Aibü´de Biyokaçakçılık Çalıştayı Düzenlendi

Abant İzzet Baysal Üniversitesi´nde (AİBÜ) ekosistem dengesinin bozulmasına ve biyolojik çeşitliliğin azalmasına yol açan `Biyokaçakçılık´ diğer adıyla `Biyokorsancılık´ konusunun ele alındığı çalışta

Abant İzzet Baysal Üniversitesi´nde (AİBÜ) ekosistem dengesinin bozulmasına ve biyolojik çeşitliliğin azalmasına yol açan `Biyokaçakçılık´ diğer adıyla `Biyokorsancılık´ konusunun ele alındığı çalıştay düzenlendi. Ülkemizin biyolojik çeşitlilik açısından küçük bir kıta niteliği taşıdığına vurgu yapılan çalıştayda, biyokaçakçılığın yol açtığı geri dönülemez zarar ve tahribatlar anlatıldı, bunların önlenmesi için etkin tedbirler alınmasının önemine değinildi.
AİBÜ´de Yrd. Doç. Dr. Serdar Gözütok koordinatörlüğünde Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Bolu Valiliği ve T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından İzzet Baysal Kültür Merkezi´nde `Biyolojik Çeşitlilik ve Biyokaçakçılık Çalıştayı´ düzenlendi. Çalıştaya, Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bahar, bakanlık temsilcileri, il müdürleri ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Yaban Hayatı ve Ekolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Gözütok, ülkemizin gerek iklim gerek coğrafi özelliklerinden dolayı komşu ülkelerden farklı ve özel bir yeri olduğunu, bu nedenle uzun yıllardır önemli değerlerinden olan bitki ve hayvanlarının ülke dışına çıkarıldığını ifade ederek, bu tür çalıştaylarla biyokaçakçılıkla mücadeleyi daha etkin bir seviyeye taşımayı amaçladıklarını söyledi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bahar ise, bitki türlerinin durumunu ele aldığı konuşmasında, "Şu anda yeryüzünde bulunan bitki türlerinin birçoğu tanımlanabilmiş değil, akademisyenlerin tanımladığı türler, yok olan türlerden çok daha az diye düşünüyorum. Çünkü şu anda yüzde 10´u yüzde 20´si tanımlanabildiyse tanımlanamayan, insan etkisiyle, çevre bozulmasıyla ya da habitatların kaybolmasıyla ortadan yok olan binlerce türden bahsediliyor´´ şeklinde konuştu.
(BV)

24.10.2014 17:18:41 TSI

Google+ WhatsApp