Başkan Bağlamış: “TDİOSB Kayseri ekonomisine güç katacak”
Kayseri Jeotermal Kaynaklı Tarıma Dayalı İhtisas OSB (TDİOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, TDİOSB’nin Kayseri ekonomisine güç katacağını söyledi. Bağlamış, TDİOSB’nin Kayseri Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Kocasinan Belediyesi, Kayseri Ticaret Borsası, Kayseri Ticaret Odası ve Kayseri Sanayi Odası ortaklığında tüzel kişilik kazandığını da duyurdu.
Kayseri Ticaret Borsası ve TDİOSB Başkanı Recep Bağlamış, önemli açıklamalar yaptı. Jeotermal enerjinin birçok sektörde maliyetleri düşürdüğüne değinen Bağlamış, “Yenilenebilir ve sürdürülebilir özellikleriyle jeotermal enerji, tarım ve enerji sektörü için önemli bir kaynak oluşturmaktadır. Hedefimiz iyi tarım, istihdam ve ihracatı artırmaktır” dedi.
Başkan Bağlamış, özellikle jeotermal enerjinin olduğu bölgelerde iyi tarım uygulamalarının yapılmasına yönelik desteklerin her geçen gün arttığını belirterek şöyle konuştu; “Bu destekler sayesinde illerimizde teknolojik modern sera yatırımlarının arttırılması hedefleniyor. Böylelikle daha iyi ve kalite ürün yetiştirilmesi sağlanacak ve jeotermal enerji kaynakları ile daha az enerji gideri kullanılarak birim maliyet düşürülmesi sağlanacaktır. Birim maliyeti düşen ürünlerin yurt dışında daha karlı bir şekilde pazarlanması sağlanmış olacaktır. Ayrıca bu ürünleri ülke ekonomimize sağlayacağı katma değer ile tarımda ihracatta önemli artış sağlanmış olacaktır. Üreticilerimiz modern teknolojik seralarda, yüksek verimlilikte tam otomasyon topraksız üretim yapıp aynı zamanda ürünlerine katma değer kazandırıp ülke tarımına büyük katkı sağlayacaklar” şeklinde konuştu.
37’inci TDİOSB’nin Kayseri-Kocasinan’da tüzel kişilik kazandığını belirten Bağlamış “Jeotermal Kaynaklı Sera OSB’miz faaliyete geçtiğinde; 1.227 milyon metrekare alanda, yıllık 35 bin ton/yıl üretim kapasitesine sahip olmasının yanı sıra yüzde 75’i kadın olan 1500 kişiye de istihdam imkânı sunacak. Kendi kendine yeten, tek merkezden; yapı izinleri, sera ısıtması ve içme suyu, elektrik doğalgaz gibi ihtiyaçlarını karşılayacaktır. 35 teknolojik sera işletme parselinde üretim gerçekleştirileceği gibi, 9 sanayi alanı ile de üretilen ürünlerin işlenmesine yönelik sanayi tesislerine ayrılacaktır” dedi.
Yerel yönetimler ve Valiliklerin jeotermal kaynakların doğrudan kullanımına yönelik projeleri desteklediğini ifade eden Bağlamış, “Özellikle vatandaşın yararına olan, onların hayatını kolaylaştıran yatırımlara destek veriliyor. Avrupa Birliği proje çağrılarında da aynı durumu görüyoruz. AB projelerinde de bundan sonra jeotermal elektrik santrallere değil, jeotermal kaynakların doğrudan kullanımına destek verileceği belirtiliyor. Zaten aktif olarak şehir ısıtma ve modern sera yapılarında jeotermal kaynaklar kullanılıyor. Önümüzdeki süreçte jeotermal kaynakların JES’ler dışında birçok farklı sektörde kullanılacağına hep birlikte şahit olacağız gibi görünüyor. Yapılacak yatırımın öncelikle şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.