Dr. Ömer Faruk Tekin: Ruh Ve Beden Sağlığı Ayrı Ayrı Değildir
Pazarlar Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Ömer Faruk Tekin, ruh sağlığı ile beden sağlığının ayrılmaz bir bütün olduğunu söyledi. Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu tarafından düzenlenen etkinl
Pazarlar Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Ömer Faruk Tekin, ruh sağlığı ile beden sağlığının ayrılmaz bir bütün olduğunu söyledi.
Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu tarafından düzenlenen etkinliklerle, ruh sağlığı konusunda toplumun bilinçlendirilmesi ve bu alanda yaşanan sorunlara kamuoyunun dikkatinin çekilmesinin amaçlandığını belirten Dr. Tekin, "Dünya Sağlık Örgütüne göre: Sağlık; Bedensel, ruhsal ve sosyal olarak tam bir iyilik halidir. Kavrayışta, sevgide, çalışmada, başarmada ve eğlenmede yeterli olan kişi, ruh sağlığı iyi olan birisi kabul edilebilir. Ruh sağlığını, ideal durumdan ağır ruh hastalıklarına kadar varan geniş bir yelpaze içinde değerlendirmek gerekir. İnsanların çoğu ne ideal ruh sağlığı durumunda ne de ruh hastası denecek durumdadır. Herhangi bir toplumda ruh sağlığı sorunlarını yalnızca bir tıp dalı olan psikiyatrinin dar sınırları içinde ele alamayız. Bedensel ve ruhsal bozukluğun bulunmaması insan sağlığını tanımlamaya yetmemektedir. Bu nedenle sosyal uyum, iş verimi, yaşam kalitesi gibi kavramlar da sağlığın tanımına girmiştir. Ruh sağlığının, toplumun sosyokültürel, ekonomik, siyasal yönleri ve genel sağlık sorunlarıyla kesinlikle bağlantılı olduğunu önceden vurgulamak gerekir. Ruh hastalıklarının sebep, araz, çeşitleri ve tedavisiyle uğraşan bilim dalına ´psikiyatri´ denir. Başka bir anlatımla psikiyatri kişinin zihinsel, duygusal yetilerinde, davranışlarında, çevreye uyumunda görülen bozuklukları inceleyen bir tıp dalıdır. Ruhsal problemleri oluşmadan önleme yollarını gösteren bilgi koluna da ´koruyucu ruh sağlığı´ diyoruz" diye konuştu.
Ruhsal Hastalıklarının önemine değinen Dr. Tekin, "Ruhsal bozukluklar, genel sağlık çerçevesi içinde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en başta gelen sağlık sorunlarından biridir. Toplumda her dört kişiden birinde ruhsal sıkıntı belirtileri olduğu, ruhsal hastalıkların da toplumda en az yüzde 15 oranında bulunduğu bildirilmektedir. Bireye, aile ve topluma en çok acı veren rahatsızlıkları kapsar (şizofreni, depresyon, alkol ve madde bağımlılığı, zekâ geriliği gibi). İnsan yetisini ve gücünü ağır derecede ve uzun süre azaltması nedeniyle büyük ekonomik kayıplara neden olur. Bilgisizlik, korku ve ön yargıların en çok görüldüğü ve bu yüzden hastaların tanı ve tedavisinin güçleştiği rahatsızlıklardır. Ruh sağlığı ve sosyal iyilik hâli de beden sağlığı kadar önemlidir. Ruh sağlığını korumak psikiyatriden başka birçok alanı ilgilendiren çok geniş bir kavramdır. Ruh hastalıkları tıbbın diğer hastalıklarından farklı değildir. Ruh hastalıkları beden hastalıklarına benzer biçimde birbirinden çok farklı ve çeşitli rahatsızlık gruplarını içerir. Ruh hastalığının olması, kişiliğin zayıf olduğu anlamına gelmez. Ruhumuzdaki zayıf alanların tedavisi en azından bedenimizdeki zayıf alanların tedavisi kadar başarılıdır. Ruh hastalıklarında da tıbbi destek alınması son derece doğaldır" şeklinde konuştu.
Son olarak Dr. Tekin, "Ruhsal yönden rahatsızlık hissettiğinizde veya çevreniz tarafından uyarıldığınızda ya da ruh sağlığınızı koruma hatta geliştirme amacıyla aile sağlığı merkezlerinden, psikiyatri merkezleri ve hastanelere kadar uzanan birimlere başvurabilirsiniz" dedi.(MB-EFE)
20.10.2014 14:20:48 TSI