Deniz Kuvvetleri Ege’de kuş uçurtmuyor
Geçtiğimiz aylarda Ege Denizi'nde hızla artan düzensiz göç faaliyetlerine karşı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı ekipler de mücadeleye katıldı. Havadan ve denizden aralıksız sürdürülen kontroller, düzensiz göçü büyük ölçüde azalttı.
Sahil Güvenlik ekiplerinin yürüttüğü düzensiz göçle mücadele çalışmalarına, geçtiğimiz aylarda polis ve jandarma ekipleri de katılmış, karadan sıkı bir denetim uygulanmıştı. Yapılan çalışmalara, 11 Mart tarihinden itibaren, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı da destek vermeye başladı. Deniz ve hava unsurlarıyla gerçekleştirilen kontroller, düzensiz geçişleri büyük ölçüde azalttı. Ege Denizi'nde, TCG Karşıyaka gemisinin icra ettiği faaliyete, Çanakkale Deniz Helikopter Grup Komutanlığı'ndan havalanan ‘SH-70’ tipi ‘Sea hawk’ helikopteri de eşlik etti. Çanakkale’den havalanan helikopter, Boğazdan başlayarak Dikili Limanı'na kadar kıyı şeridinde uçuş yaparak denizi taradı. Uçuş esnasında, deniz üzerinde seyir eden özellikle küçük tekneler yakından takip edildi. Yaklaşık 3 saat süren uçuş esnasında, herhangi bir göç faaliyetine rastlanmazken, göçmenlerin sahillerde bıraktığı patlamış şişme botlar dikkat çekti.
Helikopter Komutanı Deniz Yüzbaşı İbrahim Gürdal, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı olarak Ege'de yaşanan düzensiz göç önleme faaliyetlerine katkıda bulunduklarını söyledi. Yüzbaşı Gürdal, “Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız, Sahil Güvenlik Komutanlığının yardım talebi üzerine deniz ve hava araçlarıyla düzensiz göç faaliyetlerine yardımda bulunmaya başlamıştır. Aynı zamanda bizler Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğüyle de koordineli olarak birlikte çalışmaktayız. 11 Mart 2016 tarihinden itibaren Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Ege Denizi'nde düzensiz göç faaliyetlerinin önlenmesine katkıda bulunmaktadır. Bu tarihten itibaren geçişlerde yüksek oranda düşüşler olmuş, aynı zamanda herhangi bir ölümlü vaka yaşanmamıştır. Ege Denizi'ndeki coğrafyada adalar arasındaki mesafeler, 2-3 kilometre gibi çok küçük mesafelerdir. Bu mesafelerde botlarla göçmenlerin karşı adalara geçmesi oldukça hızlı ve kolay olmaktadır. O yüzden karada yapılan faaliyetlere istinaden denizde yapılan faaliyetler çok zor icra edilmektedir. O yüzden Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, 7 gün 24 saat esasına göre görev icra ederek bu faaliyetleri durdurmakta oldukça başarılıdır” dedi.