Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü

Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu:

Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu:

Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İnsani Yardım Vakfı’nın beraber yürüttüğü ‘Her Sınıfın Yetimi Var’ projesi toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Kayseri il Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu “Çocuklarımızın aynı eğitim seviyesindeki insanlarla birlikte olmasını istiyorsanız Suriyeli çocuklara da bizim aynı derecede eğitim vermemiz lazım” dedi.
Çandıroğlu, projelerinde insanı ön plana aldıklarını belirterek “ Bizim projelerimizde insan olmanın gerektirdiği tavırları görürsünüz. Bunların başında da geçen yıl İnsani Yardım Vakfı (İHH) ile birlikte yürüttüğümüz ‘Her Sınıfın Bir Yetimi Var’ projesidir. Bu projeye bakarken çok şükür Allah’ın bir nimeti olarak Müslüman bir ülkede, Müslüman bir anne babadan Müslüman olarak dünyaya gelmiş olmamızın değerini de bunun karşılığında değerlendirmemiz lazım.” İfadesini kullandı.
Türk milletinin tarihten gelen bir sorumluluğu olduğunu vurgulayan Çandıroğlu ”Bizim bu coğrafyada geçmişten gelen bir vasiyetimiz var. Geçmişin bize yüklemiş olduğu bir misyon var. Bugün ne yaparsak yapalım biz bundan vazgeçemeyiz. Tarih bize bu yükü yüklemiş. Bugün bütün Müslüman devletlerine baktığınız zaman çok şükür ayakta ve dimdik duran bir Türkiye Cumhuriyeti devleti var. Bütün dünya Müslümanlarına baktığınızda birinin başına bir iş geldiğinde kafasını kaldırdığında ilk baktığı yer bu topraklar. Bu geçmişte de böyleydi bugünde böyle yarın da böyle olacak. Tarih tekerrürden ibarettir” şeklinde konuştu.
Suriyelilerin artık bu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduklarının altını çizen Çandıroğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“ Biz kendi ülkemizdeki yetimler başta olmak üzere bütün dünyadaki yetimlere karşı sorumluyuz. Biz çalışmalarımızda bunu ortaya koymak zorundayız. Bugün ülkemizde yaklaşık 2 milyon Suriyeliden bahsediliyor. Bunların resmi rakamlara göre minimum 30 bin tanesi Kayseri’de. Okul çağı nüfusuna baktığınız zaman 5 Suriyeli’den 1’i bizim okullarımızdadır. Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise gibi. Minimum 6 bin Suriyeli öğrencinin bizim eğitim sahamızda olması gerekiyor. Fakat bizim okullarımıza gelen öğrenci sayısı 3 bin 800 civarında demek ki minimum bin 200 tane bu alanda firemiz var. Bunlara ulaşmamız lazım. Suriyelilere eğer Suriyeli gözüyle bakıyorsanız yanılıyorsunuz. Bu Suriyeli dediğimiz vatandaşlarımız bu ülkenin vatandaşlarıdır. Ülkeleri düze çıksa da bu saatten sonra geri döneceklerini pek öngörmüyoruz. Yani bu çocuklar bizim çocuklarımızla aynı caddeleri, aynı sokakları, aynı sinemaları ve aynı okulları kullanacaklar. Çocuklarımızın aynı eğitim seviyesindeki insanlarla birlikte olmasını istiyorsanız Suriyeli çocuklara da bizim aynı derecede eğitim vermemiz lazım”
Proje çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulunan İHH temsilcisi Hatice Kurt dünyada savaşa harcanan paranın yetimlere ayrılmadığını vurgulayarak ” Dünya devletleri sadece 2014 yılında 14,3 trilyonu savaş için harcamışlar. Belirli güçler yer altı kaynakları nedeniyle maalesef islam coğrafyalarında mazlum coğrafyalar diye tanıttığımız coğrafyalarda iç savaş ve savaş çıkartıyorlar. 14,3 trilyonu da savaşa için harcıyorlar. Dünya’da savaş için 1 gün harcanan paraları yetimlere ayırsalar onları eğitim, gıda ve okul ihtiyaçları karşılanmış olacak” şeklinde konuştu.
İHH olarak yetim konusunu dünya gündemine her fırsatta taşıdıklarını belirten Kurt sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İHH olarak 135 ülkede 500 bin yetime dönemsel yardım yapıyoruz. Çocuğa düzenli olarak sponsorluk hizmeti dediğimiz ayda 100 liralık yardımı yapmaya devam ediyoruz. 11 ülkede de 25 yetimhanemiz var. Bu yılın sonunda bu rakamın 30’u bulmasını da hedefliyoruz. İHH yetim çocuklar konusunu Türkiye’de ve dünyada gündeme taşımayı önemsiyor. Yetim konusu her insanın her ailenin gündemine girsin istiyoruz”

Google+ WhatsApp