Karbonhidrat Ağırlıklı Beslenenler Akciğer Kanseri Riski Altında
Karbonhidrat Ağırlıklı Beslenenler Akciğer Kanseri Riski Altında
ERÜ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İnci Gülmez, karbonhidrat ağırlıklı beslenenlerde akciğer kanseri görülme riskinin yüzde 40 daha fazla olduğunu söyledi.
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından, Göğüs Hastalığı Polikliniği’nde düzenlenen ‘Pulmoner Rehabilitasyon Haftası’ etkinliğinde konuşan ERÜ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İnci Gülmez, Türkiye’de 40 yaşın üzerindeki kişilerde KOAH görülme sıklığının yüksek olduğuna ifade etti. Solunum sistemi hatalıklarının azaltılabilmesi için düzenli olarak pulmoner rehabilitasyon yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. İnci Gülmez, “Bunun içinde hem alt, hem üst ekstremite egzersizlerini, hem de solunum egzersizlerini burada bugün uygulamaları olarak hastalarımıza gösterdik. Aynı zamanda hasta yakınları ve hastalarla birlikte bu hareketleri yaptık. Bu hareketlerin bir süre için değil, aslında yaşam şekli olarak planlanması lazım. Çünkü göğüs kaslarımız güçlenirse, solunumumuz daha iyi olacaktır. Özellikle KOAH hastaları daha rahat nefes alacaktır.” diye konuştu.
Karbonhidratlarla fazla beslenen kişilerde yüzde 40 oranında daha çok akciğer kanseri görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Gülmez, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ayrıca KOAH’lı hastalarda karbonhidratla beslendiği takdirde açığa çıkan karbondioksit gazı ile birlikte solunum yetmezliği daha fazla artıyor. Dolayısıyla kronik obstrüktif akciğer hastalığı aslında Türkiye’de önemli bir sorun. 40 yaşın üzerindeki insanlarda görülme sıklığı bir hayli fazla. Bunun nedeni sadece sigara değil, ayrıca hem ısınmada, hem pişirmede kullanılan odun, gazel, tezek gibi biyolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan toksit gazlar ve zararlı partiküller, obstrüktif akciğer hastalığı ciddi bir tehlike oluşturuyor. Dolayısıyla bu kişilerde en önemli problemlerden bir tanesi nefes darlığı. Solunum kaslarımızı güçlendirdiğimiz takdirde nefes darlığı algımızı daha da azalacak. Şikayetlerimiz daha az olacaktır.”