Doğu Karadeniz´de `yeşil Yol´ Tam Gaz
DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce, Doğu Karadeniz yaylalarını birbirine bağlayan ve `Yeşil Yol´ olarak adlandırılan çalışmanın hızla sürdüğünü söyledi. Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu,
DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce, Doğu Karadeniz yaylalarını birbirine bağlayan ve `Yeşil Yol´ olarak adlandırılan çalışmanın hızla sürdüğünü söyledi.
Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı´nı (DOKAP) ziyaret etti. Vali İrfan Balkanlıoğlu, burada DOKAP İdaresi Başkanı Ekrem Yüce, Mali İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Yusuf Mengi, Teknik Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal Bilgin ve DOKAP çalışanları tarafından karşılandı.
Burada Orta ve Doğu Karadeniz´i birbirine bağlayacak olan Yeşil Yol Projesi ile ilgilide detaylı bilgi veren Ekrem Yüce, bu projenin Turizm Master Planı çerçevesinde öne çıkan yayla ve turizm merkezlerini üst kottan birbirine bağlayan, başlangıcı Samsun ve bitişi Artvin Sarp sınır kapısı olan yol olduğunu belirtti. Bu çalışmaya her yıl gönderilen ödenek miktarının arttırıldığını belirten Yüce, "Yereldeki adıyla `Yeşil Yolculuk Koridoru´ olan bu çalışmanın bölgenin doğal yapısını koruma koşulu ile yaklaşık 2 bin 567 km uzunluğunda olması planlandı. 2013 yılında Kalkınma Bakanlığı tarafından DOKAP İdaresi ve 8 İl Valiliğiyle Mayıs 2013´te protokoller imzalanarak, her ile 5 milyon TL olmak üzere 8 ile toplam 40 milyon TL ödenek gönderildi. Bu ödenek ile `Yeşil Yol´ kapsamında 310 km. yol yapım ve yenileme çalışmaları gerçekleştirilirken, 2014 yılında öngörülen 47 milyon TL ödenek, belirlenen usul ve esaslara göre illere gönderilmeye devam etmektedir" dedi.
Bu arada bölge kalkınmasını hedefleyecek nitelikte Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı olarak 2014-2018 yıları arasını kapsayan `DOKAP Eylem Planı´ hazırlandığını belirten Ekrem Yüce, "Resmi kabul aşamasında olan DOKAP Eylem Planı kapsamında 5 ana eksen, 20 alt eksen ve 134 ana eylem adımı tasarlandı. DOKAP Eylem Planının uygulamaya konmasıyla bölgenin kalkınmasında önemli bir mesafenin kat edilmesi hedeflerimiz arasındadır. Doğu Karadeniz Bölgesinin en önemli potansiyellerinden birisi de sahip olduğu doğal güzellikleridir. Bu doğrultuda geliştirilecek olan turizm stratejileri gerek bölgesel, gerekse de ulusal kalkınma çabalarına önemli katkılar sağlayacağını düşünmekteyiz. Günümüze kadar DOKAP Bölgesi için 4 ayrı müellif tarafından hazırlanan Turizm Master Planları incelemeye alınmış, bu incelemenin sonucunda DOKAP Bölgesinin tamamını kapsayacak bir Turizm Master Planının tasarlanması gerektiği sonucuna varılarak, bütün bölgeyi kapsayan DOKAP Turizm Master Planı çalışması tamamlandı" diye konuştu.
(MAK-SLH-Y)
21.10.2014 11:27:38 TSI