16 Ekim Dünya Gıda Günü
Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, aile çiftçiliği üzerinde durduklarını belirterek, "Aile çiftçilerinin açlıkla mücadelede ve gıda güvenliğinin sağlanmasında potansiyellerinin ta
Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, aile çiftçiliği üzerinde durduklarını belirterek, "Aile çiftçilerinin açlıkla mücadelede ve gıda güvenliğinin sağlanmasında potansiyellerinin tam olarak anlaşılabilmesi için onlara imkan sağlayan politika ortamına ihtiyaç vardır" dedi.
16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, aile çiftçiliğinin önemini bildiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, "Dünya Gıda Gününde her yıl için belirlenen temaların temel amacı gıda güvenliğini sağlamak ve dolayısıyla açlık ve yoksulluğu ortadan kaldırmaktır. Yaşanan krizlerin Dünyamızın birçok bölgesinde açlık üzerindeki olumsuz etkilerini göz önünde bulunduran FAO bu yıl Dünya Gıda Günü temasını ´Aile Çiftçiliği: Dünyayı Besle, Yeryüzünü Önemse!´ olarak belirlemiştir.
Bu yılın Dünya Gıda Günü teması ile özellikle Kamu yatırımları ile küçük çiftçilerin problemlerine yardımcı olma, altyapı sorunlarının çözümü, cazip üretim kredileri ile tarımsal yatırımları teşvik, yasal düzenlemeler gibi sorunlar ile istihdam sağlama, kırsal altyapı oluşturmada kamu ile işbirliği gibi konular hedeflenmektedir" ifadelerini kullandı.
"Aile Çiftçiliği, aile temelli tüm tarımsal faaliyetleri kapsar ve kırsal kalkınmanın birçok alanı ile bağlantılıdır. Aile çiftliği bir aile tarafından yönetilen ve gerçekleştirilen kadınlar ve erkekler dahil olmak üzere ağırlıklı olarak ailesel işgücüne dayalı tarım ve ormancılık, balıkçılık, meracılık ve su ürünlerine yönelik üretim faaliyetlerini kapsamaktadır" diyen Selvi, daha sonra şunları belirtti:
"Uluslararası Aile Çiftçiliği yılının dört temel hedefi: Sürdürülebilir aile çiftçiliğine imkan sağlayan tarımsal ve çevresel politikaların geliştirilmesine destek sağlamak. Bilgi iletişim ve toplum bilincini geliştirmek.Aile çiftçiliğinin ihtiyaçlarını, potansiyelinin ve sınırlamalarının daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve teknik destek vermek. Sürdürülebilirlik için işbirliği yapmak.
Aile çiftçilerinin açlıkla mücadelede ve gıda güvenliğinin sağlanmasında potansiyellerinin tam olarak anlaşılabilmesi için onlara imkan sağlayan politika ortamına ihtiyaç vardır. Aile çiftçiliğinin tarım sektörüne katkısının daha fazla farkına varılması ve aynı zamanda bu katkıların ulusal diyaloğa ve politikaya yansımaları da bu kapsam dahilindedir. Ülkelerin atması gereken ilk temel adım, aile çiftçiliğinin ulusal tanımını açıkça ifade etmek ve çiftçilerin sağladıkları katkıları belirleyerek onları sistematik olarak organize edip tarım sektöründen veriler toplamaktır.
Aile Çiftçiliğine yönelik çalışmalar kapsamında Bakanlığımızca Türkiye genelinde bölgesel çalıştay düzenlenmesi için 9 tarım bölgesi belirlenmiş olup, koordinatör il ve çalıştay kapsamında bunlara bağlı olarak çalışacak iller belirlenmiştir. Malatya İl Koordinatörlüğünde Adıyaman, Elazığ, Sivas, Tokat ve Tunceli İllerinin katılımıyla 25 Eylül 2014 tarihinde 8.Bölge Çalıştayı yapılmıştır.
Bölgesel Çalıştaylar sonunda Aile Çiftçiliğine yönelik Ulusal Bilgi Deposu oluşturulacak ve Ankara´da ulusal düzeyde kapanış çalıştayı düzenlenerek, "Sürdürülebilir Aile Çiftçiliğine" yönelik genel değerlendirme ve Bakanlık strateji önceliklerine göre eylem planı oluşturulacaktır."
(NA-VSA-Y)
16.10.2014 16:45:51 TSI