İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan:
İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan:
İl Gıda, Tarım Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan, "İstiridye mantarını Kayseri’de marka haline getirmek istiyoruz." dedi.
İl Gıda, Tarım Hayvancılık Müdürlüğü tarafından İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Eğitim Toplantısı düzenlendi. Kadir Has Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıya, Vali Yardımcısı Mustafa Arı, İl Gıda, Tarım Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim görevlileri ve çok sayıda çiftçi katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından toplantının açılış konuşmasını yapan İl Gıda, Tarım Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan, "Biz bu konuyu önemli bir konu olarak görüyoruz. Bundan 3 sene önce organik tarımla başladığımız çalışmalar ile o zamanlar organik tarımı kimse yapmazken şimdi 100’den fazla üreticimiz organik tarım yapıyor. Köyümüzün bir tanesi tamamen organik köy haline geldi. 3 sene önce çilek üretimini yapalım dediğimizde, bizim teknik personellerimizden bazıları bize karşı gelirken, bugün 100’lerce üreticimiz çilek üretiyor. Yine 2 sene önce Solucan gübresi ile ilgili çalışmayı başlattığımızda ‘Solucanın kendi ne ki, gübresi ne olsun’ diyorlardı, bugün Türkiye’de solucan gübresi ile ilgili bilgi almak için birçok insan Kayseri’ye geliyor. Bunlar çok güzel örnekler ve bu örneklere bir yenisini eklemek içinde istiridye mantarını seçtik. 2 senedir kendi çapımızda 4-5 tane üreticimiz üretime başladı. Bu yüzden bu çalışmalara bilimsel bir dokunuş istedik. Bu yüzden hocalarımızı buraya davet ettik ve hocalarımızda geldiler." diye konuştu.
Mantar yetiştiriciliğinin Türkiye’nin protein ihtiyacını karşılamak ve protein açığını kapatma adına çok basit, çok ucuz bir yöntem ile yapılabilecek bir sistem olduğunu kaydeden Kayacan, "Bakanlığımızın genç çiftçilerimiz için ortaya koyduğu 30 bin TL’lik bir hibe var. Bu noktada genç çiftçilerimizi istiridye mantarına yönelmelerini istiyorum. Artık mono kültür değil, çok farklı ürünleri yetiştirme zamanıdır. Herkesin yaptığını yapma zamanı değil, kimsenin yapmadığını yapma zamanı. Farklı ürünler üretme zamanı. Para kazanmak istiyorsak farklı ürünlere yönelmemiz gerekiyor. Bunlardan bir tanesi de inşallah istiridye mantarıdır. Bundan sonra ilaç sektöründe kullanılan mantarları da Kayseri’de üretmek istiyoruz. İstiridye mantarını Kayseri’de bir marka haline getirmek ve Türkiye’de örnek bir şehir haline getirmek için çalışacağız. Kapımız açık bir şekilde her zaman üreticimizin yanında yer alacağız." şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Hatıra Taşkın ve Korkut Ata Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Gökhan Baktemur, katılımcılara mantar yetiştiriciliği hakkında bilgiler verdi.