Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki iddianame kabul edildi
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül hakkında 2’şer kez müebbet ve 30’ar yıla kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianame kabul edildi. Mahkeme, sanıkların tahliye taleplerini reddederken ilk duruşma için 25 Mart 2016 tarihini verdi.
İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül hakkında MİT TIR'larına ilişkin görüntülerin yayınlanmasına ilişkin hazırlanan iddianame üzerindeki incelemesini tamamladı. Mahkeme, Dündar ve Gül hakkında 1’er kez ağırlaştırılmış müebbet, 1’er kez müebbet ve 20’şer yıldan 30’ar yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları istenen iddianamenin kabulüne karar verdi.
BİRLEŞTİRME TALEBİ DURUŞMADA DEĞERLENDİRİLECEK
Dündar ve Gül’ün tahliye taleplerini reddeden mahkeme, ilk duruşmanın 25 Mart 2016'da görülmesini kararlaştırdı. Mahkeme, iddianamenin kamuoyunda Selam Tevhid soruşturmasında usulsüzlük adı ile bilinen dava dosyası ile birleştirilmesi ve yargılamanın kapalı oturumda görülmesi talebinin ise duruşmada değerlendirilmesine karar verdi. Duruşmaların gizli yapılmasına ilişkin talebin de duruşmada değerlendirilmesine karar veren mahkeme, müştekiler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatlarına ve MİT Müsteşarlığına duruşma gün ve saatini bildirir davetiye çıkarılmasına hükmetti.
AYDINLIK GAZETESİNİN NÜSHASI İSTENDİ
Mahkeme, MİT TIR'arına ilişkin haberi Cumhuriyet’ten daha önce 21 Ocak 2014 tarihinde yayınlayan Aydınlık Gazetesinin o tarihli nüshasının istenmesine, ve tanıklar Emre Erciş ve Bayram Kaya hakkında işin tutuklu olması sebebiyle zorla getirme emri çıkarılmasına karar verdi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Can Dündar ve Erdem Gül hakkında yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan 473 sayfalık iddianame, İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti.
2’ŞER KEZ MÜEBBET İSTEMİ
İddianamede, Dündar ve Gül’ün “Devletin Gizli Kalması Gereken Bilgilerini Siyasal veya Askeri Casusluk Amacıyla Temin Etme, Devletin Güvenliğine İlişkin Gizli Kalması Gereken Bilgileri Casusluk Maksadıyla Açıklama, Cebir Ve Şiddet Kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni Ortadan Kaldırmaya Veya Görevlerini Yapmasını Kısmen Yada Tamamen Engellemeye Teşebbüs Etmek, Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmaksızın Bilerek İsteyerek Yardım Etme” suçlarından 1’er kez ağırlaştırılmış müebbet, 1’er kez müebbet ve 20’şer yıldan 30’ar yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları istenmişti.