`bir Kereden Bir Şey Olmaz´ Demeyin
Prof. Dr. Arif Verimli, madde bağımlılığına atılan ilk adımın merak nedeniyle gerçekleştiğini ve uyuşturucu ticaretinin Türkiye´ye yansıması ortalama 10 milyar dolar olduğunu söyledi. Nişantaşı Üni
Prof. Dr. Arif Verimli, madde bağımlılığına atılan ilk adımın merak nedeniyle gerçekleştiğini ve uyuşturucu ticaretinin Türkiye´ye yansıması ortalama 10 milyar dolar olduğunu söyledi.
Nişantaşı Üniversitesi, yeni eğitim-öğretim döneminin açılışını Psikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli tarafından gerçekleştirilen Gençlerde Madde Bağımlılığı konferansı ile yaptı. Madde bağımlığına atılan ilk adımın merak nedeniyle gerçekleştiğini söyleyen Prof. Dr. Arif Verimli, gençlere merak ettiklerini önceden anlatmanın, bilgi sahibi olmalarını sağlamanın ve kendilerini nasıl koruyacaklarını öğretmenin madde bağımlılığıyla mücadele noktasında çok önemli olduğunu ifade etti.
"MADDE BAĞIMLILIĞI BİR SOSYAL BELADIR"
Dünyadaki uyuşturucu ticaretinin Türkiye´ye yansıması ortalama 10 milyar dolar olduğunu belirten Prof. Dr. Verimli,"Uyuşturucu sosyal bir beladır. Buna hem dikkat çekmeliyiz hem de önlem almalıyız. Dünyadaki uyuşturucu ticaretinin Türkiye´ye yansıması ortalama 10 milyar dolar ve bu istatistiklere yansımayan, kaçak bir paradır. Bu rakam aslında olayın ciddiyetini ve boyutlarını gösteriyor" ifadelerini kullandı. Madde bağımlılığının, özellikle sanayi devriminden sonraki süreçte gelişen dünyada toplumlar içinde çok ciddi boyutlarda yer aldığını ifade eden Prof. Dr. Verimli, "Avrupa´da birinci sırada önemliliği olan madde bağımlılığı, zamanla ülkemizi de yakmaya başladı. Bu nedenle sağlık profesyonelleriyle eğitim amaçlı ve gençlerle de bilgilendirme amaçlı olarak iki farklı alanda konuşmak gerekecek" dedi.
"TOPLUMUN SORUNLARI ÜNİVERSİTELERİN SORUMLULUĞUDUR"
Madde bağımlılığı konusunda üniversitelerin üzerine düşen görevlere vurgu yapan Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin, "Üniversite, bütün evreni ilgilendiren konular üzerinde çalışır, analiz eder, çözüm üretir ve içerisinde bulunduğu toplumun sorunlarına duyarsız kalamaz. Madde bağımlılığı Türk toplumunun hassasiyetle takip etmesi gereken bir mesele. Biz de üniversite olarak bu konuda, nelere dikkat edilmesi gerektiği, sentetik ürünlerin ne olduğu, gençlerin bu maddelere nasıl alıştırıldığı, ekonomik, sosyal ve kültürel boyutlarının neler olduğu konularında ciddi analizler yapmalıyız" ifadelerine yer verdi.
MADDE BAĞIMLILIĞI İÇİN EN TEHLİKELİ YAŞLAR 18-22
Gençlerin madde bağımlılığından korunmasında üniversite hocalarına düşen sorumluluğun altını çizen Sağlık Bilimleri Direktörü Prof. Dr. Rehat Faikoğlu ise "Üniversite öğrencilerinin yaş ortalamasının 18 ile 22 arası ve bu yaşlar zararlı alışkanlıklar edinmek için belki de en tehlikeli dönem. Anadolu´nun her yerinden öğrenciler meslek sahibi olmak için buradalar. Bizim hocaları olarak sorumluluğumuz, onları karşımıza alıp, sadece branş derslerini öğretmekle sınırlı değil. Onları hayata alıştırmamız ve hazırlamamız gerekiyor. Şu anda bütün dünyada adeta bir salgın gibi olan madde bağımlılığının zararlarını topluma en iyi şekilde anlatmalıyız" ifadelerine yer verdi.
(PK-ÖK-Y)
16.10.2014 15:50:03 TSI