Erkeklerde Meme Kanseri Riski

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sernaz Uzunoğlu, erkeklerde meme kanseri riskini vurgulayarak, erkeklerin göğsünde şişkinlik hissettiğinde hekime başvurması g

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sernaz Uzunoğlu, erkeklerde meme kanseri riskini vurgulayarak, erkeklerin göğsünde şişkinlik hissettiğinde hekime başvurması gerektiğini söyledi.
Doç. Dr. Uzunoğlu, başhekimlik toplantı salonunda yaptığı basın toplantısında, erkeklerde meme kanseri riskine dikkat çekti. Meme kanserinin kadınlarda erkeklere oranla yüz kat daha fazla olduğunu belirten Doç. Dr. Sernaz Uzunoğlu, "Erkeklerde meme kanseri yüzde 1´dir. Genelde kendine yakıştıramadıkları için ya da kadınlar gibi meme kanseri olduklarını söyleyemez. O yüzden erkek meme kanserlerini biraz daha geç dönemlerde görürüz. Meme kanseri erkeklerde de tabii ki önemli. Tek önerimiz erkeklerde göğsünde şişkinlik olduğunda bir an önce hekimlere görünmeleridir" dedi.

"AİLESİNDE MEME KANSERİ GÖRÜNENLER DAHA FAZLA RİSK ALTINDADIR"
Doç. Dr. Uzunoğlu, 80 yaşına kadar yaşayan her 8 kadından birinin meme kanseri riski taşıdığını söyleyerek, "Erkeklerde nasıl prostat kanseri daha fazlaysa kadınlarda da meme kanseri riski daha fazladır. Örneğin ailesinde meme kanseri görünenler daha fazla risk altındadır. Özellikle birinci derece yakınında meme kanseri ve yumurtalık kanseri olanlarda risk daha da artar. Hiç doğum yapmamış kadınlar daha riskli, erken adet görenler ya da geç menopoza giren kadınlar da risk altında bulunuyor. Kanser hücresi var vücudumuzda ama eğer genlerimiz sağlamsa bu hücrenin ölüm emrini veriyor. Kanserli hücre çoğalmadan, agresifleşmeden onu öldürüyor. Bu immün sistemde var, genetik faktörlerde var" şeklinde konuştu.

"KADINLARDA 40 YAŞINDAN SONRA HER YIL MAMOGRAFİ TAKİBİ YAPILMASI GEREKİR"
Meme kanserini ele gelmeden tespit etmeye çalıştıklarını kaydeden Doç. Dr. Uzunoğlu, "Tarama testi olarak önerilen rutin kontroller ve kendi kendine dediğimiz yöntem hastalara anlatılıyor. İşte bu yöntem aynanın karşısına geçerek ayın belli dönemlerinde memesini kontrol etmesi anlatılıyor. Her 3 yılda bir hekim kontrolü de öneriliyor. Meme kanseri erken yaşlarda görülmeye başlandığından her 2 yılda bir ya da her yıl mamografi takibi ve hastanın gene her ay kendini muayene etmesi gerekir. 50 yaşından sonra her kadının yılda bir gerekli tahlilleri yaptırarak hekimlere başvurması gerekir. Her ay kendi yaptığı muayenede kişinin cilt renginde bir değişiklik, portakal kabuğu görünümü olduysa ya da ciltte bir kızarıklık olduysa mutlaka bir hekime başvurması gerekir" ifadelerini kullandı.
(TY-KU-MK-CC-Y)

21.10.2014 14:54:27 TSI

Google+ WhatsApp