Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay:

200 bin şeker pancarı çiftçisini, Şeker Fabrikalarında çalışarak geçimini sağlayan işçileri ve Şeker Sektörünü yakından ilgilendiren Şeker Kotalarının 2017 yılında kaldırılması kararına karşı yapılmas

200 bin şeker pancarı çiftçisini, Şeker Fabrikalarında çalışarak geçimini sağlayan işçileri ve Şeker Sektörünü yakından ilgilendiren Şeker Kotalarının 2017 yılında kaldırılması kararına karşı yapılması gereken hazırlıklar konusunda, Kayseri Şeker çalışanları, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay tarafından bilgilendirdi.
Şeker sektörünün geleceği konusunda Kayseri Şeker´in ciddi mesajları olduğu için basın mensupları ve ayrıca Kayseri Şeker Fabrikası ustabaşı ve vardiya amirleri ile yaptığı sabah kahvaltısında Şeker sektörünü bekleyen tehlikeleri ve son gelişmeleri çalışanlarla paylaşarak 2017´ye Kayseri Şeker´in nasıl hazırlanması gerektiği konusunda açıklamalarda bulunan Akay, "Avrupa Birliği 2017 yılında kotaların kaldırılması ve şeker ticaretinin serbest bırakılması hususunda bir karar aldı. Türkiye bu karara uymak zorunda kalırsa, şeker üretimi yapan fabrikalarımızın Avrupa ülkelerinin (özellikle Almanya ve Fransa) ucuza ürettikleri şekerle rekabet etme şansı bulunmamaktadır. Eğer gerekli önlemler alınmaz da şeker sektörü batarsa Orta Anadolu´nun köylerinde yaşayan insan kalmaz" dedi.
Akay, "2017 yılına çok bir zaman kalmadı. Ya Türkiye´de şeker üretimi yapan fabrikalar, tarla üretimi dahil olmak üzere verimliliği ve randımanı artırmak, maliyetleri düşürmek hususunda gereken tedbirleri alıp, dönüşümü sağlarlar, rekabete hazır duruma gelirler, ya da şeker sektörü Türkiye´de yok oluşla karşı karşıya kalır.
Avrupa´da 3 yıl sonra şeker kotalarının kaldırılmasıyla birlikte şeker ticaretinin serbest bırakılacak olması sektörde endişe yarattı" diye konuştu.
Devletin elindeki şeker fabrikalarının özelleştirilmesi gerektiğini söyleyen Kayseri Pancar Koperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, "2017 yılına iyi hazırlanmaması halinde Avrupa´da daha düşük maliyetlerle üretilen şekerin Türkiye´de tercih edileceğini ve şeker sektörünün büyük bir darbe alacağını söyledi.
Başkan Akay, "Eğer Türkiye´de şeker ucuza üretilecekse, verimlilik esası dikkate alınacaksa, küçük kapasiteli fabrikaların bazılarının devre dışı kalması gerekli Türkiye´de 8´i özel 33 şeker fabrikası var. Kota ve kapasite yükseltilmesi şartıyla 12-13 fabrika Türkiye´nin ihtiyacını karşılar. Türkiye, bir an önce karar vermeli, Avrupa ile arasındaki açığı kapatmalı.Bu fabrikaların bir an önce devletin elinden çıkması lazım. Satış işlemi olmuyorsa, özelleştirmede farklı bir model uygulanabilir. Yetkili birimlere kapasite artırımı şartıyla kira modelini teklif ettik. Eğer kiraya verme modeli uygulanırsa Avrupa ile aramızda yaşanması ihtimal sorunun çözümü için bir adım atılmış olabilir" dedi.
Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay,Kayseri şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli, Genel Müdürü yardımcıları ve diğer yöneticiler, Kayseri Şeker Fabrikası Vardiya ustaları ile yapılan toplantıda fırında şeker pancarı da ikram edildi.
(AÖ-Y)

27.10.2014 12:38:26 TSI

Google+ WhatsApp