Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik:
Kocaeli Valiliği tarafından düzenlenen STK ve sosyal kesimlerle tanışma toplantısına katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "İşveren nasıl her ay maaşı ödüyorsa, nasıl her ay sigorta p
Kocaeli Valiliği tarafından düzenlenen STK ve sosyal kesimlerle tanışma toplantısına katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "İşveren nasıl her ay maaşı ödüyorsa, nasıl her ay sigorta primini yatırıyorsa, bireysel hesabına kıdem tazminatı ne kadar yatacaksa onun aylık olarak yatırılması gerekiyor" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kocaeli Valiliği tarafından Başiskele ilçesinde bir otelde düzenlenen sosyal kesim ve STK´lar ile tanışma toplantısına katıldı. Toplantıda yaptığı konuşmada çalışanların kıdem tazminatı sorununa değinen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, şöyle konuştu: "Defalarca söyledim. Dedim ki, kıdem tazminatı sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Burada yürüyüşe, kavgaya, patırtıya gerek yok. Oturalım masada konuşalım. Gebze´de fabrika kapanmış. 617 işçi Çalışma Bakanlığının önünde. Buyurun hoşgeldiniz. Emekli olmak için 37 günüm kalmıştı. 105 milyon alacağım var patrondan. Peki nereden vereyim. Tazminat veremiyorum. Nasıl vereyim. Yok ki öyle bir düzenleme. Senin işyerin kapanmış. Alacak istiyorsun. Diyoruz ki 30 yıl çalışıp, 30 yıl işçinin alın terinin emeğinin heba olmasına tahammül edilemez. Önce buna sendikalar tahammül etmemeli, işverenler tahammül etmemeli. Nasıl her ay maaşı ödüyorsa, nasıl her ay sigorta primini yatırıyorsa, bireysel hesabına kıdem tazminatı ne kadar yatacaksa onun aylık olarak yatırılması gerekiyor. Patron iflas etse de, iş yeri kapansa da onun kıdem tazminatı bireysel hesabında korunmuş oluyor. Böylece 15 yıl sonra ben paramı alacağım dediği an, patron da yıllarca işçinin o kıdem tazminatını öz sermaye olarak kullanıyor, diyor ki 50 işçi çıkıyor, her birine 30´ar milyon lira tazminatı ödersem benim fabrikayı kapatmam lazım diyor."
Patron için de bu sistemin sürdürülebilir olmadığını anlatan Çelik, şunları söyledi: "Neden bir sigorta primini yatırırken tazminatı da o ay yatırmayalım işçinin bireysel hesabına da işçinin bir kaybı olmasın. Bunu işçi işveren çözmemiz lazım. Ama bilen de bilmeyen de konuşuyor. Mağduriyet olur diyorlar. Ne mağduriyeti olacak? Gebze´de kapanan fabrikadaki işçinin kıdem tazminatını nasıl ödeyeceksin? Onun için bu konu önümüzde. Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuyla ilgili ´tarafları uzlaştır getir´ dedi. ´Tarafları uzlaştırmadan gelme ama raftan indirme´ dedi. Rafta duruyor da rafta tozlandı. Kocaeli´den bir kez daha sesleniyorum. Bu konu çözülmesi gereken bir konudur. Çünkü 13 milyon çalışanın yüzde 10´u kıdem tazminatından yararlanıyor."
(DA-HO-Y)
26.10.2014 16:00:10 TSI