İran Büyükelçiliği, İki Ülke Arasındaki Tır Sorununa Çözüm Önerisi Getirdi
İran Büyükelçiliği´nce, İran ve Türkiye arasındaki TIR krizi ile ilgili "İki ülke TIR´larına akaryakıt, taraflarca üzerinde uzlaşılan fiyattan verilsin; Bütün yabancı tırlar için uygulanan mevcut uygu
İran Büyükelçiliği´nce, İran ve Türkiye arasındaki TIR krizi ile ilgili "İki ülke TIR´larına akaryakıt, taraflarca üzerinde uzlaşılan fiyattan verilsin; Bütün yabancı tırlar için uygulanan mevcut uygulamaya devam edilsin ve taşımacı girişte bir miktar fiyat farkı ödeyerek İran´da ucuz akar yakıt satın alsın" denildi.
İran Büyükelçiliği, İran ve Türkiye arasındaki TIR krizi ile ilgili yazılı açıklama yaptı.
Elçilikten yapılan açıklamada, iki ülke arasındaki ulaştırma sorununun çözümünün en iyi yolunun müzakere olduğu hatırlatılarak, bugüne kadar İran´a giriş yapan yabancı kamyonların arasında hiçbir ayrımcılık yapılmadığı belirtildi. Açıklamada, farklı ülkelerden gelen taşımacıların İran´daki mevcut akaryakıt fiyat sistemi ile bir sorun yaşamamalarına ve bu sistemden memnuniyetlerini dile getirmelerine rağmen, bu sistemin Türkiye TIR´larının için büyük bir probleme dönüşmesinin şaşırtıcı olduğu ifade edilerek, "İran İslam Cumhuriyeti Büyükelçiliği akaryakıt fiyatını belirlemedeki anlaşmazlığın tek çözüm yolunu iki ülke makamlarının temaslarını görmekte ve inanıyoruz ki iki ülke TIR şoförleri sınırda sorunun çözümünü beklerken, konunun medya´da bir tartışma konusuna dönüştürülmesi, bu tamamen teknik olan sorunun çözümünü geciktirecektir. Medya bu sorunun daha da aydınlatılmasına yardımcı olsun. Problem şu şekilde, İran ve Türk TIR´ları İran´da akar yakıtın litresini 20 kuruştan satın almalarına rağmen, İran TIR´ları Türkiye´den bu akar yakıtı 4 liraya, yani 20 kat daha pahalıya satın alıyorlar. Bu büyük farkın telafi edilmesi için İran hükümeti, İran meclisinin onayıyla on yıl önce yabancı TIR´lardan akar yakıt fiyat farkı adı altında İran´dan alınacak her litre akar yakıt için 80 cent´i girişte almakta ve sonrasında yabancı TIR´lar, Türkiye TIR´ları dahil, İran´da 20 kuruşluk akar yakıttan yararlanmaktadırlar. Bu şekilde İran´dan satın alınan akar yakıtın litresi 3 lira olacaktır ki hala Türkiye´deki fiyatın 1 lira altındadır" ifadeleri kullanıldı.
Türkiye´nin 10 Ekim´den itibaren İran TIR´larından ücret almaya başladığından beri, karşılığında TIR´lara ucuz akaryakıt olmak üzere hiç bir servis sağlamadığı öne sürülerek, İran Ulaştırma Bakanlığı´nın bu ücreti alınan bir tür harç olarak algıladığı kaydedilerek, harç alınmasının İran ile Türkiye arasındaki ulaştırma anlaşmalarına aykırı olduğundan, İran tarafı misillemede bulunduğu ve ilk kez Türk tarafınca İran TIR´larından alınan yüklü miktardaki ücretin Türk TIR´larından almaya başlandığı aktarıldı.
Açıklamada şöyle devam etti:
"Ucuz akaryakıt sübvansiyonundan yararlanan İranlı tırlar, Türk firmalarının yüklerini 1000 euro´ ya kadar daha ucuza İran´a taşıyorlar. Başka bir ifadeyle İran devletinin sunduğu sübvansiyon, ihracatçı Türk firmalarına ve tüketicilerin lehine olmuş ve İran ile Türkiye arasındaki ticarete olumlu etki sağlamıştır. İran bir akaryakıt üreticisidir ve bu ucuz akaryakıt İran halkına yönelik olup anlaşmazlık konusu olmamalıdır. İran topraklarında Türk TIR´larının akaryakıt almalarını engellemek, mesafenin uzun olmasından dolayı mümkün değildir ve yakıt depolarının mühürlenmesi pratikte uygulanabilir bir işlem olmamaktadır. Çünkü bu durum giriş ve çıkışlarda TIR´ların fazlasıyla gümrük kapılarında beklemelerine ve uzun kuyruklar oluşmasına neden olmaktadır. Diğer yandan bürokrasinin artmasına ve hile yapma ve suç işleme olasılığını meydana getirmekte ve şoförler ile gümrük memurları arasında çatışma yaratabilmektedir. Suçlu kişiler ile mücadele ise başka sorunları beraberinde getirebilmektedir."
Açıklamada şu öneriler sıralandı:
"Türk TIR´larına İran´da akaryakıt, Türkiye´deki fiyattan verilsin. (4 TL); İran TIR´larına Türkiye´de akaryakıt, İran´daki fiyattan verilsin. (20 kuruş); İki ülke TIR´larına akaryakıt, taraflarca üzerinde uzlaşılan fiyattan verilsin; Bütün yabancı tırlar için uygulanan mevcut uygulamaya devam edilsin ve taşımacı girişte bir miktar fiyat farkı ödeyerek İran´da ucuz akaryakıt satın alsın; Eğer İranlı tır şoförlerinden bir ücret alınıyorsa, karşılığında ne gibi bir hizmetin verildiği açıklık kazansın."
(AUÖ-YHY-Y)
19.10.2014 15:35:11 TSI