Ak Parti´den Büyükşehir´e "hızlı Gemi" Eleştirisi

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Grup Başkanvekili Bilal Doğan ve AK Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Gemi İnşa Yüksek Mühendisi Ünal Özsır, İzmir Büyükşehir Belediyesi´nin sipari

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Grup Başkanvekili Bilal Doğan ve AK Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Gemi İnşa Yüksek Mühendisi Ünal Özsır, İzmir Büyükşehir Belediyesi´nin sipariş ettiği yeni gemilerin İzmir Körfezi´ne uygun olmadığını vurgulayarak, gemilerin inşalarının derhal durdurulmasını aksi takdirde ileride gerçekleşecek büyük zararların telafisi olmayacağını belirttiler.
İzmir Büyükşehir Belediyesi´nin hızlı deniz ulaşımı için 117 Milyon Avro´ya geçen yıl ihalesi yapılan toplam 15 adet körfez hattı yolcu gemisinden üç tanesinin Yalova´daki tersanede inşaatı tamamlanarak bu yılın Şubat ayından itibaren aralıklarla teslim edildi. İzmir´e gelen gemiler mevcut iskelelerin yetersiz olması gerekçesi ile yaklaşık 2 ay kadar hiç çalışmadan bekledi. Daha sonra Konak ve Karşıyaka iskelelerinde alelacele yapılan düzenleme ile gemiler Konak-Karşıyaka arası sefer yapmaya başladılar. İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan ve AK Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Ünal Özsır yeni gemilerin İzmir Körfezi´ne uygun olmadığını ve İzmir Büyükşehir Belediyesi´ni büyük zarara uğrattığını vurguladı.
"ALTINDAN KALKILMAYACAK ZARARLAR MEYDANA GELMİŞTİR"
Gemilerin her birinin 23 milyon Türk Lirasına mal olduğunu uluslararası standartlarda inşa edildiğine dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis Grup Başkanvekili Bilal Doğan, "Gemiler uluslararası standartlarda inşa edilmiş olmalarına rağmen liman dışına çıkamayacaklar. Foça´ya dahi seyir yapamayacaklar. Ancak gemilerde liman seferine uygun personel yerine (geminin özellikleri dolayısıyla) yüksek ücretli uzak yol ehliyetine sahip gemi personeli bulunması mevzuat bakımından zorunlu tutulmuştur. Bu durumda işletme maliyeti yüksek olacak ve İZDENİZ A.Ş´nin altından kalkamayacağı zararlar meydana gelecektir. Bilindiği gibi Kocaeli Belediyesi bu yüksek maliyetlerle baş edemediğinden sahibi olduğu iki gemisini satmak durumunda kalmıştır. Ancak Belediyemiz bu gemileri satmak istese de gemilerin satışı mümkün olmayacaktır. Zira Liman dışında sefer yapma belgesi olmayan bu gemileri alacak müşteriyi bulamayacaktır" dedi.
"PROJE İFLAS ETMİŞTİR"
Gemilerin Şartnamede belirtildiği üzere 18 mil hız yapması gerektiğini ancak körfez içinde kısa mesafede bu hızı yapamadığını belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, "Gemilerin çalıştığı Konak-Karşıyaka arası yaklaşık 2 mil mesafede bu hızı yaptığı durumda iskeleye yakın mesafede hız kestiğinde gemilerin kendi dalgasına düştüğü ve dalganın etkisiyle aşırı sallandığı görülmüştür. Bu durumda düşük hızda seyir yapmaları zorunlu hale gelmiş olup aynı hatta çalışan Turyol´dan kiralanmış gemilerden fazla bir farkı kalmamış ve hızlı deniz ulaşımı projesi iflas etmiştir. Üstelik Turyol gemileri 600 kişi kapasiteliyken yeni gemilerin kapasitesi 500 kişide kalmaktadır. Ayrıca yeni gemilerin motorları yüksek devirli olmaları, ancak körfez içinde düşük devirde çalıştırılmaları motorların ömürlerini kısaltacaktır" ifadelerini kullandı.
"VİTRİN TUTMADI"
İlk geminin seçim öncesi vitrin olması için Şubat ayında alelacele getirildiğine ancak eksikleri olan geminin iskelede bağlı halde 2 aylık zaman içinde tamamlanma yoluna gidildiğine dikkat çeken Doğan, "Sonraki gelen iki gemi de eksik olarak getirilmiş eksikleri burada tamamlanmaya çalışılmıştır. Buna rağmen gemilerin eksiklerinin ve hatalarının giderilememiş olmalı ki gemiler inşa edildiği Tersaneye geri gönderilmeye başlanmıştır. İlk olarak ÇAKABEY gemisi gönderilmiştir. Bu gemiler nasıl olmuşta eksik ve hatalı olarak teslim alınmıştır. Teslim alınmış bu gemilerin muayene ve teslim tesellüm raporlarının bizlere, ilgili meslek odalarına ve hemşehrilerimize ibraz edilmesini kamuda bilgi paylaşımı, şeffaflık ve güvenirlilik bakımından uygun görmekteyiz" dedi.
"ALELACELE İSKELELER DÜZENLENDİ"
İzmir Körfezi´nde yeni gemilerin yanaşacağı uygun iskelelerin olmadığına, sadece Konak ve Karşıyaka iskelelerinin alelacele düzenlendiğine ve bunun dışında hiçbir iskele yapılmadığı gibi halen herhangi bir iskele çalışması da görülmediğini belirten Doğan, "Yeni iskeleler yapılması zaman gerektirdiğinden gelecek gemiler çalışmadan bağlı halde beklemede kalacaklardır. Bu durumda gemilerin garanti süreleri beklemede geçmiş olacaktır. Bunlar dışında kompozit malzemeden inşa edilmiş bu gemilerin yıllık bakımları ve onarımlarını yapacak bölgemizde bir tersane de bulunmamaktadır. Bu durumda bakım onarımları için gemilerin İstanbul´a götürülmesi gerekecektir. Bu ise gemilerin bakım onarım maliyetlerini yükseltecektir" şeklinde konuştu.
"ARIZA UFAK TEFEKSE GEMİ NEDEN YALOVA´YA GİTTİ?"
Gemi Mühendisleri Odası İzmir şubesinin bugünkü başkanının Büyükşehir Belediyesinin İZSU yönetim kurulu üyesi olduğu için ÇAKABEY gemisi Tersaneye geri gönderilmesinin kamuoyuna ufak tefek bir arıza olarak gösterildiğinin ancak geminin ufak tefek bir arıza için Yalova´ya gitmeyeceğini belirten Doğan, "Kaldı ki kendi oda yönetimine danışmadan yaptığı bu açıklamanın odanın genel sekreteri tarafından bunun odanın görüşü olmayıp kendi kişisel düşüncesi olduğu açıklaması yapılmıştır. Bu geminin İzmir´de tamirinin olamayacağını ifade etmiştik" dedi.
"İZMİRLİ´NİN PARASINI SOKAĞA ATILDI"
Gemilerin İzmir´e uygun olmadığını ve yanlış bir yatırım yapıldığını vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi ve Gemi İnşa Yüksek Mühendisi Ünal Özsır şunları söyledi: "İşletme ve bakım onarım maliyetlerinin yüksek olması Belediyemize büyük zararlara yol açacaktır. İhale sürecinde Gemi Mühendisleri Odası tarafından Büyükşehir Belediyesine rapor halinde gerekli uyarılarda bulunulmuştur. Ancak şartnamede hiçbir değişiklik yapılmadan ısrarla ihale yapılmıştır. Buna göre en az beşte bir maliyette temin edilmesi mümkün olan bu gemiler, yüksek maliyetlerle temin yoluna gidilmiş ve İzmirli büyük bir borç yükü altına sokulmuştur. Ayrıca gemilerin alım ihalesi sürecinde Türkiye´nin en uzun soluklu ve başarılı bakanlarından olan ve aynı zamanda İzmir Milletvekili ve bir gemi mühendisi olan Sayın Binali Yıldırım´ın görüşlerinden ve tecrübelerinden yararlanılsaydı, böyle sıkıntılar yaşanmazdı. Kaldı ki Sayın Bakanımız Binali Yıldırım bu konuda ve İzmir ile ilgili her türlü projede destek vereceğini açıklamıştı. Ancak Sayın Kocaoğlu böyle bir destek istemediği gibi İzmirlinin milyonlarca Euro´sunu sokağa attı."
Doğan ve Özsır İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu´na "Tavsiyemiz bu projenin derhal durdurulması, ilerde telafisi mümkün olmayan büyük zararların önüne geçilmesi, İzmir Körfezine ve İzmirlilerin ortak beğenisine uygun gemilerin temini yoluna gidilmesi İzmir´in ve ülkemizin menfaatine uygun olacaktır" diyerek seslendi.
(KE)

24.10.2014 14:13:38 TSI

Google+ WhatsApp