Gahib Heyeti Abd Temaslarına Hızlı Başladı
Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birlikleri (GAHİB) Başkanı Salahattin Kaplan başkanlığındaki heyet ABD´de temaslarını başlattı. Ekonomi Bakanlığının da desteklediği proje kapsamında Türkiye ha
Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birlikleri (GAHİB) Başkanı Salahattin Kaplan başkanlığındaki heyet ABD´de temaslarını başlattı.
Ekonomi Bakanlığının da desteklediği proje kapsamında Türkiye halı sektöründeki 26 üretici firma ile ihracat atağı hedeflerine dair görüşmeleri yapmak üzere New York´ta verilen iş yemeğine katılan Türk heyeti ABD´li iş adaklarıyla görüşmelerini başlattı. GAİB tarafından ´KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi´ kapsamında yürütülmekte olan `Dünya Dokuma Makine Halıcılığında Liderliğin Korunması Projesi´, Ekonomi Bakanlığı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) program çerçevesindeki atılımlarının 17-23 Ekim tarihleri Amerika ayağındaki görüşmelere Team of America Danışmanlık Firması Temsilcisi Cüneyt Gürkan liderliğinde başladı. ABD´de yayın yapan Turkishny.com sitesinde Yasemin Özkafa imzasıyla yayınlanan haberde GAİB heyetinin temaslarıyla ilgili ayrıntılara yer verilirken heyetin önümüzdeki günlerde birçok konuda temaslarını sürdüreceği öğrenildi.
New York´ta düzenlenen yemeğe New York Başkonsolos Yardımcısı Reyhan Özgür, New York Başkonsolosluğu Ticaret Ateşesi Serhan Kara, TAGEV Başkanı Ayhan Özmekik, GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan, Başkan Yardımcıları Mehmet Harun Balat, İlyas Öztürkmen, Yönetim Kurulu Üyeleri Ekrem Algan, Erkan Bükücü, Suat Gölbaşı, Şıh Mehmet Öztürk, Osman Demirci, GAİB Genel Sekreteri Fatih Yumuş, Proje Koordinatörü Çağatay Oktay ve 26 halı firması yetkilileriyle heyette yer alan ihracatçılar ilk temaslarını başlattı.
Yemekte bir değerlendirme yapan GAHİP Başkanı Kaplan birlik olarak Ekonomi Bakanlığı desteğindeki projenin çalışmalarının devam ettiğini söyledi. 3 yıl süreli proje kapsamında geçen Mart ayında Çin´e gittiklerini, yıl içerisine birkaç program sığdırma hedeflerinin olduğunu belirten Başkan Kaplan, üyelerle yaptıkları fikir alışverişiyle Amerika sonrasında sonraki duraklarının İngiltere olacağını böylelikle ihracatçıları pazarla buluşturmayı hedeflediklerini belirtti.
Amerika´daki halı sektöründeki toptancılara seslenen Başkan Kaplan, "Günlük Gaziantep´te 1 milyon metre kare halı üretimi yaparak dünyanın bir numaralı tedarikçisiyiz. Bizimle irtibata geçmeleri durumunda onlara yardımcı olup yüzde 10 olan pazar payımızı arttırmaktan onur duyarız" dedi.
Küreselleşme sürecinde değişen yeni koşullar karşısında sektörün geleceğe yönelik yol haritasının oluşturulmasında firmaların farklı vizyonlar kazanmasını hedefleyen toplantıda konuşan New York Başkonsolos Yardımcısı Reyhan Özgür, "İş adamlarının ülkeler nezdinde ne kadar başarılara imza attıklarını önceki görev yerim olan Irak´ta yakinen tanık olma şansını yakalayarak uluslararası kurumların dahi bulunamadığı durumlarda iş adamlarımızın yapıcı çabalarını gördük. Uluslararası arenada çeşitli sektörlerde ülkemizin adının duyulmasını istiyorsak kesinlikle bugün burada yer alan iş adamlarımız gibi girişimcilere ihtiyacımız vardır. Benim kendi deneyimlerim gösterdi ki girişimcinin küçük ölçeklisi dahi büyük katkılar sağlamaktadır. Bizlere düşen görev ise sizlerden gelen geri dönüşlerle yatırımcının önündeki engellerin aşılmasına yönelik çalışmalar yapmaktır. Bu anlamda başkonsolosluğumuzun kapısı sonuna kadar herkese açıktır elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Sektörel olarak Amerika´da bulunan açıklara odaklanıp zaten dünya pazarında söz sahibi olduğumuz özellikle halı alanında atılımlarımızı arttırabileceğimize dair sizlere temaslarınızda başarılar diliyorum" dedi.
Gaziantep´te makine halı sektörü alanında yapılan kümelenme analizi ile ekonomik ve sosyal kalkınma sürecine yeni bir ivme kazandırarak sektörde gerekli uzman ve destek personelinin teknik ve sosyal bilgi düzeyinin geliştirilmesine ve bölgede kalkınmanın ana aktörlerinden olan sektörün dış ticaret açısından güçlendirilmesini amaçlayan GAİB Proje Koordinatörü Çağatay Oktay, küresel halı sektöründe parça dokuma makina halı üretiminde 570242 GTIP kodlu 2013 Dünya Ticaret Örgütünün rakamlarına göre, üretimin dünya birincisi tedarikçisi yüzde 57´sinin Gaziantep´ten sadece bir ülkenin bir şehrinden yapıldığına dikkat çekmek istediklerini söyledi. Oktay, bu kümelenme örneğinin ortaya koyduğu rakamlara bakıldığında Gaziantep´te sadece 170 ihracatçı firmanın olduğu bu firmaların yüzlerce alt tedarikçi firmasının olduğuna bakılırsa hammaddeden, iplikçiye, toptancıdan nakliyatçıya kadar bu hizmet ağının çok büyük bir ekonomik zincir olduğunu, dolayısıyla Ekonomi Bakanlığı´nın kendilerine sağladıkları bu destekle ihracat hacmini daha ileri rakamlara ulaştırmak istediklerini belirtti.
Yatırımcılar arasından Roza Carpet sahibi Şıh Mehmet Öztürk ise, "Proje kapsamında desteklerini esirgemeyen başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ekonomi Bakanlığı URGE Programına biz yatırımcılara böyle kümeleşme fırsatı oluşturdukları için teşekkür ediyorum. Amacımız ihracatımızı inşallah beklenenin de ötesine taşıyıp ihracat hacim genişlemesine katkı sağlayarak ülkemize daha fazla dolar getirmektir. Bizler ihracatçılar olarak yönümüzü Orta Doğu, Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin yanında artık Amerika´ya da aynı yoğunlukla dönmek istiyoruz" dedi.
(HD-VSA-Y)
21.10.2014 10:30:37 TSI