Büyüksimitçi: “Orta Anadolu Üretim Havzası Türkiye’nin Geleceğini Kurtaracak”
Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, 2019 yılını değerlendirerek, 2020 yılından beklentilerini anlattı. Toplantıya KAYSO Meclis Başkanlık Divanı, yönetim kurulu üyeleri ve basın mensupları katıldı.
Ekonomide 2018 yılının Ağustos ayında kur dalgalanmaları ile başlayan olumsuzlukların 2019 yılında da devam ettiğini açıklayan Başkan Büyüksimitci, Aşırı kur artışı ile birlikte ekonomide düşüş, büyüme hızında gerileme yaşandı. 2018’in son çeyreği ve 2019 yılının ilk iki çeyreğinde ekonomide eksi büyüme yaşadık. Bununla birlikte Türkiye ekonomisi 10 yıldan bu yana ilk kez üstü üste üç çeyrek küçülme yaşamış oldu. Ancak 2019 yılının 3. çeyreğinde hükümetimizin aldığı tedbirlerin yanı sıra, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin ciddi çabaları ve tabi ki sanayici ve iş adamlarımızın gayretleri ile yüzde 0,9 büyüdük” dedi.
Son çeyrekte Türkiye ekonomisinin yüzde 4 civarında büyüyeceğini tahmin eden Başkan Büyüksimitci, “2019 yılını yüzde 0,8 -1 civarında pozitif bir büyüme ile kapatacağımızı düşünüyorum. Bu da gösteriyor ki 2020 yılı bizim için daha iyi bir yıl olacak. Ekonomide çok iyi bir yıl geçirmedik ama ümidimizi de hiçbir zaman kaybetmedik. Elbette sorunlarımız var ama ortak akıl ve istişare ile bu sorunlarımızı çözeceğimize inanıyoruz” diye konuştu.
Oda olarak 2019 yılında yaptıkları çalışmalara değinen Başkan Büyüksimitci, sıkıntıları bir an önce atlatmak adına, sanayinin mevcut üretimini artırmaya, ürün dönüşümünü sağlamaya, ihracat yapan firma sayısını artırmaya ve yalın üretime ve şirket içi verimliliğe odaklandıklarının anlattı.
Oda faaliyetleri hakkında sunum eşliğinde bilgiler veren Başkan Büyüksimitci, Oda ve Borsalar olarak en büyük görevlerinden birisinin üyelerden ve meslek komitelerinden gelen sorunları TOBB ve ilgili bakanlıklara ileterek, bu konuların takibini sağlamak olduğunu söyledi.
Kayseri Sanayi Odası Başkanlığının yanı sıra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyeliğinin de bulunduğunu hatırlatan Başkan Büyüksimitci, “TOBB Yönetim Kurulu gömleğimle öncelikle Rifat Hisarcıklıoğlu Başkanımızın selamlarını iletmek istiyorum. Rifat Başkanımız 20’ye yakın ülkeden devlet nişanı ve üstün hizmet ödülüne layık görülmüş, 10 üniversitemizden fahri doktora almış, ülkemizin yetiştirdiği ender liderlerden birisidir. Kayserimiz içinde bir gurur kaynağıdır” şeklinde konuştu.
Kayseri’de Rifat Hisarcıklıoğlu ailesi tarafından yaptırılmış bir fen lisesi olduğunu, bunun yanı sıra 81 ilde 81 okul projesi kapsamında, her bir ilde bulunan oda ve borsa başkanlarının talebi üzerine TOBB tarafından okul yaptırıldığını, buna Kayseri’nin de dahil olduğunu söyledi.
TOBB ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında "Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü" imzalandığını açıklayan Başkan Büyüksimitci, “Bu kapsamda Kayserinin en köklü ve en büyük okullarından biri olan Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni proje okulu olarak belirledik ve Proje Yönetim Kurulu oluşturduk. Burada ki çalışmaları da Sanayi Odamız, Ticaret Odamız ve Ticaret Borsamızla birlikte takip ediyoruz. Bunun yanı sıra şehrimizin diğer sorunlarını da Odalarımız ve OSB başkanlarımızla takip ediyoruz. Başkan Büyüksimitci ayrıca, Rifat Hisarcıklıoğlu’nun isminin Kayseri’de bir caddeye verilecek olmasından dolayı Kayseri Büyükşehir belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ve Türkiye’deki girişimcilik faaliyetleri üzerine yaptığı çalışmalardan dolayı fahri doktora veren Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış ve üniversite senatosuna teşekkür etti.
İhracat ve ithalat rakamları hakkında da bilgiler veren Başkan Büyüksimitci, “Bu yıl tüm zamanların ihracat rekorunu kıracağımız düşüncesindeyim. 2019 yılında Kayseri’nin ihracatının 2,5 milyar doları aşacağını öngörüyoruz. İthalatımızda yıl sonu itibari ile ihracatımızın yarısından da az gibi olacak. Yani Kayseri cari fazla veren bir il konumunda. Bu bizim için çok önemli. Onun için Kayserimize gözbebeğimiz gibi bakmamız gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
YERLİ OTOMOBİL ÜRETİMİNE TALİBİZ
Türkiye'nin yeni bir üretim havzasına ihtiyacı olduğunu belirten Büyüksimitci, “Marmara Bölgesi artık fazlasıyla doldu. Üstelik deprem riskinin yoğun olduğu bir bölge. Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde sanayinin ve finansın bu kadar yoğunlaştığı bir bölge göremezsiniz. Marmara bölgesi ile Güneydoğu arasında gelişmişlik bakımından inanılmaz uçurum var. İskenderun, Adana ve Mersin'in deniz ayağını oluşturacak, Konya ve Aksaray'ı da içine alacak yeni bir üretim havzasını bölgemizde hayata geçirmemiz gerekiyor. Stratejik ürünleri belli bölgelerde toplamanın riskini iyi anlamalıyız. Hem Türkiye'nin geleceğini kurtaracak hem de Orta Anadolu'da bulunan birçok ilimizi etkileyecek, gelecekte bölgemiz için önemli bir iş ve istihdam alanı oluşturacak Orta Anadolu Üretim Havzası'nı mutlaka hayata geçirmeliyiz. Bize göre 2020 yılının en önemli konusu Türkiye’nin yeni bir üretim havzasına ihtiyaç olduğudur. Sivil toplum, basın, siyasiler ve hatta çevre illerimizle birlikte bu konunun önemini anlatmalıyız” dedi.
Orta Anadolu Üretim Havzası'nın beraberinde önemli stratejik yatırımlarla da sanayisini güçlendirmek istediğine değinene Başkan Büyüksimitci, “Kayseri'de savunma sanayi yok gibi bir algı var ancak şu anda kentimizde yaklaşık 75 firmamız savunma sanayine çalışıyor. Bizlerde Kayseri Ticaret Odası (KTO) ve Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) öncülüğünde savunma sanayi şirketi kurduk. Burada yüksek teknoloji ürünü, yerli ve milli üretime destek amaçlı üretim yapacağız. Yer inşaatımız devam ediyor, dördüncü ay gibi inşaatı bitecek ve 2020 yılının sonuna kadar Kayseri'ye bu yatırımı kazandıracağız” ifadelerini kullandı.
Kaynak:Haber Merkezi