Fransızlar, Türk Balığına Fransız Kalmadı
Yaşamlarında kalite ve zevke en fazla para harcayan milletlerin başında gelen Fransızlar, Türk balıklarını çok sevdi. Su Ürünleri Tanıtım Grubu, Fransa´nın Başkenti Paris´te düzenlenen SIAL Gıda Fu
Yaşamlarında kalite ve zevke en fazla para harcayan milletlerin başında gelen Fransızlar, Türk balıklarını çok sevdi.
Su Ürünleri Tanıtım Grubu, Fransa´nın Başkenti Paris´te düzenlenen SIAL Gıda Fuarı´nda Türk su ürünlerinin tanıtımını yaptı. Türk balıklarına hayran kalan Fransızlar, Türk balıklarına Fransız kalmadı. Türk aşçı İbrahim Önen´in Fransızlara özel soslarla hazırladığı 4 bin kişilik balıktan yemek için sıraya girdiler.
SIAL Gıda Fuarı´nın, Almanya´da düzenlenen ANUGA Gıda Fuarı ile dönüşümlü olarak iki yılda bir düzenlendiğini ve dünyanın en önemli gıda fuarları arasında yer aldığını belirten Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Melih İşliel, 2010 yılında SIAL, 2013 yılında ise ANUGA Fuarı´na katıldıklarını, rekabetçi bir pazar olan Fransa´ya ve Avrupa ülkelerine ihracatta Türk su ürünleri sektörünün konumunu güçlendirmek istediklerini söyledi.
Türkiye´nin yılın ilk 9 aylık döneminde su ürünleri ihracatının yüzde 23´lük artışla 500 milyon doları geçtiğine dikkati çeken İşliel, "Su ürünleri sektörümüz 2023 yılı ihracat hedefi olan 1.5 milyar dolara emin adımlarla ilerliyor. 2014 yılının 9 aylık döneminde Fransa´ya su ürünleri ihracatımız 18 milyon dolardan 14 milyon dolara geriledi. Fransa, su ürünleri üretimi olmakla birlikte ithalatçı bir ülke. Bu pazara yoğunlaştığımız takdirde kayıplarımızı kapatabileceğimizi düşünüyoruz" diye konuştu.
SIAL SADECE FRANSA´YA DEĞİL TÜM AVRUPA´YA HİTAP EDİYOR
Su Ürünleri Tanıtım Grubu´nun 2010 yılında ilk kez katıldığı SIAL Gıda Fuarı´nda özellikle levrek ve çipura balıklarının Fransızların damak tadına uygun balıklar olduğu gözlemlediklerini ifade eden Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, balık yanında Fransa´ya kurbağa bacağı ve salyangoz ihracatımız olduğunu, dünyanın 5. büyük ekonomisi olan Fransa´ya Türkiye´nin su ürünleri dışında, yaş meyve sebze, işlenmiş meyve sebze ürünleri, kuru meyveler, unlu mamuller, tütün ürünleri, şekerli ve kakaolu ürünler başta olmak üzere her türlü gıda ürünü ihracatının artabileceğini kaydetti.
Fransa´da kişi başı balık tüketiminin 23 kg. seviyesinde olduğuna işaret eden Kızıltan, "International Living" dergisinde çıkan bir yazıya göre Fransa, yaşam kalitesi endeksinde arka arkaya 5. kez birinci olduğu açıklandı. Hayat pahalılığı, kültür ve eğlence, ekonomi, çevre, özgürlük, sağlık, alt yapı, güvenlik ve iklim konularının değerlendirildiği ankette, Fransa tüm alanlarda yüksek puanlar alarak 194 ülkenin önüne geçti. Yaşam kalitesi yüksek olan Fransızların şaraplarını Türk balıkları ile yemeleri için su ürünleri sektörü olarak Fransa´da tanıtımımızı sürdüreceğiz. Bu sayede Fransa´daki konumumuzu güçlendireceğiz. 2023 yılı ihracat hedefimize Fransa´nın 100 milyon dolarlık katkı sağlamasını hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
SIAL Gıda Fuarı´nda Su Ürünleri Tanıtım Grubu´nu; Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, STG Başkanı Melih İşliel, STG üyesi Yurdakul Sözeri, Ege İhracatçı Birlikleri Şefi Serap Ünal ve Uzmanı Gökay Çelikli´den oluşan heyet temsil etti. STG standını Türkiye´nin Paris Büyükelçisi Hakkı Akil, Ticaret Başmüşaviri G. Müge Varol Ilıcak, Ticaret Müşaviri Mehmet Cem Topbaş ziyaret etti.
SIAL Gıda Fuarı´na 2014 yılında 6300 firma katılırken, katılımcı firmaların yüzde 85´i yabancı katılımcılardan oluştu. Bu yıl 26. Kez düzenlenen SIAL Gıda Fuarı´na firma 105 ülkeden firma katılırken, 140 bin kişi ziyaret etti.
(MB-İK-E)
24.10.2014 09:38:40 TSI