Altyapının Markası
Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki yatırımcı kuruluşların çalışmaları kamuoyuna tanıtılmaya devam ediyor.
Büyükşehir Belediyesi’nin her hafta bir biriminin faaliyetlerinin tanıtıldığı toplantıların dördüncüsü KASKİ’nin Keykubat’taki tesislerinde yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, KASKİ’nin altyapı çalışmalarında rekorlar kırmaya devam ettiğini belirterek, Kayseri’nin Türkiye’de alt yapı hizmetlerinde açık ara önde olduğunu söyledi.
Büyükşehir Belediyesi’nin altyapı hizmetlerini yapan şirketi KASKİ’nin tanıtıldığı toplantı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik’in yaptığı değerlendirmelerle başladı. KASKİ hakkında basın mensupları ve kamuoyuna genel bilgiler veren Başkan Çelik, bu yıl altyapıda tarihi bir yıl geçirildiğini belirtti.
“409 NOKTADA ÇALIŞIYORUZ”
KASKİ’nin bugün itibarıyla 409 noktada çalışmalar yaptığını vurgulayan Başkan Mustafa Çelik, “Bugün itibarıyla 79 bölgede sondaj kuyusu, 42 adet kuyu binası, 19 su deposu, 137 su deposunda yenileme, 30 ayrı yerde içme suyu şebekesi, 82 ayrı yerde kanalizasyon şebekesi ve 23 ayrı yerde atık su arıtma tesisi yapıyoruz. 16 ilçenin tamamında ve 409 noktada KASKİ levhası asılı. Bu bir rekor. KASKi tarihinde bu kadar yoğun bir işin olduğu bir döneme rastlayamazsınız. Bu işlerin toplamı 268 milyon lira. Piyasaya para aktaran en önemli kurumların başında Büyükşehir Belediyesi geliyor. Sadece KASKİ’nin piyasaya vereceği para 268 milyon lira. Yapacağız, edeceğiz demiyoruz. Şu an 409 noktada çalışıyoruz” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik, altyapı ve diğer hizmetlerde yaptıkları yoğun çalışmalardan dolayı halkın memnuniyetini gösteren çok önemli geri dönüşler aldıklarını söyledi.
Tüm bu yatırımları yapan KASKİ’nin su fiyatlarına ilişkin de değerlendirmeler yapan Başkan Mustafa Çelik, “Tüm büyükşehirlerin fiyatlarına baktığımızda sadece Diyarbakır’ın su fiyatı bizden düşük. Onlar da barajdan su veriyorlar. Bizimle aynı olan tek şehir de Eskişehir. Diğer tüm şehirlerde su fiyatları bizden çok fazla. Üstelik biz memba suyu kalitesinde su içiriyoruz” diye konuştu. Bu yatırımları yaparken, İller Bankası’ndan destek aldıklarını da ifade eden Başkan Çelik, atık su arıtma ile ilgili önemli bir yatırıma başlayacaklarını açıkladı. Kayseri’nin geleceğine yönelik önemli bir yatırım için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Başkan Çelik, “Atık su arıtma tesisimizin kapasitesini iki katına çıkarmak için bir çalışmamız var. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Mehmet Özhaseki’nin de gayretleriyle bu konuda hibe almak için çalışıyoruz. İnşallah Kayseri’nin geleceğine yönelik önemli bir yatırım olacak” dedi. Başkan Çelik, içme suyu, kanalizasyon ve arıtmada Türkiye’de nüfusun yaklaşık yüzde yüzüne hitap eden bir şehir olduklarını ve bu açıdan yanımıza yaklaşan bir belediyenin olmadığını sözlerine ekledi.
“YILLIK 37 MİLYON METREKÜP SU VERİYORUZ”
KASKİ Genel Müdürü Ender Batukan da KASKİ’nin çalışmalarına ilişkin bilgiler verdi. Suyun evlere hangi evrelerden geçerek ulaştığı hakkında açıklamalar yapan Batukan, “Kayseri’ye şu an yıllık 37 milyon metre küp su veriyoruz. 35 milyon metreküp suyumuz da yedekte hazır vaziyette bekliyor” dedi. Sudaki kayıp kaçak oranında gelinen noktayı da açıklayan Batukan, Türkiye’de yüzde 40-50’lere varan su kaybı varken Kayseri’deki kaybımızın yüzde 17,82 olduğunu söyledi. Batukan, “Bizim kayıp kaçaktaki hedefimiz yüzde 10. Bu rakama ulaşmak için çalışıyoruz. 2020 yılında bu rakama ulaşacağız” diye konuştu.
Su dağıtımında SCADA sistemini kullandıklarını ve 16 ilçedeki 998 noktayı uzaktan yönetme imkanına sahip olduklarını vurgulayan Ender Batukan, “Hiçbir şehirde bir merkezden şehrin içme suyunu bu kapsamda yönetecek bir teknoloji yok” dedi.
Kanalizasyonda 1 milyon 358 bin 980 olan nüfusumuzun 1 milyon 318 bin 317’sine hizmet verdiklerini de ifade eden Ender Batukan, bu yıl 669 bin 184 metre kanalizasyon şebekesi yaparak hizmete sunacaklarını kaydetti. Batukan, arıtmada bu senenin sonunda nüfusun yüzde 98’ine arıtma tesisi hizmeti sunar hale geleceklerini vurgulayarak bu alanda da Türkiye’de bir numara olacaklarını belirtti.