Erdoğan'dan Abe'ye istek: 'Sinop 2023'e yetişsin'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile Mabeyn Köşkü'nde bir araya geldi.Erdoğan, Abe'ye "Sinop Nükleer Enerji olayının da hedefimiz 2023’e kadar bitmesini arzu ediyorum. Bunlarda geleceğin işaret fişeği olacağını düşünüyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'yi Mabeyn Köşkü'nde bir araya geldi. Yapılan ikili görüşmenin ardından Erdoğan ile Abe ortak basın toplantısı düzenledi. Ancak açıklama öncesinde Türk ve Japon ortak yapımı olan “Ertuğrul 1890’ filminin ilk 30 dakikalık tanıtım filmi izlendi. Tanıtım filminin ardından kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Değerli dostum Abe’yi ve saygıdeğer heyetini güzel İstanbul’umuza ziyaretinden duyduğum memnuniyeti özellikle ifade ediyorum. Bir kez de sizlerin huzurunda kendisine ve heyetine hoş geldiniz diyorum. Hatırlayacağınız üzere kısa bir süre önce 7-8 Ekim 2015 tarihlerinde Japonya’yı ziyaret etmiştim. Bu ziyarette hem imparator Akihito hem de Başbakan Abe ile bir araya gelmek suretiyle ikili ilişkilerimizi tüm yönleriyle ele almıştık. Ayrıca mevcut işbirliğimizin her alanda daha ilerletilmesine yönelik siyasi iradelerimizi en üst düzeyde teyit etmiştik. Değerli dostumun ziyaretini ben bu iradenin en somut ve güçlü tezahürü olarak görüyorum” dedi.

“EKONOMİK, TİCARİ VE ENERJİYE DAYALI NELER YAPABİLİRİZİ GÖRÜŞME FIRSATIMIZ OLDU”
Abe ile kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün dostum Başbakan Abe ile yine kapsamlı bir görüşmede bulundum. Gerek ikili, gerekse heyetler arası görüşmeleri yapmak suretiyle Türkiye Japonya arasındaki ekonomik, ticari bunun yanında özellikle enerjiye dayalı neler yapabiliriz bunları görüşme fırsatımız oldu. Bölgesel sorunları ele alma fırsatımız oldu. Tabii bunun yanında yarın başlayacak olan G20 Antalya Zirvesi’ni de değerlendirme imkanımız oldu. Ticaret, ekonomi ve enerji başta olmak üzere bu ikili ilişkilerimizi tüm yönleriyle istişare ettik” diye konuştu.

“TÜRK-JAPON İLİŞKİLERİNDE ERTUĞRUL FİRKATEYNİ SON DERECE ÖZEL BİR YER TUTUYOR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bildiğiniz gibi Türk-Japon ilişkilerinde Ertuğrul Firkateyni son derece özel bir yer tutuyor. Bundan 125 yıl önce. Şuanda bulunduğumuz mekan çok çok anlamlı. Az önce gelirken dostum Abe’ye onu da hatırlattım. Zira şu mekan bildiğiniz gibi Sultan II. Abdülhamid’in bir mirasıdır. Ve 125 yıl önce II. Abdülhamid Han Japon İmparatoru Meiji’ye hediyelerini ve iyi niyet mesajlarını götüren Ertuğrul Firkateyni dönüş yolunda geçirdiği bir kaza sonucu battı. Eğer içeri girdiğinizde sunulan, hazırlanan sergiyi de gördü iseniz o sergide de bunlar resmedilmiş ifade ediliyor. Bölge halkı denizcilerimizi kurtarmak için hayatlarını hiçe sayarak büyük çaba sarf ettiler. Zaten özet filmde de bunu izledik. Tamamı inanıyorum ki sunuma arz edildiğinde bunun çok daha farklı olduğunu göreceğiz ve Türk-Japon ilişkilerinin nereye dayandığını görme anlamında inanıyorum ki yeni bir tarihi birlikte yazacağız. Ve 125 yıldır şehitlerimizin aziz hatıralarına sahip çıkarak gerçekten çok farklı, çok müstesna duruş sergilediler. Bu bakımdan bunu çok önemsiyoruz. Ben bu vesileyle tüm Japon halkına şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. Türk-Japon dostluğunu perçinleyen bir diğer olay ise 1985 yılında gerçekleşen tahliye hadisesidir. THY 1985 yılında İran-Irak savaşının en sıkıntılı günlerde Tahran’da mahsur kalan 215 Japonya vatandaşını tahliye ederek Japon halkına vefa borcunu ödemeye çalışmıştır” dedi.

“ERTUĞRUL 1890 FİLMİ İLE İLGİLİ HAZIRLANAN 30 DAKİKALIK TANITIMI İZLEDİK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün değerli dostumda bu değerli temayı işleyen ve ana tema olarak Türk-Japon dostluğunu konu alan Ertuğrul 1890 filmi ile ilgili hazırlanan 30 dakikalık tanıtımı izledik. Bu vesileyle bu projede hayata geçmesi için çaba sarf eden ve emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Değerli misafirimizi iki gün sonra G20 Zirvesi için bu kez Antalya’da konuk edişimiz bizim için ayrı bir memnuniyet vesilesidir. Başbakan Abe’nin bu ziyaretini iki halk arasındaki kadim dostluk ve dayanışma bağlarını daha da pekiştireceğine inanıyorum” diye konuştu.

“ÇANAKKALE GEÇİŞİNDE DE JAPONYA İLE BERABER OLMAYI ARZU EDİYORUM”
Erdoğan, “Özelikle Japonya ile aramızda gerek Marmaray projesi, gerekse İstanbul-İzmir arasındaki İzmit Körfez Geçişi bunlar şuan da hakikaten geleceğe ve bugüne kurulmuş yönlerimizdir. Bakınız şuanda sadece Marmaray ile şuana kadar taşınan yolcu sayısı 100 milyona ulaşmıştır. Bu kadar önemli bir projeye Türk-Japon imzasıyla mührü vurduk. Büyük önem verdiğimiz stratejik ortaklığımıza da yeni bir ivme ve derinlik kazandırmasını ümit ediyorum. Ziyaretin ülkelerimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum. İnşallahÇanakkale geçişinde de Japonya ile beraber olmayı arzu ediyorum, inşallah şuanda beraber adımını atmakta olduğumuz Sinop Nükleer Enerji olayının da hedefimiz 2023’e kadar bitmesini arzu ediyorum. Bunlarda geleceğin işaret fişeği olacağını düşünüyorum” dedi.


JAPON BAŞBAKAN ABE: “JAPONLAR VE TÜRKLER SICAK İLİŞKİLER İÇİNDE GÜÇLÜ BAĞLARLA BİRBİRİNE BAĞLIDIR”

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, “Japonlar ve Türkler sıcak ilişkiler içinde güçlü bağlarla birbirine bağlıdırlar. Japonya olarak bu iki kanaati kuvvetle kanat çırptırmak istiyorum” dedi.
Japon Başbakan Shinzo Abe, Mabeyn Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Yapılan görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Abe, “Bu ziyaret için çok mutluyum İstanbul manzarası için çok büyük mutluluk hissediyorum. Demiryolu projesi açılışını Erdoğan ile beraber yaptığımı anımsadım” diyerek sözlerine başladı.
Japon Başbakan Abe, “Türkiye Japonya arasındaki ilişkileri güçlendirdik. Ülkelerimiz arasında stratejik ortaklığı güçlendirecek görüşme gerçekleştirdik. Özellikle Antalya’da ki G20 Zirvesi’ne yoğun destek veriyoruz. Terör ve dünya sorunları konusunda fikir birliğine vardık. İşbirliği, ticaret alanında, gelişme alanında görüştük” dedi.

“JAPONLAR VE TÜRKLER SICAK İLİŞKİLER İÇİNDE GÜÇLÜ BAĞLARLA BİRBİRİNE BAĞLIDIRLAR”
Türk ve Japon ortak yapımı olan “Ertuğrul 1890” filmi ile ilgili olarak Abe, “Ertuğrul 1890 filmi, Japon Bahçesi bunların yanında iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerini gerçekleştirmeyi amaçladık. 1985 yılında benim babam dışişleri bakanıydı, bu konuyu ondan işittiğimi ifade etmek isterim. Bugün bu filmi izlerken bunu anımsadım. Japonlar ve Türkler sıcak ilişkiler içinde güçlü bağlarla birbirine bağlıdırlar. Japonya olarak bu iki kanaati kuvvetle kanat çırptırmak istiyorum” diye konuştu.
Yapılan ortak basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Japonya Başbakanı Abe beraberlerindeki heyetle birlikte akşam yemeğine geçti. 

Google+ WhatsApp