11 Milyon Zeytin Ağacını Yarasalar Koruyor
Balıkesir´in Havran ilçesindeki bir mağarada barınan binlerce yarasa, Edremit körfezindeki 11 milyon zeytin ağacını zeytin sineğine karşı koruyor. DSİ tarafından Havran Barajı´nın yapımı sırasında
Balıkesir´in Havran ilçesindeki bir mağarada barınan binlerce yarasa, Edremit körfezindeki 11 milyon zeytin ağacını zeytin sineğine karşı koruyor.
DSİ tarafından Havran Barajı´nın yapımı sırasında mevcut mağara sular altında kalacağı için yeni mağara yapıldı. Mevcut mağaranın hemen üstüne yapılan yeni mağarada 8 türden 10 bin yarasanın yaşadığı tespit edildi. Batı Anadolu´daki yarasa toplulukları için büyük önem arz eden İnboğazı mağarasını böceksavar yarasaların çok sevdiği açıklandı. Yarasalar için yeni yaşama alanı oluşturulabilmesi için yaklaşık 3 milyon lira harcandı. Yeni mağaraya ekosistem bütünlüğü açısından önem arz eden eski mağaradaki makro omurgasızlar ve yarasa gübreleri taşınarak, sıcaklık ve nem değerleri eski mağara ile uyumlu hale getirildi.
Tarım alanlarında verimi düşüren zeytin sineğine karşı doğal böceksavar olan yarasalar, zeytin zararlılarını yok ederek rekolteyi artırırken, ekolojik denge açısından çok önemli bir görevi yerine getiriyor. Çiftçiler, Türkiye´nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden olan Balıkesir´in Edremit, Burhaniye, Havran, Gömeç ve Ayvalık ilçelerinde 2 yıl aradan sonra bu yıl ilk defa uçakla zeytin sineğine karşı ilaçlama yapıldığına dikkat çekerek, ´Bunun için 41 ton ilaç harcandı. Ancak yarasalar doğal böceksavar vazifesi görüyor. Yarasa sayısı yeterli olsaydı, zeytin sineği ile mücadele edilmemesi lazımdı. Tesqitler neye göre yapılıyor bilmiyoruz. DSİ yarasa sayısının daha da artırılması için mutlaka çalışma yapmalı. İlaçlama diğer doğal canlılara zarar veriyor" dedi.
(BT-MŞ)
21.10.2014 15:57:51 TSI