Bülent Ecevit Üniversitesinden Zonguldak´a Dev Sağlık Yatırımı

Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi geleceğe yönelik yatırım planlamaları ve sağlanan kaynakla yoluna güvenli adımlarla ilerliyor. Çağdaş alt yapısı ve uzman ekibiyle bölge

Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi geleceğe yönelik yatırım planlamaları ve sağlanan kaynakla yoluna güvenli adımlarla ilerliyor. Çağdaş alt yapısı ve uzman ekibiyle bölgeye gelişmiş ülkeler standardında hizmet vermeyi sürdüren BEÜ Hastanesi, son üç yıl içerisinde mevcut sağlık hizmetlerinin çeşitliliğini ve kapasitesini ciddi biçimde artırdı. Özellikle kanser, diyabet ve obezite gibi alanlarda planlanan tıbbi cihaz yatırımları, Zonguldak ve bölge insanı için büyük bir şans olarak görülüyor.
Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörlüğünün Kalkınma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı ile yapılan Yatırım Bütçe görüşmeleri sonucu Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezine 201520162017 yıllarında toplam 16 milyon liralık tıbbi cihaz ve teçhizat yatırım finansmanı sağlandı. Bu bağlamda, sağlanan finansman yoluyla öncelikli olarak Dijital Anjiyografi, SPECT CT ve Manyetik Rezonans Görüntüleme cihazlarının temin süreçlerine önümüzdeki mali yıl itibarıyla başlanacak.
BEÜ Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Başhekimi Doç.Dr. K. Varım Numanoğlu, 15 milyon TL´yi aşan bir bütçe ile Zonguldak´a kazandırılacak cihazları tanıttı. Numanoğlu, cihazlarla ilgili olarak "Anjiyografi; insan vücudundaki tüm damarların, içlerine yüksek yoğunlukta bir madde verilerek görüntülenmesi işleminin genel tanımlamasıdır. İnsan vücudundaki tüm organların ´kalp, beyin, iç organlar, kol ve bacaklar dâhil´ damar sistemlerinin anjiyografileri yapılmaktadır. Dijital Anjiyografi cihazları sayesinde bu organlardan damar ağlarını ayrı ve çok daha net olarak görüntülemek mümkün olmaktadır. Yapılan bu anjiyografiler sayesinde başta kalp damar hastalıkları olmak üzere damarlar ile ilgili birçok hastalığa sağlıklı biçimde tanı koymak ve stent gibi ekipmanlar yardımıyla tedavi sağlamak olasıdır" dedi.

"YÜKSEK TEKNOLOJİLİ MODERN TIBBİ GÖRÜNTÜLEME SİSTEMLERİ DONANIMINI TAMAMLAMIŞ OLACAK"
Manyetik Rezonans´ın (MR); özellikle yumuşak dokuları görüntülemede kullanıldığını belirten Numanoğlu, şöyle konuştu: "Merkezi sinir sistemi ´beyin ve omurilik´ hastalıklarının teşhisinde, sporcu yaralanmalarında, kas iskelet sistemi, özellikle menisküs, bel fıtığı gibi rahatsızlıkların tespitinin yanı sıra her türlü nörolojik hastalıkların değerlendirmesinde sıkça kullanılmaktadır. Manyetik rezonans görüntüleme süresi, inceleme yapılan bölgeye, bölge sayısına, konulan ön tanıya göre değişiklik gösterip 15 dk. ile 75 dk. arasında sürebilir. Ayrıca gerek görülürse inceleme esnasında IV (damar içi) yoluyla kontrast madde kullanılarak kontrastlı çekim yapılır. Manyetik rezonans görüntülemenin, Fonksiyonel MR, Difüzyon-Perfüzyon Ağırlıklı MR, MR Spektroskopi gibi farklı çeşitleri de vardır. SPECT-CT; SPECT sintigrafi sisteminin fonksiyonel verileri ile CT ´Bilgisayarlı Tomografi´ tarafından verilen detaylı anatomik bilgiyi birleştiren yeni bir hibrid görüntüleme modalitesidir. SPECT/CT cihazları, hem CT tarayıcıyı hem de SPECT özelliğine sahip gama kamerayı tek bir hasta yatağında içeren bütünleşmiş cihazlardır. CT´nin sağladığı görüntü düzeltmesi ve anatomik lokalizasyon SPECT tetkikinin düşük rezolüsyon dezavantajını ortadan kaldırır ve SPECT tetkikinden elde edilen fonksiyonel bilgiyi daha değerli kılar. SPECT/CT´nin pek çok klinik durumda, konvansiyonel SPECT´e göre üstünlüğü vardır. Bunlar arasında, paratiroid görüntüleme (ektopik paratiroidleri daha iyi görüntüler), tiroid kanseri hastalarında I-131 ile tüm vücut tarama, I-123 MIBG ile tümör görüntüleme, In-111m Octreotide ile nöroendokrin tümörlerin görüntülenmesi, kemik sintigrafisi (benign ve malign hastalıklarda), Ga-67 ile lenfoma görüntülenmesi, sentinel lenf nodu sintigrafisi, In-111m Capromab Pendetide ile prostat kanseri görüntülenmesi ve enfeksiyon odağı görüntülemeleri sayılabilir. Merkezimizde bulunan teknolojik ve ekonomik ömürlerinin sonuna yaklaşmış olan Manyetik Rezonans ve Anjiyografi ünitelerimiz bu yolla en son teknolojik özellikleriyle yenilenecek ve böylece yoğun hasta talebini karşılamak mümkün olacaktır. Bunun yanı sıra il ve bölgemizde bulunmayan SPECT CT merkezimize kazandırılacaktır. Sağlanan yatırım finansmanı yoluyla temin edilecek görüntüleme sistemleri sayesinde Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezimiz yüksek teknolojili modern tıbbi görüntüleme sistemleri donanımını tamamlamış olacaktır"

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIKTA ULUSAL REFERANS MERKEZİ OLUYOR
Yaklaşık 16 milyon TL´lik dev bir bütçe ile Zonguldak´a kazandırılacak cihazlar ile ilgili bir açıklama yapan Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer tüm bu yatırımların bölgenin geleceğine yapıldığını ifade ederek şunları söyledi: "Üniversitemiz, Zonguldak´ı bir sağlık turizmi merkezine dönüştürecek orta ve uzun vadeli projeksiyonlarımız doğrultusunda gerekli adımları atmaktadır. Yatırım planlarına dâhil edilen büyük bütçeli tıbbi cihaz alımları ile şehrimiz ve bölgemizde ihtiyaç hissedilen görüntüleme hizmetlerinin kapasitesini ve niteliğini yükselteceğiz. Bu sayede Zonguldak halkının sağlık sorunları ile ilgili tetkikler başka büyük bir merkeze gitme mecburiyeti doğmadan çözümlenirken, diğer bölgelerde insanlarımızın sağlık hizmetini Zonguldak´ta almalarının da önü açılmış olacak. Son dönemde arka arkaya hayata geçirilen dev sağlık yatırımları ile üniversitemiz, teması doğru belirlenmiş bir sağlık politikasını kararlılıkla ve büyük bir süratle hayata geçirmektedir. Tüm bu yaşanan gelişmeler Bülent Ecevit Üniversitesini sağlık hizmetlerinde belirli alanlarda ulusal referans merkezi haline dönüştürme vizyonunun bir gereği olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmalarımızı hayata geçirirken bizlerle birlikte mesai harcayan çalışma arkadaşlarımıza, sağlık alanında fedakârca hizmet veren akademisyen ve sağlık personelimize, tüm emeği geçenlere teşekkür ediyor, bu yeni kazanımların Zonguldak ve üniversitemize hayırlı olmasını diliyorum."
(RFK-HO-Y)

27.10.2014 12:59:36 TSI

Google+ WhatsApp