Kayseri için çadır ve konteyner kent tavsiyesi
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi İnşaat Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Kamuran Arı, Kayseri’de olası bir depremin 6 şiddetinde olabileceğini belirterek, özellikle eski yapıların kontrol ettirilerek önlem alınması gerektiğini söyledi. İnşaat Mühendisi Arı, özellikle sık binaların olduğu alanlarda toplanma alanlarının oluşturulması gerektiğini kaydetti.
11 ilde büyük yıkıma sebep olan Kahramanmaraş merkezli depremlerde Kayseri’de de birçok yapı hasar aldı. Korku ve tedirginlik yaşayan vatandaşlar, oturdukları binaların deprem riskini merak ediyor. Vatandaşların talebini alan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ekipleri yapılarda denetim yaparak riski belirlemeye başladı.
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi İnşaat Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Kamuran Arı, olası bir deprem yaşanması halinde Kayseri’yi bekleyen riskleri anlattı. Yapıların az, orta ve ağır hasarlı olmak üzere 3 kategoride değerlendirildiğini belirten Arı, “Aslında bu depremin etkisiyle Kayseri’de çok fazla yapımız hasar görmedi, başarıyla geçmiş oldu. Özellikle yeni binalarımızda sıkıntı olmadığını gördük. Eski yapı stoklarımız için önlem alınması gerektiği aşikâr. Uygun şartları sağlayan yapılar için kentsel dönüşümle ilgili çalışmaları yapması uygun olacaktır. Orta hasarlı ve yüksek katlı yapılar için de çözüm aşamalarını yavaş yavaş ortaya koymaya çalışıyoruz. Bu hem Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürümüz hem de üniversiteler olarak önlem almaya ve çözüm önerilerini ortaya koymaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
‘UYGUN BİR ALAN BELİRLENEREK KAYSERİ’DE BİR ÇADIR KENT VEYA KONTEYNER KENT KURULABİLİR’
Olası bir deprem için özellikle sık yapıların olduğu yerlerde önlem alınması gerektiğini ifade eden Öğretim Üyesi Dr. Arı, “Kayseri’de olabilecek olası bir depremin şiddetinin 6 olması bekleniyor. Bu depremden binalarımızın başarıyla geçeceğini ve yapılarımızın ayakta kalabileceğini gördük. Bu olası depremle de yapılarda çok sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyoruz. Ama demek değildir ki hem rahat olalım hem de korku içinde olalım. Özellikle eski yapılarımızda temkinli olmamız, yapıları inceletmemiz ve bunlarla ilgili önlem almamız doğru olacaktır. Olabilecek deprem için bizim bu çalışmaları güncelleyerek Kayseri’de herhangi bir sıkıntı ihtimali için sürekli çalışmamız gerekiyor. Burada AFAD yetkilileri, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığındaki arkadaşlara, yerel yönetimlere ve üniversitelere iş düşüyor. Benim naçizane düşüncem uygun bir alan belirlenerek Kayseri’de bir çadır kent veya konteyner kent kurulabilir. Kahramanmaraş’a yakın olmamız nedeniyle vatandaşlarımızın geçici bile olsa burada barınarak oradaki oluşumlar tamamlanana kadar hayatlarını devam etmeleri açısından fayda sağlayacaktır. Ayrıca Kayseri’de olabilecek bir tehlike anında oraların kullanılması avantaj sağlayacaktır diye düşünüyorum. Bunu yetkililer göz önünde bulundurarak bu şekilde bir hazırlık yapmalarının uygun olabileceğini naçizane tavsiye ediyorum. Bunun haricinde vatandaşlarımız yapılarıyla ilgili veya depremin ortaya çıkardığı sıkıntılarla ilgili olarak üniversitelere bizlere de rahatlıkla ulaşabilirler” şeklinde konuştu.