Konya Çevre Düzeni Planı Çalıştayı Yapılıyor
Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya´nın topyekün kalkınması için büyük önem taşıyan Konya Çevre Düzeni Planı´nın ele alınması için gerçekleştirilecek olan "1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Çalıştay
Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya´nın topyekün kalkınması için büyük önem taşıyan Konya Çevre Düzeni Planı´nın ele alınması için gerçekleştirilecek olan "1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Çalıştayı" başladı.
Konya Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Nurullah Osmanlı´nın açılış konuşmasıyla başlayan çalıştayda Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, toplantıya katılan herkese teşekkür etti. Konuşmasında, Yeni Büyükşehir Yasası´na en hızlı adapte olan şehrin Konya olduğunu vurgulayan Başkan Akyürek, Konya´nın Türkiye´nin geleceğinin planlanmasında çok önemli bir fonksiyon icra ettiğini dile getirdi. Konya´nın bu konuda özel bir sorumluluğu olduğunun altını çizen Başkan Akyürek, "Konya Çevre Düzeni Planı ile 40 bin kilometrekareden fazla olan Konya´nın tamamı üst ölçekli planlanmış olacak. Diğer plan çalışmalarıyla birlikte Konya´nın tamamı geleceğe hazır hale getiriliyor. Nazım plan çalışmalarımız daha önce şehir merkezi ile sınırlıydı. Şimdi köyler de, tüm mahalleler de planlı hale getirilmiş olacak" dedi.
"PLANLAMA İLE GERÇEK KALKINMA SAĞLANACAK"
Çevre Düzeni Planı´nın Sosyal Doku Haritası, 1/5.000 ölçekli Nazım Planı, jeolojik etüt, numarataj, coğrafi bilgi sistemleri ve entegrasyon yazılımlarıyla bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Başkan Akyürek, planlar tamamlanmadan gerçek bir kalkınma ve gerçek bir gelişimin ortaya çıkmasının kolay olmadığını ifade etti.
Başkan Akyürek, planlama yapılırken Konya´nın bölgeleri arasındaki gelişmişlik farkının giderilmesi konusunun da masada olması gerektiğini dile getirdi. Konya´nın topyekün kalkınmasının bir yolunun da planlamadan geçtiğini kaydeden Başkan Akyürek, "Belli yerlerin sanayi bölgesi, bazı yerlerin tarımsal gelişim bölgesi olarak ilan edilmesi ve tarımsal destekler konusunda da bölgelere göre farklılıkların ortaya çıkarılması, farklı desteklerin oluşturulması gerekiyor. Yine belli bölgelerin de yerleşim alanı olarak sabitlenmesi, işaretlenmesi ve geleceğe yönelik büyüme alanlarının tespiti gibi çalışmalar bu planlama çalışmasıyla gerçekleştirilmiş olacak" diye konuştu.
"PLANLI KALKINMA ÖNEMLİ"
Vali Yardımcısı Fazlı Akgün ise, Türkiye´nin en önemli sorunlarından birinin plansız kalkınma olduğunu, 6360 sayılı yasa ile Türkiye´de yepyeni bir dönem başladığını vurgulayarak, en üst ölçekli uygulama planlarının ancak birbiri ile uyumlu olduğu zaman bir anlam ifade edebileceğini dile getirdi. Akgün, Türkiye´nin şehirleri planlı olarak kalkınan bir ülke konumuna gelmesinin son derece önemli olduğunu da sözlerine ekledi.
Çalıştaya Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları ile belediye yöneticileri katıldı. Konya 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Çalıştayı, Bölgesel Yerleşim Deseni, Bölge ve Kent Ekonomisi, Çevre ve Doğal Kaynak Kullanımı ana başlıklarında 2 gün sürecek. Konya Çevre Düzeni Planı çalışması 6360 sayılı yasa sonrasında bir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ilk çevre düzeni planı niteliği taşıyor. Plan, Konya´nın sadece il ve ilçe merkezlerinde değil, köylerde de yaşam standardını artırmaya yönelik çalışmalara destek olacak.
(MTA-AH-Y)
23.10.2014 16:36:22 TSI