Çelik: 'Çiftçi ne haklara sahip olduğunu bilmiyor'
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 'Alın teri akıtan emekçi dediğimiz kesim ne hakkını biliyor ne de hakkı arama yollarını biliyor. Ama ortadaki başka kesimler o hakları elde ediyor' dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kırsalda yüzde 60'a varan hibeler olduğuna dikkat çekerek, "Ama bunları ne çiftçi, ne işçi, ne de memur bilmiyor. Alın teri akıtan emekçi dediğimiz kesim ne hakkını biliyor ne de hakkı arama yollarını biliyor. Ama ortadaki başka kesimler o hakları elde ediyor. Onun için bu konuda rehberlik çok önemlidir. Öncülük çok önemlidir. Ben dayanışmaların tüm bunları ortaya çıkaracağını inancı içerisindeyim” dedi.
Uludağ Üniversitesi’nden mezun olan milletvekilleri ve Bursa milletvekilleri, Ankara'daki Bursa Evi’inde bir araya geldi. Gecede konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, İstanbul İzmir Otoyolu’nun Bursa’ya değer katacağını söyledi.
"BURSA'NIN GELECEK 40 YILI TEHLİKE ALTINDA"
Otoyolun açılması ile birlikte Bursa’nın göç almaya başlayacağını ifade eden Çelik, “Eğer Bursa 70’li yıllardaki göçleri alırsa, yeni bir göç dalgasıyla karşı karşıya kalırsa, burada bulunanlar eğer onun alt yapısını hazırlamaz ise Bursa’nın 40 yılını karartırız. Buda çok tehlikeli bir hal alır. Ulaşım kolaylaşınca Bursa imkanların aktığı ve bireylerin koşa koşa geldiği bir şehir haline gelecek. 5 sene önce Bursa’nın 3’üncü büyük şehre aday olduğunu ifade ettim. Yani Bursa, İzmir’i geçebilecek bir potansiyele sahiptir. Artık İnsanlar İstanbul’da oturmaktansa İznik’te Gemlik’te oturmayı tercih edecek. İnsanlar batıya gitmeyi değil Bursa’yı tercih edecek. Onun için bununla ilgili alt yapı çalışmasını şehrin içinden çıkılmaz hal almaması için bugünden planlamak gerekiyor” diye konuştu.
“BURSA’NIN KIYMETİNİ UZAKLAŞINCA ANLARSINIZ”
Bursa özelinde siyasetçilerin bütünleşmiş durumda olduğunu ifade eden Çelik, “Bursa’nın doğru kararlarına herkes evet diyecek. Ama burada hakem pozisyonunda doğruları ortaya koyan bir üniversite olursa ben inanıyorum ki kimsenin fazla itilaf etmediği bir yürüyüşü gerçekleştirmiş oluruz. Bursa çok önemli bir kent, biz ne yapıp edip şehrin geleceğini planlamalıyız. Bursa’nın kıymetini dışarıda olduğunuz zaman çok iyi anlarsınız. Burada yanlışların yapılmaması gerekiyor. Onun için üniversitenin de burada sorumluluğu çok büyük” dedi.
“TÜM HİBE VE DESTEKLERDEN BURSA’NIN YARARLANMASI GEREKİYOR”
Birçok alanda kariyer mesleklerle ilgi çok ciddi desteklerin olduğuna da değinen Çelik, “İŞKUR bünyesinde projeleri çok yaygınlaştırma imkanı var. Çünkü İŞKUR’un bünyesindeki fon imkanları her yıl 2 milyar liradır. Bunu birçok kez dile getirdim. Bursa’nın da bundan faydalanması gerekiyor. Ama proje yapılmayınca olmuyor. Şuanda Tarım bakanlığı olarak Avrupa Birliği İPARD kapsamında da projeleri var. 4 yıl içerisinde yaklaşık 3,5 milyar lira kullanılacak. Bunun yüzde 70’i hibe olarak verilecek. Ama bu istendiği zaman olmuyor. Proje üretip Avrupa birliğinin kredisini kullanacaksınız. Bursa’nın dağ ilçeleri için bu projeler tam oturmuş projeler. Ama bununla ilgili çalışma yapılmaz ise o potansiyel bursa için kullanılmayacak. Başka yerlere gidecek. Burada Bursa’nın yeteri kadar pay alması gerekiyor” dedi.
“ÇİFTÇİ NE HAKLARA SAHİP OLDUĞUNU BİLMELİ”
Kırsal yatırımların da olduğunu ifade eden çelik, bununla ilgili de yüzde 60’a varan hibelerin olduğuna dikkat çekti. Çelik, “Ama bunları ne çiftçi, ne işçi, nede memur bilmiyor. Alın teri akıtan emekçi dediğimiz kesim ne hakkını biliyor nede hakkı arama yollarını biliyor. Ama ortadaki başka kesimler o hakları elde ediyor. Onun için bu konuda rehberlik çok önemlidir. Öncülük çok önemlidir. Ben bu dayanışmanın tüm bunları ortaya çıkaracağını inancı içerisindeyim” dedi.