Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü Kule Temel Atma Töreni’nde
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü Kule Temel Atma Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Göreve geldiğimiz günden bu yana Çanakkale ruhunu bize miras bırakan o eşsiz kahramanlara vefa borcumuzu ödemek için çalışıyoruz. Çanakkale’den aldığımız cesaret ve ilhamla, Türkiye’yi hak ettiği seviyelere taşımanın mücadelesini veriyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yapımına başlanan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün kule temel betonu ile kule kazık çakımı için düzenlenen törene katıldı. Başbakan Binali Yıldırım, Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın da hazır bulunduğu törende Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale Deniz Zaferinin 103’üncü yıldönümünün idrak edildiği tarihi günde, tüm şehitleri ve gazileri, Gazi Mustafa Kemal ile birlikte Kurtuluş Savaşının bütün kahramanlarını minnetle, şükranla yâd ettiklerini ifade etti.
“AFRİN’DE TERÖR ÖRGÜTÜNÜN PAÇAVRALARI İNDİRİLDİ”
Çanakkale Zaferinin büyüklüğü ile bugün sınır operasyonlarının çapının elbette karşılaştırılamayacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Amaç, aynı amaçtır; ruh, aynı ruhtur; iman, aynı imandır” diye ekledi.
Son birkaç gündür “Afrin için zafer yakın” dediğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz o müjdeye inandık ve fethin yakın olduğunu gördük. Elhamdülillah, bu sabah 08:30 itibarıyla Mehmetimiz Özgür Suriye Ordusu’yla beraber Afrin’e girdi. Terör örgütünün paçavraları indirildi, Türk bayrağı ile Özgür Suriye Ordusunun bayrağı direklere çekildi” diye konuştu.
Terör örgütlerinin 911 kilometrelik sınırları boyunca sürekli Türkiye’ye tacizde bulunduğunu ve roket atışları yaptığını; ancak netice alamadığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletimiz bir asır sonra sinesinde taşıdığı imanın büyüklüğünü göstermiştir. Rabbime bizlere bugünleri gösterdiği için hamdediyorum. Kahraman askerlerimize ve vatanlarını savunmak için fedakârca mücadele eden Özgür Suriye Ordusu mensubu kardeşlerimize şükranlarımı sunuyorum” dedi.
“ÇANAKKALE, YOKLUK VE ZORLUKLAR KARŞISINDA YILMAMAK DEMEKTİR”
Bir asır önce Çanakkale’de gerçekleşen istiklal mücadelesinin, eşsiz bir destan olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çanakkale, tarihi şanlı zaferlerle dolu bir milletin asırlık uykusundan uyandığı, küllerinden yeniden doğduğu, birlik ve beraberlik ruhunu abideleştirdiği topraktır” şeklinde konuştu.
Çanakkale’nin iftihar vesilesi olmanın yanında ilham ve güç kaynağı olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çanakkale demek; yokluklar, zorluklar karşısında yılmamak demektir. Çanakkale demek; gördüğü onca vahşete rağmen insanlıktan, adalet ve merhametten vazgeçmemek demektir. Çanakkale, Türk Milleti olarak vatanımıza, hürriyetimize, bizi biz kılan mukaddes değerlere bağlılığımızın da timsalidir” dedi.
“ÇANAKKALE’DEN ALDIĞIMIZ İLHAMLA MÜCADELE VERİYORUZ”
Çanakkale’de göğsünü dönemin en ileri silahlarına siper eden Mehmetçiklerin, milletin güven içinde yaşamasını, mazlum ve mağdurların sığınağı olan bu ülkenin güçlü ve müreffeh olmasını istediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Allah’a hamdolsun şehitlerimizin gözü arkada kalmadı. Göreve geldiğimiz günden bu yana Çanakkale ruhunu bize miras bırakan o eşsiz kahramanlara vefa borcumuzu ödemek için çalışıyoruz. Çanakkale’den aldığımız cesaretle, Çanakkale’den aldığımız ilhamla, Türkiye’yi hak ettiği seviyelere taşımanın mücadelesini veriyoruz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençler başta olmak üzere tüm vatandaşların Çanakkale’ye bizzat gelerek bu mübarek mekânları ziyaret etmelerini tavsiye etti.
“BUGÜN 15 YIL ÖNCESİYLE MUKAYESE EDİLEMEYECEK KADAR GELİŞMİŞ BİR TÜRKİYE VAR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 15 senede Türkiye’yi 3,5 kat büyüterek, 282 bin yeni derslik yaparak, bölünmüş yol uzunluğunu 26 bin 100 kilometreye çıkararak şehitlerin emanetine sahip çıktıklarını ifade ederek şunları kaydetti: “Ulaşımda, sağlıkta, eğitimde, savunma sanayiinde bugün 15 yıl öncesiyle mukayese edilemeyecek kadar gelişmiş bir Türkiye var. Geçen yıl temelini attığımız, bugün de Kule Keson İlk Beton Dökümü ile Deniz Dibi Kazık Çakımını yaptığımız 1915 Çanakkale Köprüsü birçok açıdan rekorların köprüsüdür.”
Ulaşımda, sağlıkta, eğitimde, savunma sanayiinde bugün 15 yıl öncesiyle mukayese edilemeyecek kadar gelişmiş bir Türkiye olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün millî gelire oranla dünyada en fazla insani yardım yapan, her yıl dost ve kardeş ülkelerden binlerce öğrenciye burs veren, mazlum ve mağdurların yardımına koşan, kendi silahlarını üreten ve bunları ihraç eden bir Türkiye’nin olduğunu dile getirdi.
Türkiye’ye bir dönem ‘hasta adam’ diyenlerin şimdi kendilerinin hasta olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün burada dev bir yatırımın temelinin atıldığını, millî gelirinin büyüklüğü bakımından dünyada 17’nci, satın alma paritesine göre ise 13’üncü sırada bir Türkiye’nin olduğunu vurguladı.
“2023 HEDEFLERİMİZ, 2053 VE 2071 VİZYONUMUZ DOĞRULTUSUNDA EMİN ADIMLARLA İLERLİYORUZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu başarılarla yetinmediklerini sözleri ekledi ve konuşmasına şöyle devam etti: “Ülkemizi hayalleriyle buluşturmak için 2023 hedeflerimiz, 2053 ve 2071 vizyonumuz doğrultusunda emin adımlarla ilerliyoruz. İşte bugün bir taraftan şehitlerimizi minnetle anarken, aynı zamanda onların uğruna canlarını feda ettiği idealleri de gerçekleştiriyoruz. Dedelerimiz bundan 103 sene önce tüm imkânsızlıklara rağmen tarihin akışını değiştiren, dünya tarihine altın harflerle nakşedilen büyük bir destan yazmışlardı. Bizler de Marmaray, Yavuz Selim Köprüsü, Osman Gazi Köprüsü, Avrasya Tüneli, işte buradaki 1915 Çanakkale Köprüsü gibi projelerle tarihe damgamızı vuruyoruz.”
Projeyi hedeflendiği şekilde hayata geçiren hükûmete, projede emeği geçen ve geçecek olanlara teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, düzenlenen törenle birlikte açılışları yapılan Kilitbahir Kalesi ile Kilitbahir Camii’nin restorasyonunda ve Alçıtepe Camii’nin yapımında emekleri bulunanlara da teşekkür etti.
“1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ, 18 MART 2022’DE AÇILACAK”
1915 Çanakkale Köprüsü’nün yapılan sözleşmeye göre bitiş tarihinin 2023 yılı sonu olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, projeyi üstlenenlere yaptıkları görüşmeler sonunda, bitiş tarihini 18 ay öne çektiklerini ve köprünün 18 Mart 2022’de açılacağını müjdeledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyonu, çevre tefrişatı, tanzimi tamamlanan Fatih Sultan Mehmet’in emaneti Kilitbahir Kalesi’ni, Türkiye’nin ilk kale müzesi olarak Türk turizmine kazandırdıklarını, yine Kilitbahir koyunda 558 yıl önce inşa edilen Fatih Camii’nin restorasyonunun da tamamlanarak ibadete açıldığını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osmanlı ve Selçuklu mimarisiyle 15 bin metrekare üzerine inşa edilen Alçıtepe Camii’nin ise ziyarete gelen misafirlerin ve Çanakkalelilerin ibadet ihtiyacını karşılayacağını sözlerine ekledi. “Ülkemize kazandırdığı hizmetlerle şehitlerimizin emanetine sahip çıkan, büyük ve güçlü Türkiye hedefi doğrultusunda çaba harcayan herkese şahsım ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini, Allah’ın 1915 Çanakkale Köprüsü’nü yeni birlikte açmaya nasip etmesi temennisiyle tamamladı.
Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve törende hazır bulunan bakanlarla birlikte, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün ayaklarındaki kule temel betonunu attı. Törende aynı zamanda köprünün Asya yakası kule ayaklarının yerleşeceği deniz tabanına ilk kazık çakıldı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mektubu, günün anısına tarih tüpünün içine konularak, temelin atıldığı noktaya bırakıldı.