Ombudsman Halkla Buluşuyor Programı Kayseri’de Yapıldı

Vali Süleyman Kamçı ve Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç, Ombudsman Halkla Buluşuyor Programları kapsamında ilimizdeki yerel yöneticiler, Sivil Toplum Kuruluşları ve muhtarlarla bir araya gelerek Dostane Çözüm Mekanizması ve Kayseri Uygulamaları Toplantısını gerçekleştirdi.

Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Tiyatro Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Vali Süleyman Kamçı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın, Baro Başkanı Av. Cavit Dursun, Kamu Denetçileri Hüseyin Yürük, Sadettin Kalkan, Yahya Akman ve Genel Sekreter İbrahim Kılınç, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ve muhtarlar katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Şeref Malkoç, Türkiye’nin son yıllarda önemli mesafeler aldığını vurgulayarak yapılan değişikliklerden bir tanesinin de Kamu Denetçiliği Kurumunun vatandaşın şikayetlerini dinlemek üzere anayasanın 74’üncü maddesinde yer aldığını bildirdi.

Kamu Denetçiliği Kurumunun 5 yıldan beri faaliyetini sürdürdüğünü belirten Malkoç, “Peygamber Efendimizin Hadis-i Şerifinde belirttiği gibi ‘İnsanların en hayırlısı insanlara faydası olandır’ inancıyla hareket ediyoruz. Osmanlı’nın manevi kurucusu Şeyh Edebali’nin belirttiği ‘İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın’ sözü de rehberimiz. Bu gayretleri bütün Türkiye’ye taşımaya çalışıyoruz.” diye konuştu.

Vali Kamçı yaptığı konuşmada, Kamu Denetçiliği Kurumunun Osmanlı, Selçuklu ve Abbasiler dönemlerinde varlık gösterdiğini, kültürümüzde derin kökleri olan bir kurum olduğunu ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:

“Medeniyetimizin bir ürünü olan Kamu Denetçiliği Kurumu, günümüzde yeniden aktif hale getirilmek üzere oluşturulan Kamu Denetçiliği Kurumunun başkan ve üyelerini ilimizde ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Adalet anlayışımızın geçmişten gelen bilgi birikimi ile daha iyi bir seviyeye çıkartılmasına ve vatandaşlarımızın idareye karşı haklarını savunmalarına hizmet eden Kamu Denetçiliği Kurumu aldığı kararlarla idareye yol göstermektedir.”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şükrü Karatepe de, hukuk devletinde idarenin denetlenmesinin zorunlu olduğunu belirterek, “Hukuk devletinde idarenin denetlenmesini zorunludur. Eğer bir ülke anayasasında kendisini demokratik hukuk devleti olarak tarif ediyorsa, orada idarenin yapmış olduğu eylem ve işlemlerin yargı denetimine tabi tutulması gerekiyor. Mahkemelerin üstünlüğü prensibi gereği idare iş yapacak ve bunlarla ilgili olarak vatandaşların hak ve menfaatleri ihlal edilirse, hakları ihlal edilen insanlar başvuracaklar ve adil bir şekilde sorunlarının çözülmesini talep edecekler. Yargı yolu en üst yoldur. Demokratik bir devlette devlet yönetiminde mahkemelerin üstünde bir makam söz konusu değildir. En üst makam yargıdır, en son sözü hakim söyler” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ise toplantının Kamu Denetçiliği Kurumu’nun çalışmalarıyla ilgili halkımızın bilgilendirilmesi açısından çok önemli olduğunu belirtti. Kamu Denetçiliği Kurumu’nun devletin milletimiz için var olduğunu gösteren ve halkın avukatı olarak milletimizin sorunlarının çözümünde önemli rol oynayan bir kurum olduğunu ifade eden Başkan Çelik, “İnsan hafızası her gün gelen yeni bilgiler nedeniyle geçmişi çok çabuk unutabiliyor. Ama hatırlatmak gerekir ki son 15 yılda Kamu Denetçiliğinin de en önemli görevi olan şeffaf, hesap verebilir, insan odaklı bir idarenin oluşması için çok önemli çalışmalar yapılmıştır.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından katılımcıların sorunları dinlendi.

Google+ WhatsApp