Aydın Tabip Odası Kamu Hastanelerini Değerlendirdi
Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, düzenlediği basın toplantısı ile 663 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile 3 Ekim 2012 tarihinde uygulanmaya başlayan Kamu Hastane Birlikleri (KHB)´nin geride ka
Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, düzenlediği basın toplantısı ile 663 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile 3 Ekim 2012 tarihinde uygulanmaya başlayan Kamu Hastane Birlikleri (KHB)´nin geride kalan 2 yılını değerlendirdi. Başkan Aydın, iki yıldır uygulamada olan Kamu Hastane Birlikleri ile ilgili değerlendirmesinde "KHB uygulaması ile hastanın lehine Türkiey genelinde olumlu bir değişiklik olmamıştır. AB kriterleri ve dünya ortalaması açısından bakılınca bir başarısızlık söz konusudur" dedi.
KHB uygulamasına geçildikten sonra sağlık verilerini AB, dünya, Türkiye ve Aydın olarak değerlendiren Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, kaynakların etkili ve verimli kullanılması amacıyla ülke genelinde kurulan 88 Kamu Hastane Birliklerinin sağlıkta bir çok ulumsuzluk ve başarısızlığa da neden olduğunu kaydederek "Sağlıkta dönüşüm ile nitelik değil nicelik ön plana çıkmıştır. Bu sonuç Sağlıkta Dönüşümün insanları hasta eden ve bu durumdan yararlanmayı amaç edinen bir sistem olduğunu göstermektedir. Sağlıkta Dönüşümde kısırlaştırılmış bir sağlık hizmeti sistemi söz konusudur. Hekimler performans nedeni ile bu sisteme hizmet etmek zorunda bırakılmıştır" dedi.
"PARA VE KAR ENDEKSLİ BİR SAĞLIK SİSTEMİ GELDİ"
Açıklamasında verilerin Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü Verilerinden alındığını belirten Aydın Tabip Odası Başkanı Aydın, sağlıkta kar amacı gütmenin yanlış olduğunu belirterek Aydın´da ölen hasta sayısında yüzde 14 artış olduğunu belirtti. Acil muayene sayılarının 2013-2014 döneminde 29 ilde azalıp 52 ilde arttığını kaydeden Başkan Metin Aydın, Aydın ilinde ise yüzde 7 azaldığını belirtti. "Acillerde Türkiye´de bakılan hasta sayısının genelde artması KHB için başarısız bir sonuçtur. Aydın ve diğer 28 ilde acil muayene sayısının azalmasının en büyük sebebi acillerin de ücretli hale getirilmesidir" dedi.
Yatan hasta sayılarında ise Niğde, Elazığ, Erzincan, Isparta, Kırıkkale ve Iğdır´da azalma olduğunu 75 ilde ise artış kaydedildiğini ifade eden Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, "Aydın´da yatan hasta sayısı uüzde 16 artmış, 2002-2012 döneminde yatan hasta sayısı Türkiye´de 2 kat artmıştır. Türkiye genelinde yatan hasta sayısının artmasının en önemli sebebi performans uygulamasıdır. Bu ise ciddi şekilde iyi hekimlik ve etik dışı uygulamaların sorgulanmasını beraberinde getirmektedir. İnsanı hasta eden sistem finansal açıdan başarılı olarak görülse de iyi ve etik hekimlik halk sağlığı açısından başarısızdır. Bu uygulama ile yatak devir hızı da tüm illerde artmıştır. Bu KHB adına `ne kadar çok hasta o kadar çok para´ bakış açısıyla finansal yönden başarılı gibi görülse de halk sağlığı açısından başarısız ve halk sağlığını tehdit eden bir uygulamadır. Bu hızlandırılmış tedavinin en önemli sebebi performans uygulamasıdır" dedi.
"AMELİYAT SAYILARI"
Ameliyat sayıları ve özel operasyonlarla ilgili de ilginç iddialarda bulunan Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, "Türkiye´de toplam ameliyat sayıları 2002-2012 döneminde 4 kat arttı. Ameliyat sayılarında bu kadar artış olmasına rağmen Sağlıkta Dönüşüm ile özellikli, özel ve büyük operasyon sayılarında ciddi azalma meydana gelmiştir. Bunun sebebi malpraktis (hekim hatası), sağlıkta şiddetin artması ve performans uygulamalarıdır. Günübirlik operasyon sayılarının yüksek oranda artışı da hekimlerin ve kamu hastanelerinin risksiz ama puan yani para olarak getirisi daha fazla olan ameliyatlara yöneldiğini göstermektedir. Bu ise ciddi hastalığı olan hastaların tedavi olma aşamasında yoğun sıkıntı ve mağduriyet yaşamalarına sebep olmaktadır. Bu sonuç halk sağlığı açısından KHB´nin kesin başarısızlığıdır. Tüm bunlar sistemin halk sağlığı açısından ciddi şekilde tehlike oluşturur hale gelmiş olması demektir" ifadelerine yer verdi.
(İK)
22.10.2014 15:02:39 TSI