AGÜ, Uluslararası Saygın Bir Üniversite Olma Hedefinde İlerliyor
Rektör Prof. Dr. Yılmaz: “Uluslararası, saygınlığı olan dünyada herkesin tanıdığı bir üniversite olma hedefinde ilerliyoruz”
Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Rektörü Prof. Dr. Cengiz Yılmaz AGÜ’nün, dünya çapında, uluslararası saygınlığı olan dünyada herkesin tanıdığı, bildiği ve saygı duyduğu bir üniversite olmak hedefinde ilerlediğini söyledi.
Rektör Prof. Dr. Yılmaz, Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle düzenlediği basın toplantısında tüm basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı.
Kayseri’deki medya mensuplarının katıldığı basın toplantısında AGÜ’nün uluslararası, saygın bir üniversite olma yolunda ilerlediğine dikkati çeken Rektör Yılmaz, AGÜ’nün sıradan bir üniversite olmadığını, Kayseri’de Anadolu’nun ortasında uluslararası bir üniversite olma hedefiyle ilerlerken, Rektörlük ve tüm üniversite olarak bu mantık ve bu bilinçle hareket ettiklerini ve önemli aşamalar kaydettiklerini söyledi.
Yaklaşık üç yıldır, art arda dünyanın en yenilikçi yüz üniversitesi arasında AGÜ’nün mutlaka yer aldığını dile getiren Yılmaz, “Bu uluslararası platformlarda açıklanan liste WURI, (World’s Universities with Real Impact) adı altında uluslararası kuruluşlarca açıklanan liste ve AGÜ son üç yıldır o ilk yüz dünyanın en yenilikçi ilk yüz üniversitesi arasında hep listelendi hem de yukarı doğru giderek listelendi yani kırklı sıralardan 30’lu sıralara 30’lu sıralardan 20. sıralara doğru yükselerek listelendi başka hiçbir Türk üniversitesi o listelere giremedi. Bu listelerde Harvard ve M.I.T. gibi dünyanın önde gelen üniversiteleri de var. Bunların bir kısmı bizim altımızda yenilikçilik anlamında dünyanın en bilinen en tanınmış yüz, iki yüz, üç yüz yıllık üniversiteler. Aklınıza gelebilecek bütün büyük üniversiteler orada ve biz Türkiye’den o listeye giren tek üniversiteyiz. Bu önemli bir göstergedir. Bizim burada ne yapmaya çalıştığımızı ve nerelere doğru ilerlediğimizin ön karinesi olarak ele almak gerek. Biz gerçekten yenilikçi bir üniversiteyiz inovatif bir üniversiteyiz öyle de olmak zorundayız. Gençseniz tek özelliğimiz çevik ve hızlı olmaktır yenilikçi olmaktır.
Yine çok saygın değerlendirme kuruluşlarından olan, THE, (Times Higher Education) derecelendirmesi var. Orada da AGÜ her yıl Türkiye’de hep ön sıralarda dünya sıralamasında da 100-200 ya da 200-300 bandında yer alıyor. Sekiz yıllık bir üniversitenin kendini bu listelerde göstermeye başlaması emin olun önemlidir ve ciddiye alınması gerekir” şeklinde konuştu.
AGÜ’nün, Ankara’nın doğusunda tüm programlarına en yüksek puanlarla öğrenci alan tek üniversite olduğunu belirten Yılmaz, bunun kendileri için yeterli olmadığını, sadece rakiplerinin Ankara’nın doğusunda olmadığını ama 8 yıllık bir üniversite için bunun önemli bir başarı olduğunu kaydetti.
Türkiye’deki diğer üniversitelerden farklı bir üniversite olduklarını, hızlı büyümektense kaliteli, nitelikli büyümeyi tercih ettiklerini ifade eden Yılmaz, bu çerçevede hedeflerine uygun, yüksek teknoloji odaklı, girişimcilik odaklı, nitelikli mezunlar vermekte olduklarını dile getirdi.
Öteyandan araştırma çıktısı açısından Türkiye’de en iyi durumdaki üniversitelerden biri olduklarını vurgulayan Rektör Yılmaz, araştırma üniversitelerinin içerisinde AGÜ’nün de olması gerektiğini ve böyle bir durumda daha çok performans geliştireceklerini ifade etti.
Yılmaz, “Bizim gibi küçük bir üniversite o araştırma fonlarıyla buluştuğunda çok daha fazla fark oluşturur ve çok daha önemli performans geliştirir” dedi.
Ayrıca, bir üniversitenin ürettiği yayınlarının kalitesinin bir numaralı göstergesinin yayın başına düşen uluslararası atıf olduğunu belirten Yılmaz, yayın başına düşen uluslararası atıf sayısında AGÜ’nün Türkiye’de birinci, Avrupa’da da en ön sıralarda olduğunu vurguladı.
Basın toplantısı, Rektör Yılmaz’ın basın mensuplarının sorularını cevaplamasıyla sona erdi.