Gema Grubu Kula Evleri Ve Peribacalarına Hayran Kaldı

Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı (GEMA) yönetim kurulu üyelerinden oluşturulan araştırma ve geliştirme grubu Kula´da, 18.yüzyılda yapılan ve Osmanlı Dönemi´ne ait

Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı (GEMA) yönetim kurulu üyelerinden oluşturulan araştırma ve geliştirme grubu Kula´da, 18.yüzyılda yapılan ve Osmanlı Dönemi´ne ait "Türkevi´´ olarak tabir edilen ahşap evler ile Peri Bacalarını gezdiler.
Kula Jeopark görevlisi Mehmet Ulu rehberliğinde Kula Evlerini gezen GEMA Yönetim Kurulu üyelerinden oluşturulan araştırma ve geliştirme grubu, tarihi mekanlarda günün anısı olarak hatıra fotoğrafı çekildiler.
Vakıf Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, "18.Yüzyılda yapılan ve Osmanlı İmparatorluğu´nun altındaki hemen her bölgede karşımıza çıkan ve Türk evi olarak tabir edilen ahşap evlerdir. Gerek plan, kuruluş ve gerekse ahşap, alçı ve kalem işi gibi zengin sistemleriyle bu dönem Osmanlı Sanatı´ nın başarılı örnekleridir. 19. Yüz Yılda da devam eden yapı tipiyle Kula´nın tipik bir Osmanlı Kenti dokusuna sahip olduğunu gördük"dedi.
GEMA üyelerinden oluşturulan araştırma ve geliştirme grubu daha sonra Peri Bacalarını gezdi. Çocukluk yıllarının Kulada geçtiğini belirten Gema Vakfı Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, Kula `da vadi yamaçlarından inen sel sularının ve rüzgârın, tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla "Peribacası´´ adı verilen ilginç oluşumlar ortaya çıkmıştır. Peri bacalarının oluşumunda, rüzgâr etkisinden çok yağmur sularının yüzeydeki akışının daha önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Yağmur sularının bu denli etkili ve güçlü yüzey akıntısı olarak gelişmesine ise en önemli etken bitki örtüsünün azlığı ve tüflerin geçirimsiz olmasıdır. Kula, volkanik orijinli, jeolojik bir yapıya sahip olmasından dolayı yağmur ve erozyonunun ilginç ve doğal oluşumlardır" dedi.
(SA-KE)

28.10.2014 00:44:04 TSI

Google+ WhatsApp