Tazminat vermemek için ‘hırsızlık’ gerekçe gösterildi iddiası
Kayseri’de iddiaya göre bir alışveriş merkezindeki ayakkabı firması, 2 çalışanını tazminat vermemek için ‘46 hırsızlık kodu’yla işten çıkarttı. Konuyla ilgili AVM önünde açıklama yapan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, bu maddenin bazı işletmeler tarafından kötüye kullanıldığını belirterek “İşçilere, ‘Eğer istifa dilekçesi verirseniz 46 kodunu sileriz’ teklifinde de bulunmuşlar” dedi.
Kayseri’de bir alışveriş merkezinde bulunan ayakkabı firması iddiaya göre 2 çalışanının işine son verdi. İşçilere tazminat ödememek için de yüz kızartıcı suç olan 46 hırsızlık kodunu gerekçe gösterdi. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, işçilerle birlikte söz konusu alışveriş merkezinin önünde basın açıklaması yaptı.
Usulüne uygun şekilde işten çıkartmaların normal olduğunu vurgulayan Şahin, “İşini yapan ve hiçbir suçu olmayan iki işçiyi sırf tazminat vermemek için 46 koduyla işten çıkarmak ahlaksızlıktır. Bu durum sırf tazminat vermemek için şantaj olarak kullanılmıştır. İşçilere, ‘Eğer istifa dilekçesi verirseniz 46 kodunu sileriz’ tehdidiyle işçiyi ekmeğinden etmektir. 46 koduyla işten çıkarılan işçi hiçbir yerde iş bulamaz. Şirket bunu biliyor ve diyor ki, “O kodu sileriz fakat istifa dilekçesi vereceksiniz.” Ben de yönetimle görüştüm, aynı şeyleri bana da söylediler. Bir şantajı bir konfederasyon başkanı yapabilecek kadar ukalalaşan, ahlaksızlaşan bir şirketten bahsediyoruz” ifadelerini kullandı.
‘ÇALIŞMA BAKANLIĞI BU KOD UYGULAMASINI BİR AN ÖNCE KALDIRSIN’
Bu tarz kodların mahkeme kararıyla yazılması gerektiğini belirten Başkan Şahin “46 kodu işverenin ahlaksızca kullanabileceği bir tehdit. Ve bu keyfi muameleye kimse bir şey demiyor. Çalışma Bakanlığı bu olayları takip etmiyor mu? Her aklı biz mi vereceğiz? Neden her işveren kendi kafasına göre kod yazıyor. Öyle bir kod yazılacaksa mahkeme kararıyla yazılsın. SGK da bu durumu denetlemiyor. İnsanları işten çıkarmak için bu kodu kullanan firmalar, işçiyi 55-60 saat çalıştırıyor. Fakat mesaisini vermiyor. Asıl hırsız kim? Bu hırsızlar alışveriş merkezlerinde yer edinmemeli. Yönetimler bu hırsızları çıkarmalı. SGK bunları denetlemeli. 60 saat çalıştırıp 45 saat ve sonrası mesai vermek ne demek? Hz. Ömer adaletinden bahsedip bu haksızlığa izin vermek nedir? Bu 46 kodu kaldırılmalı hatta işveren kod yazamamalı. Firma işçiyi işten çıkarsın ve mahkeme sürecinde belli olsun her şey. İşten bu kodla çıkarılan işçiler tazminat alamadıkları için mahkemeye verecekler ancak mahkeme 6-7 ay sürecek. Belki de birçok işçi mahkemeye veremeyecek. İşten çıkarılmış işçi masraf edip mahkemeye mi verecek. Yukarıdakiler bu durumları neden görmüyor. Çalışma Bakanlığı bu kod uygulamasını bir an önce kaldırsın. İşçiye zulüm bitsin” şeklinde konuştu.