Kayseri Pancar Kooperatifi
Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay:
Kayseri Şeker’in sözleşmeli şeker pancarı üretimi yaptığı bölgelere ziyaretlerini sürdüren Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Şeker Pancarında Polar oranının milli ekonomiye yansımasının küçümsenemeyeceğini açıkladı.
Akay; Şeker pancarının fiyatının belirlenmesinde şeker oranının önemli bir ölçü olduğuna dikkat çekerek, "Ülkemizde Şeker pancarı taban fiyatı Türk Şeker tarafından 16 polar esasına göre belirlenmektedir. Kayseri Şeker Fabrikası da ona göre fiyatını belirlemektedir.
Türk Şeker tarafından belirlenen taban fiyatı üzerine ilave verenler var buna benzer değişik uygulamalar yapılıyor. Tabi şeker oranının yüksek olması aslında en fazla arzu edilen bir şey, şeker oranı yükseldikçe bundan hem fabrika hem de çiftçi faydalanıyor" diye konuştu.
Akay, "Mesela 100 ton pancar işleseniz şeker oranınız yüksek olursa 16 ton şeker elde edebiliyorsunuz. Ya da şeker oranınız düşük olursa 14-13 tona kadar düşebiliyor. Bu tabi ekonomik bir kayıp bu ekonomik kayıp meydana gelince hem çiftçiyi etkiliyor, hem de fabrikaları etkiliyor.
Kayseri Şekerin toplam şeker kotası 310 bin tondur. Eğer işlediğimiz pancar 16 polara göre olursa, bu 310 bin tonu çıkarabiliyoruz. Polar oranı %17 olursa o zaman 20 bin ton daha fazla şeker elde etme imkanımız oluyor. Bu 20 bin ton şeker günümüzün parasıyla 53 milyon gibi bir paraya tekabül ediyor. Bu kaybın yarısı çiftçiden yarısı da fabrikadan gidiyor. Bunun için şeker oranının yüksek çıkması, hem çiftçi hem de fabrika açısından değerli ve önemlidir" ifadesinde bulunarak şunları söyledi:
"Bu konuda alınması gereken tedbirler açısından tohum, gübre, ekim, sulama ve ilaçlamaya çok özen gösterip dikkat etmek gerekiyor. Özellikle şeker oranının düşmesini etkileyen hastalıklar var bu hastalıklar çıkmadan çiftçimizin tedbir alıp ilaçlaması gerekiyor. Fakat bunu bütün çiftçilerimizin yapma imkanına sahip değiller. Çünkü pancar belirli bir seviyeye geldikten sonra, içine traktör girecek olursa pancarın ezilerek zarar görmesini sağlıyor. Bunun içinde ince tekerlekli traktörlerle bu ilaçlamanın yapılması gerekiyor. Tabi şimdi bütün çiftçilerimizin elinde böyle bir imkan yok. Bu nedenle de biz bu konuya çok önem verdiğimiz için, önümüzdeki sene bütün ilaçlama işini Kayseri Şeker Fabrikası üstlensin diye bir karar aldık. Yönetim kurullarımız değerlendirdi. Bu karara önümüzdeki sene temin edilecek makinalarla uygulayacağız. Belli ilaçlarla hastalıklarla ilgili ilaçlamaları da bedelsiz yapacağız. Diğerleri ile ilgili de bir fiyat maliyet alma söz konusu olacak. Bu şekilde bir mücadeleyle biz şeker oranını yükseltme gibi bir mücadele elde etmeye çalışacağız.
Şeker pancarı çok hassas ve nazlı bir bitki çocuk gibi bakım istiyor çiftçimizin de buna özel itina göstermesi gerekiyor ama sonucunda da kazandırıyor. Çiftçilerimize soruyorum herkes tonajdan memnun. 5 buçuk ton esasına göre ekilen tarlalarda şimdi 7 buçuk 8 ton pancar üreten çiftçilerimiz var bu verimi artırdığımızın bir ifadesidir. En önemli eksiğimiz şu an şeker oranının artırılması eğer bunu da artırırsak biz şeker pancarı tarımında Avrupa seviyesine gelmiş oluruz.
Bizim çiftçilerimiz zaten hem çalışkan hem de bilinçli, nereden ne kazanacaklarını çok iyi biliyorlar. Mesela 3 sene önce maus yoktu biraz sorunlar yaşanıyordu şuan çiftçilerimizin hem işini hem masraflarını azalttı."