2014 Yılında 17 Adet Orman Yangını Çıktı
Şanlıurfa Orman Bölge Müdürü Methi Özyer, 2014 yılında meydana gelen orman yangınları ve ağaçlandırma çalışmaları hakkında bilgi verdi. Adıyaman Orman İşletme Müdürlüğü ziyarette açıklamalarda bulu
Şanlıurfa Orman Bölge Müdürü Methi Özyer, 2014 yılında meydana gelen orman yangınları ve ağaçlandırma çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Adıyaman Orman İşletme Müdürlüğü ziyarette açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Orman Bölge Müdürü Methi Özyer, bölge müdürlüğüne Adıyaman, Diyarbakır, Siirt, Mardin, Şırnak, Batman ve Şanlıurfa illerinin bağlı olduğunu kaydetti.
Şanlıurfa Orman Bölge Müdürü Methi Özyer, Adıyaman´da son 10 yılda ortalama yıllık 17 adet yangın meydana geldiğini, 2014 yılında da 17 adet orman yangının meydana geldiğini belirtti.
Özyer, son 10 yılda ki yanan ormanlık alanın 39 hektar olduğunu, 2014 yılında ise yanan alanın 33 hektar olduğunu vurgulayarak, bu yangınların tepe yangını şeklinde değil çalı ve örtü yangını şeklinde olduğunu söyledi.
Ağaçlandırma çalışmaları hakkında bilgi veren Özyer, "Yine Adıyaman´da yıllık ortalama 2 bin 500 hektara yakın erozyon kontrolü ve ağaçlandırma çalışmaları yapılıyor. Erozyon sahalarında toprağımızın ayağımızın altından kayıp giderek barajların ömrünü kısaltan, diğer taraftan karnımızı doyuran toprağımızın yok olmaması için çalışıyoruz. Yapılan ağaçlandırma çalışmalarıyla inşallah bunları önlemiş oluyoruz. Aynı zamanda erozyonu önlemek için meyvesi olmayan orman ağaçları dikiyoruz. Ama bunun yanında özellikle baraj sahalarında olsun veya diğer ağaçlandırma sahalarında olsun gelir getirici türler dikerek bunları da hem insanlarımızın gelir elde edebilmeleri hem de erozyonun önlenmesi gibi iki taraflı bir uygulama yapılmış oluyor.
Geçen yıl bu kapsamda Atatürk barajında 190 bin badem, fıstık gibi gelir getirici türler dikmiştik. Yine bu yıl 290 bin diktik. Yani toplamda 2 yılda 480 bin gelir getirici bir tür baraja yakın olan köylerdeki insanların bu yerlerden faydalanmaları söz konusudur.
Ayrıca bu yıl Harmanlı köyünde alıçları aşıladık. Burada 210 hektarlık bir alana 25 bin adet aşı yaptık öve gayet güzel sonuç aldık.
Üç yıllık proje kapsamında toplam 600 hektara bu alanı tamamlayacağız. Aynı zamanda bizim doğal türlerimizden melengiç var. Buralarında yine bu 5 yıllık bir eylem planı kapsamında ki bu yıl 300 hektarlık kadar bir alanda aşılama yapıldı. 19 bin 300 adet üzerinden yine burada oturan insanlarımızın köylülerimizin gelirini artırmaya yönelik güzel çalışmalar yapıyoruz. Köylülerimiz yapılan bu çalışmaları sahiplendiği oranda bu çalışmalarımız devam edecek.
Dut Eylem Planı kapsamında Adıyaman´a 90 bin adet dut meyvesi dikeceğiz. İsmini de dut meyvesinden alan Tut ilçesinin bu projede önemli bir yeri var. Yol kenarı ve müstakil alanların ağaçlandırmasını yapacağız" dedi.
(AHM-VSA-Y)
22.10.2014 17:00:51 TSI