İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Yıldız: “Karot numunesi alınmasının binaya zararı olmaz”
Şehrimizde farklı yöntemler kullanarak binaların deprem etkileri altında, yapı performans analizi başlıklı raporlar hazırladıklarını iddia edenlerin olduğu, binalara rapor verdikleri, vatandaşlarımız tarafından Odamıza iletilmiştir.
2018 Yılında yayımlanan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinde; deprem etkisi altında mevcut binaların değerlendirilmesi ve güçlendirme tasarımının nasıl yapılacağı açık olarak belirtilmiştir. Yönetmeliğe göre karot numuneleri alınmadan değerlendirme yapılması mümkün değildir.
Mevcut bir yapının yapı performans analizi “İş Yeri Tescil Belgesi” olan İnşaat Mühendisleri tarafından yapılır. Çalışma sırasında alınan beton karot numunelerinin yapının dayanımına olumsuz anlamda hiçbir etkisi yoktur. Karot numune boşlukları çalışma sonrası yüksek dayanımlı tamir harçları ile düzeltilmektedir.
Yapının performans analizi değerlendirildiğinde eğer güçlendirme ihtiyacı varsa, hazırlanacak güçlendirme projelerine göre ilgili belediyeden ruhsat alınarak güçlendirme yapılabilir. Projesiz ve ruhsatsız olarak yapılan güçlendirmelerin hukuki sonuçlar doğurabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca yanlış yöntemlerle yapılan güçlendirmelerin yapının deprem esnasında ki davranışını olumsuz etkileyebileceği de göz önünde bulundurulmalıdır.
Vatandaşlarımızın ve özellikle bina yöneticilerinin herhangi bir mağduriyet yaşamaması için “binanızın röntgenini çekiyoruz, film çekerek yapınıza deprem analizi yapıyoruz, karot zarar verir” gibi yanlış söylemlere inanmayıp belirttiğimiz hususlara dikkat etmesi önem arz etmektedir.