Bilecik Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü Beton Santralleri Denetlendi

Bilecik Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, beton santralleri denetleyerek gerekli numuneler aldı. Yapılan denetimler sonrası bir açıklama yapan Bilecik Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Yapı Malzemele

Bilecik Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, beton santralleri denetleyerek gerekli numuneler aldı.
Yapılan denetimler sonrası bir açıklama yapan Bilecik Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Yapı Malzemeleri ve Yapı Denetimi Şube Müdürü Seda Bayrakçı, bu denetimlerin amacının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın piyasa gözetimi denetimi denilen bir faaliyeti olduğunu ve bu faaliyet çerçevesinde biz yapı malzemeleriyle birlikte beton santrallerini denetlediklerini belirtti. Bayrakçı, "Beton santrallerinin denetimi eskiden beton santralindeyken iken artık yeni bir genelge yayınlandı bakanlığımız tarafından şantiye ortamında olacak ve farklı şantiyelerden alınacak aynı firmanın en az iki şantiyesinden olacak diye bir değişiklik oldu. Bizde bu değişikliği hemen elimizde uygulamaya başladık. Yani şuan bu denetimlerimizin asıl amacı bizim şantiyede dökülen betonun kalitesi uygun standartlarda mı değil mi. Bu denetimler zaten bizim yapı denetimler kanunuyla birlikte zaten başlamıştı ve denetimi beton santralindeydi. Ama artık sürekli şantiye ortamında devam edecek" dedi.
"BU İŞLEMİ BİZ ŞU ŞEKİLDE YAPIYORUZ"
Yaptıkları denetim hakkında bilgi veren Bayrakçı, "Bu denetim işlemini şimdi biz önce şantiye ortamına kendi katlarımızla numune kaplarımız ile birlikte geliriz. Mikserden betonu kenara koymak suretiyle kendi kaplarımıza koyuyoruz numune katlarını. İlgili arkadaş onun titreşim, tokmaklama gibi olması gereken şeyleri yapar. Numune katlarımızı alırız onlarda dediğim gibi 1 gün ile 3 gün maksimum 3 gün olmak üzere şantiye ortamında herhangi bir çarpma gibi darbe ya da dış koşulların yağmur gibi olabilir onlardan etkilenmeyecek bir yerde muhafaza ederiz. Ondan sonra biz ertesi gün onu almaya gideriz" dedi.
"ALDIĞIMIZ NUMUNELER KÜR HAVUZLARINDA 28 GÜN BELLİ SICAKLIKTA KALIR"
Aldıkları numuneleri kendi yapı denetimleri malzemesi laboratuvarımız var o laboratuvarımızdaki kür havuzlarına koyduklarını belirten Bayrakçı, "28 gün boyunca o kür havuzunda belli sıcaklıkta kalır o arada hiç sudan çıkarılmaz. Ondan sonra 28 gün diye tabir ettiğimiz test sonuçlarımızı alırız. O test sonuçlarımızın ilgili standartlar dahilin de olup olmamasına göre de uygun olup olmadığına bakarız. Değilse ilgili beton firmalarımız için yaptırımlarımız başlar. Uygunsa zaten uygundur bir sıkıntı yoktur. Bu faaliyete katılanlar bakanlıkça hazırlanan piyasa gözetimi ve denetimi eğitimine katılıp, eğitim sonrası yapılan sınav sonrası başarılı olan mimar ve mühendis (elektrikmakine-inşaat) unvanlı bakanlık denetçi kimliğine sahip olanlar katıldı" dedi.
Ayrıca Bayrakçı, 2011 yılında yürürlüğe giren "4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkındaki Kanunu" ile inşaatların denetimlerine aralıksız olarak devam edeceklerin, belirtti.
(CKT-MET-Y)

24.10.2014 17:18:55 TSI

Google+ WhatsApp