Baro Başkanı Kerem Ertem: "savcılık Kapısına Avukat Giremez Yazalım, Sıkıntıyı Halledelim"
Zonguldak Barosu 62. Olağan Genel Kurulu başladı. Açılış konuşması yapan Baro Başkanı Avukat Kerem Ertem, "Biz diyoruz ki ´savcılık kapısına avukat giremez´ yazalım" dedi. Zonguldak Barosu 62. Olağan
Zonguldak Barosu 62. Olağan Genel Kurulu başladı. Açılış konuşması yapan Baro Başkanı Avukat Kerem Ertem, "Biz diyoruz ki ´savcılık kapısına avukat giremez´ yazalım" dedi.
Zonguldak Barosu 62. Olağan Genel Kurulu bugün başladı. İki gün sürecek genel kurulda ilk gün açılış ve konuşmalar yapıldı. Genel Maden İşçileri Sendikası(GMİS) Konferans Salonu´nda düzenlenen genel kurula avukatlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programda, Açılış konuşmasını yapan Baro Başkanı Avukat Kerem Ertem şunları söyledi; "Son zamanlarda ´kuvvetli şüphe´ yerine ´makul şüphe´ kavramının getirildiğini üzüntüyle görüyoruz. Gerekçesini tartışmakla beraber kuvvetli şüphe kavramının yargısal bir değerlendirmeye, makul şüphe kavramının ise idari bir değerlendirmeye tabi olacağı açıktır. Bu bakımdan getirilmek istenen bu düzenlemeyle özgürlük alanlarını kısıtlamak, bireysel hak ve özgürlükleri ile sorumluluklar ve kamu güvenliği yaklaşımıyla beraber bir denge kurulamayacağını üzüntüyle müşahede etmekteyiz. Bir torbadan avukata savcılık aşamasında dosyayı inceleme kolaylığı çıkmakta; birkaç ay sonra bir başka paketten avukatlık soruşturma dosyalarının hakimin izniyle yapılabilecek hale getirilmektedir. Biz diyoruz ki ´savcılık kapısına avukat giremez´ yazalım, sıkıntıyı halledelim. Bu düzenlemeden geri adım atılmasını umuyoruz, istiyoruz, bekliyoruz, ısrarcıyız. Avukatsız yargı mümkün olmaz. Hukuk devletinin, vatandaşın talep ve beklentilerini karşılamak, adalet duygusunun yerleşmesi ve hakkaniyet ekseninde gerçekleşmesi adına avukatsız yargı, avukatsız devlet, avukatsız mahkeme, avukatsız adliye olmaz" dedi.
İbrahim kerem Ertem, "Hukuk devleti iddiasındaki bir mekanizmanın, mahkeme hizmetlerini, müşteri memnuniyeti ekseninde ele alması kabul edilemez. Adliye sarayları, teçhizat ve araç gereçlerle, sistemlerle, otomatik kapılarla, kimlik sorgulama ekipmanlarla donatılabilir. Bunlara gerek olup olmadığı da tartışılabilir. Ama avukatın kimlik kartını okutmadan, randevu almadan, çantasını ve vekaletnamesini taşımadan koridorlara girmeyeceği bir düzen olamaz. Adalete erişim, adli hizmetlerden yararlanma ve dava açma giderlerinin asgari ücretin neredeyse iki katı olduğu harç ve masraf düzeninde, adli yargılama hakkından bahsedilemez" diye konuştu.
(AH-RFK-Y)
18.10.2014 17:47:32 TSI