Dünya Gıda Günü Kutlandı
Düzce´de Dünya gıda gününde öğrenciler bilinçlendirildi. Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, "16 Ekim Dünya Gıda Günü amacı ve temasına uygun olarak aile çiftliklerinin tarım
Düzce´de Dünya gıda gününde öğrenciler bilinçlendirildi.
Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, "16 Ekim Dünya Gıda Günü amacı ve temasına uygun olarak aile çiftliklerinin tarım ve gıda üretimine katkısı ve desteklenmesinin önemini vurgulamak, yeterli ve dengeli beslenme ile sağlık açısından gıda güvencesi ve güvenilirliği konularında toplumsal bilincin arttırılması için okullarda eğitimler verilmekte. Caddelere afişler asılmakta ve ilgili kurum girişlerine lifletler konularak toplumun dikkatine sunulmaktadır" dedi.
Kabaoğlu, gıda günü ile ilgili olarak ise şu bilgileri verdi. "Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü(FAO) dünya çapında yaşanan açlıkla mücadele için 16 Ekim tarihini "Dünya Gıda Günü" olarak ilan etmiş olup, ülkemizde de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından her yıl değişik temalar ile konu işlenmektedir. Dünya Gıda Gününün bu yılki teması "Aile Çiftçiği İle Dünyayı Besle, Yeryüzünü Önemse" olarak belirlenmişti. FAO sağlıklı ve güvenli gıdayı bir insan hakkı olarak kabul ve ilan etmiş olup, sürekli temini için dünya çapında çalışmalar yürütmektedir.Dengesiz beslenmenin topluma maliyetinin çok yüksek olduğu, dünyada 5 yaş altında 165 milyon çocuk yetersiz beslenme nedeni ile zihinsel ve bedensel yönden yeterli gelişemediğinden insani potansiyellerine hiçbir zaman erişemeyeceğini ayrıca dünyada 2 milyar insan yeterli ve dengeli beslenememekte; yaklaşık 1,4 milyar insan ise dengesiz beslenip, aşırı kiloları nedeni ile kalp ve şeker hastalıkları ile mücadele etmekte. Artan Dünya nüfusunu yeterli ve dengeli besleyebilmek için devletlerin, ilgili kurum ve kuruluşlar ile örgütlerin gıda güvencesi politikaları geliştirmesi ve uygulaması; sağlıklı nesiller ve bireyler için en öncelikli konu olarak ele alınmalıdır. Tarım ve gıda üretiminde önemli payı olan işgücü kendinden "Aile Çifliklerinin" sosyal koruma altına alınması ve üretim giderleri yönünden desteklenmesi istihdama, tarımsal üretimin arttırılması ve yerel ekonomilerin canlandırılası ile diğer sektörlerin gelişmesine büyük katkı sağlamaktadır. Aile çiftlikleri sadece tarımsal üretime yönelmiş insanlardan oluşan en etkin unsurlardan biridir. Bu insanlar üretim giderlerini karşılama ve desteklere erişim gücü zayıf olmasına rağmen derin çiftçilik bilgisi ve deneyimleri ile yenilikçi ve gelişmiş teknikler uygulayarak değeri düşük ve sınırlı arazilerini dikkatli yönetme becerileri ile birim alanda daha yüksek verim ile karlı ve sürdürülebilir üretim yaparlar. Diğer yandan; geleneksel tarım ve gıdanın üretimi ile biyo çeşitlilik ve doğal kaynakların korunmasına ve ekosistemin iyileştirilmesine katkıda bulunurlar. Dünyada 500 milyon üzerinde aile çiftliği olup, tarımsal işletmelerin yüzde 98´inden fazlasını oluştururlar. Tarım arazilerinin yüzde 56´sında tarımsal üretim yaparak, dünyadaki gıda üretiminin yüzde 80´nini gerçekleştirirler."
(AY)
17.10.2014 13:19:16 TSI