Büyüksimitci, “Tekrara Kapanmanın Bedelleri Ağır Olur, Aşımızı Olalım”
Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) temmuz ayı olağan Meclis Toplantısı SGK İl Müdürü Hacı Ali Hasgül’ün katılımı ile Odamız meclis salonunda yapıldı. Toplantıya meclis üyeleri, meslek komitesi üyeleri, disiplin kurulu ve yüksek istişare kurulu üyeleri katıldı.
Toplantının açılışını yapan KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya, pandemi döneminde üretimin bir ülke ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu daha iyi anladıklarını belirterek, ekonominin bu dönemde reel sektörün üretmesi ve ihracatı ile ayakta kaldığını söyledi.
Pandeminin bir takım fırsatlar sunduğu gibi bazı eksiklikleri de görmelerine yardımcı olduğunu ifade eden Özkaya, “Üretim kabiliyeti gittikçe yükselen bir ülke oluşumuz, dünya pazarlarına hitap eden ürün çeşitliliğimiz, ürün kalitemiz, lojistik teslim sürelerimiz bu süreçte önümüze çıkan avantajlardan bazıları. Bunların yanı sıra bazı dikkat çekmemiz gereken konularda mevcut. İhracatımızın yüzde 70-80’ler oranında ithal girdiye bağlı olması, uluslararası taşımacılıkta özellikle deniz taşımacılığında yabancı şirketlere bağımlı oluşumuz, limanlarımızın yetersizliği, konteyner ve hammadde tedarik sorunu ise eksiklik olarak göze çarpmaktadır. Bu eksikliklerin giderilmesi ile ilgili özel sektör kamu işbirliğinde çalışmalar hızlandırılmalıdır” dedi.
Tüm olumsuzluklara rağmen 2021 yılında ülke ekonomisinde yüzde 7-7,5 oranında büyüme beklediklerini belirten Özkaya, bu büyümeden Kayseri’nin de pozitif olarak etkileneceğini söyledi. İhracatta bu yılı geçen yıl olduğu gibi Türkiye ortalamasının üzerinde bir artışla 3,5 milyar dolar gibi bir rakamla kapatmayı hedeflediklerini ifade eden Özkaya, her şeye rağmen yatırım yapmaya devam eden, istihdam sağlayan ve üretim yaparak ülke ekonomisine katkı sağlayan herkese teşekkür etti.
Daha sonra konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Meclis üyelerinin geçmiş Kurban Bayramı’nı kutladı. Şehitlerimize Allah’tan rahmet dileyen Büyüksimitci, terörle mücadelede devletin yanında olduklarını bir kez daha vurguladı.
Vaka artışlarına dikkat çeken Büyüksimitci, “Vaka sayıları tekrardan 15 binli rakamlara ulaştı. Salgınla mücadelenin tek yolu aşı olmaktan geçiyor. Elimizde dünyanın bir çok bölgesinde olmayan bir imkan var. Oda aşı olmak. Türkiye genelinde her iki aşısını da yaptıranların oranı yaklaşık yüzde 37. Bizim bağışıklık kazanabilmemiz için nüfusumuzun en az yüzde 70’ni aşılamamız gerekiyor” dedi.
Vatandaşlara aşı olmaları yönünde çağrıda bulunana Büyüksimitci, “Pandemi döneminde bizler sanayiciler olarak üretime çok ara vermedik ama özellikle hizmetler sektöründe çok büyük sıkıntılar yaşandı. Evine ekmek götürmekte ve kiralarını ödemekte zorlanan esnaflarımız oldu. Şimdi elimize bir fırsat geçti. Bunu iyi değerlendirmek zorundayız. Covid-19’la mücadelenin kurallarına uymaz ve aşılarımızı yaptırmazsak, salgının önüne geçemeyiz. Sanayiciler olarak bizlere düşen öncelikle çalışanlarımız olmak üzere, çevremizdeki insanları aşı olma konusunda ikna etmeye çalışmak. Tekrar kapanmanın, eskiye dönmenin hem sosyal açıdan hem ekonomik açıdan ülkemize bedelleri çok ağır olur. Ben buradan tüm hemşerilerimizi bir an evvel aşılarını olmaya davet ediyorum. Lütfen ilk fırsatta aşımızı olalım. Bu beladan en kısa sürede kurtulalım” diye konuştu.
Pandeminin etkisiyle Küresel ekonomide yaşanan yavaşlamanın yerini toparlamaya bıraktığını açıklayan Büyüksimitci, emtia fiyatlarındaki yukarı ivmelenme ve lojistikte yaşanan sorunlara rağmen sanayi üretiminin artmaya devam ettiğini, TÜİK tarafından açıklanan mayıs ayı sanayi üretim endeksinin de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 40,7 arttığını söyledi.
7326 Sayılı Yapılandırma Kanunu hakkında bilgi veren Büyüksimitci şunları söyledi; “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin 7326 sayılı Kanun 9 Haziran 2021 tarihli ve 31506 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılandırma kanunu ile gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, KDV, ÖTV gibi tüm vergiler yapılandırılabilecek. Ayrıca vergi dairelerince takip edilen diğer tüm idari para cezaları kanun kapsamında yapılandırılabilecek. Borcu olan mükellefler için bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Bu konu ile ilgili önümüzdeki günlerde bilgilendirme toplantısı yapmayı planlıyoruz. Bu toplantıda kanunun detayları ile ilgili daha kapsamlı bilgiler vermiş olacağız.
İSO İkinci 500’e giren 12 Kayseri firmasını kutlayan Başkan Büyüksimitci, önümüzdeki yıllarda bu listelerde daha fazla firma görmeyi arzuladıklarını belirterek, üretim ve ihracat yapmaya, istihdam oluşturmaya devam ederek, ülke ekonomisine katkıda bulunan tüm firmaları tebrik ederek başarılarının devamını diledi.
İhracatta Kayseri olarak geçen yıl ciddi bir rekor kırdıklarını ve bu yılda 3,5 milyar dolar hedef koyduklarını açıklayan Büyüksimitci, bunu sağlamaları durumunda Türkiye’nin 7-7,5 büyüme beklentisine çok ciddi katkı sağlamış olacaklarını sözlerine ekledi.
Son olarak kürsüye gelen SGK İl Müdürü Hacı Ali Hasgül, 7326 Sayılı Yapılandırma Kanunu ile ilgili bilgiler verdi. 2021 yılı nisan ayı öncesine ait prim borçlarının ve idari para cezalarının 31 Ağustos 2021 tarihine kadar yapılandırılabileceğini açıklayan Hasgül, ödemelerin 01 Kasım 2021 itibari ile başlayacağını açıkladı.
Hasgül, kanun kapsamında idari para cezalarında uygulanan faizin tamamen kaldırıldığı gibi ana paranın yarısının tahsil edileceğini, yine Bağ-Kur borçlarında da borcun oluştuğu aydaki tutarın tahsil edilerek, borcun kapatıldığını söyledi.
Bilgilerinize sunarız