Ýzsiad´ýn ´´iþgüvenliði Zirvesi´´nden Önemli Mesajlar!

Ýzmir Sanayici ve Ýþadamlarý Derneði (ÝZSÝAD) ve A Artý OSGB tarafýndan Türkiye´de bir ilk olarak düzenlenen Ýzmir Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Zirvesi ve Fuarý 16-17-18 Ekim 2014 tarihlerinde Tepekule Kon

Ýzmir Sanayici ve Ýþadamlarý Derneði (ÝZSÝAD) ve A Artý OSGB tarafýndan Türkiye´de bir ilk olarak düzenlenen Ýzmir Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Zirvesi ve Fuarý 16-17-18 Ekim 2014 tarihlerinde Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi´nde gerçekleþtirildi.
16 Ekim´de baþlayan Zirve kapsamýnda ilk gün Vestel, Ýzdemir Enerji, Sipil Group, Ateþ Çelik ve Gediz A.Þ firmalarýna teknik geziler düzenlendi. Toplam 250 katýlýmcýyla gerçekleþtirilen teknik gezilerde iyi ve örnek iþ güvenliði uygulamalarý yerinde incelendi teorik ve pratik paylaþýmlarda bulunuldu. 17-18 Ekim 2014 Tepekule Kongre Merkezi´nde 3 ayrý salonda 10 oturumda toplam 32 sunuma yer verildi, 2 çalýþtay ve 1 özel oturum gerçekleþtirildi. Toplamda 800 kayýtlý katýlýmcý tarafýndan izlenen oturumlarda sunumlarýn ardýndan gerçekleþen soru-yanýt bölümlerinde interaktif bir platform oluþturuldu.
Farklý sektörlerdeki önde gelen firmalarýn gerçekleþtirdiði sunumlarda iþ güvenliði alanýndaki sektörel geliþmeler, teknolojik yenilikler ile iþ güvenliði kültürünün yaygýnlaþtýrýlmasý ve yaþam biçimine dönüþmesi hedefiyle iyi uygulama örnekleri katýlýmcýlarla paylaþýldý.
Zirve kapsamýnda Tepekule Sergi Merkezi´nde toplam 5 bin metrekare sergi alanýnda 40 firma, kurum ve kuruluþ tarafýndan açýlan stantlarda ÝSG alanýndaki ürün ve hizmetler ziyaretçilere tanýtýldý. Yaklaþýk 2 bine yakýn mühendis, mimar, doktor, hemþire, teknik eleman, üniversite, meslek yüksek okulu ve meslek lisesi öðrencisi tarafýndan ziyaret edilen fuar alanýndaki ihtisas fuarlarý arasýnda gördüðü yoðun ilgiyle þimdiden ön sýralardaki yerini aldý. Zirve sürecinde fuar katýlýmcýsý firma, kurum ve kuruluþlar ile kayýtlý katýlýmcýlarýna yönelik anketler sonucunda tüm katýlýmcýlarýn Ýzmir ÝSG Zirvesi ve Fuarý´nýn her yýl düzenlenme talebinde olduklarý görüldü.
Zirvenin onuruna 17 Ekim akþamý Ýzmir Büyükþehir Belediyesi ev sahipliðinde Tarihi Havagazý Fabrikasý´nda düzenlenen kokteylde ülkemizin birçok bölgesinden gelen katýlýmcýlar için tanýþma ve kaynaþma ortamý yaratýldý. Kokteylde zirvenin destekleyicisi kurum ve kuruluþlara, Organizasyon Komitesi Üyelerine, Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkaný Aziz Kocaoðlu, Ýzmir Milletvekilleri Alaattin Yüksel ve Mustafa Moroðlu ile ÝZSÝAD Baþkaný Hasan Küçükkurt ve A Artý OSGB Kurucusu ve Organizasyon Komitesi Baþkaný Þenol Aslanoðlu tarafýndan teþekkür plaketleri sunuldu.
18 Ekim akþamý son bulan zirve ve fuar sonucunda tüm oturumlarda konuþmacý ve katýlýmcýlardan elde edilen görüþ ve öneriler doðrultusunda ortak eðilim olarak Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði konusunda çýkan sonuçlar açýklandý:
1) 6331 Sayýlý Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Kanunu´nun ülkemizde yaþanan iþ kazalarýný ve kazalardan doðan maddi, manevi kayýplarý en aza indirgemek amacýyla, meslek odalarýnýn, sendikalarýn, üniversitelerin, sivil toplum kuruluþlarýnýn görüþ ve önerilerini alarak ivedilikle yeniden düzenlenmesi önerilmektedir. Bu düzenlemede "ULUSAL ÝÞ GÜVENLÝÐÝ KONSEYÝ"nde kamu temsil aðýrlýðý azaltýlmalý sivil temsiliyet arttýrýlmalý, Konsey yaþama müdahil olacak þekilde iþler ve iþlevsel kýlýnmalýdýr.
2) Kamu ve özel sektör iþ süreçlerindeki ihalelerin "en düþük fiyat" esasiyle sonuçlandýrýlmasý yerine ihalelerde yükleniciliðe talip olan firmalarýn iþ saðlýðý ve güvenliði alanýndaki birikimleri gözetilerek oluþturulacak "puanlama ve deðerlendirme" sistemi esasýyla sonuçlandýrýlmasýnýn önemi ve gerekliliði vurgulanmýþtýr. Haksýz rekabeti de engelleyecek puanlama ve deðerlendirme sistemine kamu ihale kanunundan baþlanarak özel sektöründe teþvik edici diðer yasal düzenlemelerde yer verilmesi önerilmiþtir.
3) Ülkemizde yaklaþýk 1,5 milyon periyodik olarak denetlenmesi gereken iþ yeri olmasýna karþýn ÇSGB bünyesinde bu denetimleri gerçekleþtirecek uzman müfettiþ sayýsýnýn yetersiz olduðu belirtilmiþ ve bakanlýðýn ivedilikle uzman müfettiþ sayýsýnýn arttýrmasý ve ÝSG profesyonelleri denetim mekanizmasýný oluþturmasý gerektiði vurgulanmýþtýr. Ülkemizdeki iþyerlerinin önemli bir bölümünün bünyesinde 1-10 arasýnda çalýþan bulunan küçük iþletme olduðu gözetilerek iþ saðlýðý ve güvenliði alanýndaki uygulamalarýn bu iþletmelerde kamu tarafýndan ve ücretsiz yapýlmasý saðlanmalýdýr. ÝSG kültürünün iþletmeler tarafýndan ivedilikle benimsenerek yaþama geçirilmesi hedefiyle özendirici teþvik edici düzenlemelerinde paralel olarak devreye alýnmasýnýn önemi vurgulanmýþtýr.
4) Ýþ saðlýðý ve güvenliði mevzuat ve uygulamalarýnda ceza sistemini yaný sýra ödül sistemine yer verilmesi gerekliliði vurgulanmýþtýr. Ýþletmelerin ceza yerine ödül sistemi geliþtirilerek "yasak savma" alýþkanlýklarýnýn giderilmesinin hýzlandýrýlmasý amaçlanmalýdýr. Bu amaçla iþ süreçlerinde kaza aðýrlýk oranlarýný bir önceki çalýþma yýlýna göre azaltan firmalara SGK prim indirimlerinden baþlayarak teþvik edici uygulamalar gerçekleþtirilmelidir.
5) Ýþ saðlýðý ve iþ güvenliði alanýnda malzeme, cihaz ve ekipman üreticilerinin uluslar arasý rekabet edebilirlik gücünün arttýrýlmasý için sektörel teþvikler çýkartýlmalýdýr. Uygulama süreçlerinde kazalarý azaltýcý yenilikçi ve teknolojik ürünlerin kullanýmýný arttýrmak için bu tür malzeme cihaz ve ekipmanlarýn bedellerinin bir bölümü devlet tarafýndan karþýlanmasýna yönelik düzenlemelere gidilmelidir.
6) Ýþçi saðlýðý ve güvenliði alanýndaki en önemli eksikliðin eðitim yetersizliðinden kaynaklandýðý vurgulanarak iþ güvenliði kültürünün yaþam sürecinin doðal bir parçasý olduðu gerçeðinden hareketle eðitim müfredatýnýn bütününde okul öncesi eðitimden baþlayarak ilk ve orta öðretim de yer verilmesi gerektiði ifade edilmiþtir. Meslek lisesi, meslek yüksek okullarý ve üniversitelerde ise iþ güvenliði alanýnda teknik ve saðlýk personelinin sayýsýnýn arttýrýlmasý amacýyla bölümler açýlmasý zorunluluðu vurgulanmýþtýr.
7) ÝSG profesyonellerinin iþletmelerde çalýþacaðý süreyi belirleyen yönetmelik iþin yapýlmasý için yeterli süreler deðildir. Örneðin 10 kiþinin çalýþtýðý tehlikeli sýnýfta yer alan bir iþletmede iþ güvenliði uzmanlarýnýn ayda bir buçuk saat çalýþarak, iþ yeri hekimlerinin ise ayda sadece bir saat çalýþarak sorunun çözüleceðini beklemek mümkün deðildir. Bu nedenle ilgili yönetmelik ivedilikle ilgili uzmanlarýn görüþ ve önerileri alýnarak yeniden düzenlenmelidir.
(KE)

19.10.2014 16:31:44 TSI

Google+ WhatsApp