İnovasyon Koşusu Gaziantep´te Sürüyor
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye´nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat ve dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedeflerine yönelik olarak her yıl İstanbul´da düzenlediği `Tür
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye´nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat ve dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedeflerine yönelik olarak her yıl İstanbul´da düzenlediği `Türkiye İnovasyon Haftası´ etkinliğini Gaziantep´e taşıyacak.
TİM ve Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) işbirliğiyle `Türkiye inovasyonla geleceğe koşuyor´ sloganıyla düzenlenen `Türkiye İnovasyon Haftası Gaziantep´ etkinliği, 6-7 Kasım tarihinde Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi´nde gerçekleştirilecek. Gaziantep Teymur Continental Hotel´de, Gaziantep´in yanı sıra, Kilis, Şanlıurfa ve Adıyaman´dan kamu yöneticileri, rektörler, organize sanayi bölgesi, sanayi ve ticaret odaları, derneklerin yönetim kurulu başkanlarının katılımı ile etkinliğin basın tanıtım toplantısı yapıldı.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, toplantıda yaptığı konuşmada, 3 yıldan beri `Türkiye İnovasyon Haftası´ adı altında tasarım, Ar-Ge ve inovasyon dallarında dünyaca ünlü guruların yanı sıra, Türk tasarımcıların ve marka mucitlerin konuşmacı olduğu önemli etkinlikler düzenlediklerini belirtti.
Büyükekşi, Gaziantep´te marka çalışması yapan firmaların sayısını artırmak istediklerini ifade ederek, şunları söyledi, "Etkinliğimizi, bu yıl Anadolu´ya yayma kararı aldık. Mayıs ayında İzmir´de, geçen hafta Ankara´da başarıyla gerçekleştirdik. İki gün boyunca 5 bin kişi katıldı. Katma değeri yükseltmenin yolu Ar-Ge, tasarım, inovasyon ve markalaşmadan geçiyor. Bunlarla ilgili çalışmalar yapıyoruz. İnovasyon Haftası hem Gaziantep hem bölgeye büyük katkı sağlayacaktır. Tüm etkinliklerimiz ücretsiz olacak. Sadece akreditasyon yapılması gerekiyor. Gaziantep´in yanı sıra Şanlıurfa, Kilis, Adıyaman, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adana, Hatay, Malatya, Diyarbakır´daki üniversitelere de çağrıda bulunduk" dedi.
Toplantıda konuşan Gaziantep Valisi Erdal Ata, ülkede ihracatın artırılması ihracatçıların sorunlarının çözülmesi için herkes elinden gelen gayreti gösterdiğini belirterek, "Özellikle araştırma, geliştirme ve inovasyon konusunda da sürekli gündem de tutup Türkiye bu konuda önemli bir aşama kaydetmek için var gücüyle çalışıyor. Bu toplantının Gaziantep´te yapılması da ilimiz sanayisi bakımında çok önemli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
Böyle bir etkinliğin Gaziantep´te düzenlendiği için teşekkür eden Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu da konuşmasında, küresel piyasalarda rekabet ortamında işletmelerin ayakta kalabilmesi ve başarılı olabilmesi için fark yaratmaları gerektiğini vurguladı. Bunun için inovasyon kültürünü yaygınlaştırmak gerektiğine işaret eden Konukoğlu, GSO olarak bugüne kadar `Marka Şehir Gaziantep´, `İnovasyon Vadisi Gaziantep´, `Ar-Ge´de Gaziantep´ ve `Akılı Sanayi´ gibi birçok önemli proje gerçekleştirdiklerini, üniversite-sanayi işbirliğine önem verdiklerini anlattı.
Başkan Konukoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı: "Gaziantep´in 2000 yılında 435 milyon dolar olan ihracatı 2013 sonunda 6,5 milyar dolara yükseldi. Bu Gaziantepli sanayicilerin hem Ar-Ge hem de inovasyona verdikleri önemin bir göstergesidir. Sanayiciler olarak, Gaziantep´te inovatif ürünleri üretmek için mücadeleye devam edeceğimizi ve bu konuda her türlü desteğe açık olduğumuzu belirtmek isterim. Böyle bir organizasyonun, inovasyon vadisi Gaziantep´te düzenlenmesi kadar doğal bir şey olamazdı. İnşallah önümüzdeki yıllarda Türkiye´de ses getirecek inovatif ürünlerin de ihracatını ve iç piyasada satışını gerçekleştireceğiz".
Toplantıda konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep´in Türkiye ortalamasının iki katı oranında büyüdüğünü ifade ederek, "Büyümeyi sürdürebilmek için temel hedefimiz yenilikçi, araştırma, geliştirme, inovasyon, noktasında yapılacak çok işimiz var. 2023 vizyonunda dünyanın en büyük 10. ekonomisine en yakın şehirlerden hedefine en yakın şehirlerden biriyiz. 4 üniversitemiz var ve bunları bölgenin zenginliği olarak görüyoruz. Büyük bir akademik alt yapıya dönüşmüş durumda. Sanayi ve ticaretin gelişmesinde de şu masada kendi inovasyonunu başaran markalaşan sanayici, iş adamımız var. Dolayısıyla 6-7 Kasım´da yapılacak etkinliği önemli bir deneyim ve farkındalık olarak görüyorum" dedi.
Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz ise katılımcılara ve toplantıya destek veren bütün kurumlara teşekkür ederek, 6-7 Kasım tarihinde yapılacak toplantı için gerekli bütün hazırlıkların yapıldığını söyledi.
Tanıtım toplantısına, Vali Erdal Ata, Gaziantep Milletvekilleri Derya Bakbak, Halil Mazıcıoğlu ve Mehmet Erdoğan´ın yanı sıra Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Sanko Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Ahmet Sınav, Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, GSO Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu, GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz katıldı.
(HD-ÖK-E)
27.10.2014 20:38:27 TSI