Bilim Sanayi Ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı:
Bilim Sanayi Ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı:
Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı, piyasa gözetimi denetimi faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Akçadırcı, "Güvensizlik şüphesi ile 61 adedi asansör olmak üzere 111 farklı ürün teste gönderilmiştir. 39’u asansör olmak üzere teste gönderilen ürünlerden 55’i test sonucu uygunsuz çıkmıştır. Teste gönderilen ürünlerde ortalama uygunsuzluk oranı yüzde 49.5’dur. Tespit edilen uygunsuzluklara ilişkin olarak 4703 ve 1705 sayılı kanun hükümlerine göre 942 bin 587 TL idari para cezası uygulanmıştır" dedi.
Piyasa gözetimi denetimi faaliyetleri hakkında bilgi veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı, "4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun hükümlerine göre Bakanlığımız sorumluluk alanında bulunan ve vatandaşlarımızca günlük hayatta sıklıkla kullanılan asansörler, aerosol kaplar, elektrikli ekipmanlar, gaz yakan cihazlar, kazanlar, makineler, otomotiv, atex ürünleri, kaplama lastik, basınçlı ekipmanlar ve taşınabilir basınçlı ekipmanlar gibi 1500’ ün üzerinde farklı sanayi ürünün, ürün güvenliği ve teknik mevzuatına uygunluğunu sağlamak amacıyla piyasa gözetimi ve denetimi Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerince yapılmakta, uygunsuzluk halinde gerekli tedbirlerin alınması sağlanılmakta ve bazı yaptırımlar doğrudan İl Müdürlükleri tarafından, bazı yaptırımlar ise Bakanlığımız koordinasyonunda uygulanmaktadır" ifadelerini kullandı.
Akçadırcı ayrıca, "İl Müdürlüğümüzce 2015 yılında vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin korunması amacıyla piyasada bulunan, piyasaya arz aşamasında olan veya kullanımda olan sanayi ürünlerine yönelik olarak 1463 denetim gerçekleştirilmiştir. İlimizde denetlenen bu ürünlerden 600’ü uygun bulunmuştur. 128’i asansör, 7’ si basınçlı ekipmanlar, 83’ü elektrikli ekipmanlar, 86’sı gaz yakan cihazlar, 55’i makineler, 11’i otomotiv, 3’ü kazanlar,1’i enerji verimliliği ve 489’u taşınabilir basınçlı ekipmanlar olmak üzere toplam 863 üründe uygunsuzluk tespit edilmiştir. Denetlenen ürünlerde ortalama uygunsuzluk oranı yüzde 59’dur. Güvensizlik şüphesi ile 61 adedi asansör olmak üzere 111 farklı ürün teste gönderilmiştir. 39’u asansör olmak üzere teste gönderilen ürünlerden 55’i test sonucu uygunsuz çıkmıştır. Teste gönderilen ürünlerde ortalama uygunsuzluk oranı yüzde 49.5’dur" dedi.
Sözlerini sürdüren Akçadırcı, "2015 yılında İl Müdürlüğümüzce toplatmaya konu 5 denetim gerçekleştirilmiş, teknik düzenlemeye aykırılığı tespit edilen 77 ürünün düzeltilmesi için üreticilere/ithalatçılara süre verilmiştir. Tespit edilen uygunsuzluklara ilişkin olarak 4703 ve 1705 sayılı kanun hükümlerine göre 942 bin 587 TL idari para cezası uygulanmıştır. Uygunsuzluk oranının en yüksek olduğu ürün grupları asansörler ve gaz yakan cihazlardır. Vatandaşlarımızın sağlığı, can ve mal güvenliği açısından tehlike oluşturduğu ve güvensizliği tespit edilen, Bakanlığımızca haklarında piyasaya arz yasağı, toplatma ve bertaraf kararı verilerek Bakanlığımız İnternet Sitesinde ilan edilen 16 farklı ürün için İl Müdürlüğümüzce toplatma kararı ve bertaraf uygulaması gerçekleştirilmiştir. Toplatmaya konu ürünlerden ellerinde bulunan vatandaşlarımızın ürünün üreticisine başvurması gerekmektedir" diye konuştu.
Tüketicilere uyarılarda bulunan Akçadırcı, "Tüketiciler güvensizlik şüphesi duydukları sanayi ürünleri ile ilgili ihbar ve şikayetlerini ’Alo 130’ Ürün Güvenliği Şikayet Hattına bildirebilirler. İhbar ve şikayetler denetim faaliyetlerinin hangi alanlarda yoğunlaştırılması gerektiğini göstermesi, sağlık ve güvenlik yönünden risk taşıyan tehlikeli ürünlerle ilgili denetimlerin başlatılarak bu ürünlere yönelik gerekli önlemlerin zamanında alınmasını sağlaması bakımından oldukça önemli. Vatandaşlarımız asansörler ,asansör bakım ve servis firmaları, finiküler, telesiyej, teleferik ,parfüm, deodorant, böcek ilacı vb. aerosol kaplar, muhtemel patlayıcı ortamda kullanılan teçhizat ve sistemler atex ürünleri, düdüklü tencere ,basınçlı depolama tankları, hidroforlar, yangın söndürme cihazları vb. basınçlı ekipmanlar, aydınlatma cihazları ve ekipmanları, beyaz eşyalar, oda ve su ısıtıcıları, tost ,çay, kahve makineleri, bilgisayar ve bileşenleri, küçük ev aletleri, vb. elektrikli ekipmanlar, kombiler, şofben, gazla çalışan ızgara, tava ve fritözler, ocak ve fırınlar vb. gaz yakan cihazlar, kalorifer kazanı, buhar kazanı gibi katı, sıvı, gaz yakıtlı kazanlar, sanayi makineleri, tarım makineleri, tekstil makineleri, yürüyen merdiven ve yürüyen platformlar, gıda işleme makineleri, takım tezgahları vb. makineler, far, emniyet kemeri, hava yastığı, lastik, fren vb. motorlu araç aksamları otomotiv, dinamitler, patlayıcı nitratlar, infilaklı fitiller, emniyetli fitiller vb. sivil patlayıcılar, LPG mutfak tüpü, sanayi tüpleri, oksijen tüpleri, sınai gaz tüplerinin dolumunu yapan işletmeler vb. taşınabilir basınçlı ekipmanlar, sayaçlar, takograflar, taksimetreler, tartı aletleri, hazır ambalajlı ürünler ile ilgili tüm ihbar ve şikayetlerini “ALO 130 Ürün Güvenliği Şikayet Hattına” bildirebilirler. Vatandaşlarımızın ihbar ve şikayet mekanizmasını daha yaygın bir şekilde kullanmaları halinde, denetimlerde güvensiz ürünlere daha kolay ulaşılabilecektir. Tüketicilerimizin can ve mal güvenliklerinin korunmasının temini bakımından denetimlerimiz aralıksız bir şekilde sürdürülmektedir" şeklinde konuştu.