yapının güneyindeki uzantısı ve onun üzerindeki kalıntıları araştırmakla da geçecektir. Hedefimiz bu yapının en azından hemen hemen bir kısmının planını tamamlayabilmek daha sonra da bu yapının karakterini, fonksiyonunu öğrenebilmek olacak” şeklinde konuştu.
Çalışmalarının farklı noktalarda gerçekleşeceğini ifade eden Kulakoğlu, “Eğer bir aksilik olmazsa yine Karum alanında 4 bin yıl önce Anadolu’ya gelmiş olan tüccarların yerleştiği aşağı şehirde de çalışmalarımız gerçekleşecek. Yine orada da yeni bir evin, yeni bir yapının ve özellikle de bir tüccarın arşivine ulaşmak mümkün olacaktır diye bir beklenti içindeyiz” dedi.