Ahilik Haftası kutlamaları başladı  “Esnaf ve sanatkarlarımızın daima arkasında ve yanındayız”

Ahilik Haftası kutlamaları başladı “Esnaf ve sanatkarlarımızın daima arkasında ve yanındayız”

Kayseri’de Ahilik Haftası Kutlamaları başladı. Kutlama kapsamında Ahi Evran Zaviyesi Esnaf ve Sanatkarlar Müzesi yanında düzenlenen törende konuşan Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Şeyhi Odakır, esnaf ve sanatkarların daima arkasında ve yanında olmaya devam edeceklerini vurgulayarak, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan 2021 yılını Ahi Evran yılı ilan etmişti. Her yılımızın Ahi Evran yılıymış gibi bir anlayışla geçmesini temenni ediyorum” dedi.

12-18 Eylül Ahilik Haftası Kutlamaları, Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreniyle başladı. Törende saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu.

Anıta çelenk sunumunun ardından Ahilik Haftası Kutlama Komitesi, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’i makamında ziyaret ederek çiçek takdim etti. Valilikteki ziyaretin ardından komite, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’a ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette Büyükkılıç’a çiçek takdim edildi.

Ziyaretlerin ardından kutlama programı Ahi Evran Zaviyesi Esnaf ve Sanatkarlar Müzesi yanında devam etti. Buradaki törene Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Kayseri Üniversitesi (KAYÜ) Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, Kayseri Ticaret İl Müdürü Gazi Dinçaslan, Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Mercan, Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkan Vekili Mehmet İştahlı, Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkan Vekili Ahmet Gümüşcü, Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Şeyhi Odakır ve Yönetim Kurulu üyeleri, meslek odalarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş ile basın mensubu katıldı.

BİR MEDENİYET, ANLAYIŞ İNŞASI

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından program Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Şeyhi Odakır’ın günün anlam ve önemine dair yaptığı konuşmayla başladı. Başkan Şeyhi Odakır, “13. yüzyıldan itibaren Orta Asya’dan Anadolu’ya göç eden Müslüman Türkler, Anadolu’da tutunabilmek için geldikleri bölgenin şartları ve imkânlarıyla kendi iktisadi becerilerini birleştirmiş ve bir medeniyet, anlayış inşasında bulunmuşlardır. Anadolu’nun birçok şehrine yerleşen ve yerleştikleri bölgenin kalkınmasında, savunmasında, ticaretinde ve gönüllerdeki yerinde önemli tesirler bırakmışlardır” diye konuştu.

AHİLER ERDEMLİ ŞAHSİYETLERDİ

Konuşmasında, “İşte Kayseri’mizin, kültürümüzün bir değeri olan Ahi Evran da böyle bir devirde öne çıkmış tarihteki önemli şahsiyetlerden biridir” diyerek tarihsel bilgiler de veren KESOB Başkanı Odakır, “1171’de doğan ve 1200’lü yıllarda Anadolu’ya gelen Ahi Evran, Kayseri’de Ahi Teşkilatı’nın kuruluşunda, Ahilik kültürünün yeşermesinde ve yaygınlaşmasında çaba sarf etmiştir. Ahi Evran, ticaret şehri Kayseri’de deri atölyesi açmış, debbağcılık yapmaya başlamış ve şehrimizde Ahi Teşkilatı’nın kuruluşunun fitilini ateşlemiştir. Ahiler, toplumda önemli işlevler görmüştür. Şehre gelen yabancılarla yakından ilgilenmiş, halkın dertleriyle dertlenmiş, yöneticilerle halk arasında köprü vazifesi olmuş erdemli şahsiyetlerdi” şeklinde konuştu.

“AHİLİK DENİNCE AKLA AHİLERİN ŞEHRİ KAYSERİ GELİR”

Ahiliğin akıllarda ve gönüllerdeki etkisine değinen Başkan Odakır, şunları söyledi: “Ahilik denildiğinde Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması da akla geliyor. Ahi Evran, Mevlana Celaleddin Rumi ile Hacı Bektaşı Veli ile de temas kurmuştu. Ahi Evran, Anadolu halkının her alanda kalkınması, refaha ermesi için çaba göstermesinin yanında İslam’ın tasavvuf anlayışıyla da halkın gönüllerinde de taht kurmuştur. Tıpkı kendisi gibi eşi Fatma Hanım da bir ilke imza atarak kadınlar teşkilatı olan Bacıyan’ı Rum Teşkilatı’nı kurmuş ve tıpkı Ahi Evran gibi faaliyetler yürütmüştür. Ahilik dendiğinde kelime anlamından da hareketle akıllara kardeşlik gelir. Akla dayanışma gelir, birlik ve beraberlik gelir, dünya ve ahiret mutluluğu gelir, kazancı Allah yolunda harcamak yani infak gelir. Ahilik dendiğinde eline diline beline sahip olmak, gönüllerin ve sofraların açık olması, iyi insan olmak, yardımsever olmak, halka hizmet hakka hizmet anlayışı gelir. Ahilik denilince akla medeniyetlerin beşiği, ticaret şehri, esnaf ve sanatkar şehri, Ahilerin şehri Kayseri gelir.”

“BÖYLESİNE ÖNEMLİ BİR HAZİNEYİ CANLI VE DİRİ TUTMALIYIZ”

Ahilik geleneğinin sürdürülmesine vurgu yapan Odakır, “Yüzyıllardır bu topraklarda etkisini, varlığını sürdüren Ahilik geleneği bir davaysa bu davaya el ele, gönül gönüle vererek hep birlikte sahip çıkmalıyız. Böylesine önemli bir hazineyi canlı ve diri tutmalıyız. Toplum olarak, devletimizin kurum ve kuruluşları olarak topyekûn bir şekilde Ahilik anlayışına sıkı sıkıya sarılmalı, gelecek nesillerimize taşımak için gayret göstermeliyiz. Bu bilinç ve ruhla hareket ederken, şehrimizin esnaf ve sanatkârına dün ve bugün sahip çıktığımız gibi yarın da sahip çıkmalıyız. Derdiyle dertlenmeli, mutluluğuyla mutlu olmalı her zaman birlik ve beraberlik duygusuyla yan yana olmalıyız. Merkez ve ilçe olmak üzere 41 Oda’yı bünyesinde barındıran Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak bizler daima esnaf ve sanatkarımızın arkasında ve yanında olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“HER YILIMIZ ‘AHİ EVRAN YILI’YMIŞ GİBİ GEÇSİN” TEMENNİSİ

KESOB Başkanı Şeyhi Odakır, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bu duygu ve düşüncelerle Ahilik geleneğinin, kültürünün ve kültürel varlıklarının yaşatılmasında, sürdürülmesinde emeği olan, taşın altına elini koyan bütün kurum ve kuruluşlarımızın değerli yetkililerine teşekkür ediyorum. Ahi ahlakıyla ahlaklanıp işlerini sürdüren, ahi anlayışıyla çalışan ve sayıları 32 bine yaklaşan esnaf ve sanatkar kardeşlerimi saygı ve sevgiyle selamlıyor, hepsine bol kazançlar diliyorum. Yılın Ahisi, Yılın Kalfası ve Yılın Çırağı seçilen esnaf ve sanatkar kardeşlerimizi de kutluyor, Ahilik Haftası boyunca yapılacak etkinliklerimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan 2021 yılını Ahi Evran yılı ilan etmişti. Her yılımızın Ahi Evran yılıymış gibi bir anlayışla geçmesini temenni ediyorum.”

Başkan Şeyhi Odakır’ın açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, günün anlam ve önemine dair konuşma yaptı. Konuşmasında, “Kayseri denilince akla helalinden kazanıp, helalinden harcama kültürüyle çalışmak gelir” diyen Büyükkılıç, “Bu anlayış içerisinde böyle güzel bir şehirde doğmuş, böyle güzel bir şehrin kültürüyle bezenmiş, böyle güzel bir şehrin ahi ahlakı ile ahlaklanmış iş adamları ile birlikte olmak bizler için onur vericidir” şeklinde konuştu.

Başkan Memduh Büyükkılıç’ın ardından kürsüye gelip konuşmalarını yapan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek de, “Ahilik ve onun uhdesinde barındırdığı dürüstlük değerleri gerek Türk kültürünün gerekse İslam dinimizin özünde var olan ilkelerin birleşimidir. Bir nevi birbirini tamamlayan bir arada anlamı tam olan erdemler bütünüdür. Selçuklu ve Osmanlı Devletleri dönemlerinde bir tür meslek örgütlenmesi gibi faaliyet gösterse de esasen Ahilik ekonomik üretim ve satış alanlarında çalışan bireylerin ahlaki yönden de sahip olmaları gereken değerleri ortaya koyan prensipleri belirlemiştir. Bu yönüyle çalışma yaşamını iyi insan olma meziyetlerini esas alarak düzenlemiştir” ifadelerine yer verdi.

İLİN AHİSİ MUSTAFA ÖNER OLDU

2022 yılı İlin Ahisi seçilen Mustafa Öner’e kaftanını Kayseri Ticaret İl Müdür Gazi Dinçaslan, KTB Başkan Vekili Mehmet İştahlı, KTO Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Mercan, KAYSO Başkan Vekili Ahmet Gümüşcü, KESOB Başkanı Şeyhi Odakır giydirdi, plaketini ise Vali Gökmen Çiçek takdim etti. 2022 yılı İlin Kalfası seçilen Engin Demir’e plaketini Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç verdi. 2022 yılı İlin Çırağı seçilen Fatma Nur Mutlu’ya ise plaketini ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış takdim etti.

Meslek odaları da odalarının Ahilerine kaftanlarını giydirdi, plaketlerini takdim etti.

AHİ PİLAVI VE HELVASI İKRAM EDİLDİ

Kaftan giydirme ve plaket takdim etme törenin ardından Ayşe Baldöktü Mesleki Eğitim Merkezi öğretmenleri tarafından Şed Kuşatma Töreni gösterisi sahnelendi. Gösterinin ardından katılımcılara Ahi Pilavı ve Ahi Helvası ikram edildi.

ODAKIR, ÖĞRENCİLERLE YAKINDAN İLGİLENDİ

Ahi Evran Zaviyesi ve Esnaf ve Sanatkarlar Müzesi yanında gerçekleşen törenin ardından Ayşe Baldöktü Mesleki Eğitim Merkezi’nde öğrencilere Ahi Pilavı ikram edildi. Burada bir konuşma yapan KESOB Başkanı Şeyhi Odakır, öğrencilere meslek hayatıyla ilgili bilgiler vererek tavsiyelerde bulundu. Çıkışta öğrencilerin yakın ilgisiyle karşılaşan Odakır, onlarla sohbet edip fotoğraf çekindi.

Google+ WhatsApp