“İlaç fiyat kararnamesini yerine artık kalıcı bir çözümün gelmesi gerekiyor”

“İlaç fiyat kararnamesini yerine artık kalıcı bir çözümün gelmesi gerekiyor”

Kayseri Eczacı Odası 52. Olağan Seçimli Genel Kurul toplantısı yapıldı. Genel kurulda konuşan Kayseri Eczacı Odası Başkanı Uğur Nuri Akın,” İlaç fiyat kararnamesinin tek ve kesin çözüm yolu şudur, zam oranında güncellenir ibaresiyle birlikte artık bizler ilaç fiyat kararnamesini gündemimizden çıkarmamız gerekiyor.

İlaç fiyat kararnamesini yerine artık kalıcı bir çözümün gelmesi gerekiyor. Çünkü zamlarla birlikte bizler zarar ediyoruz. En son gelen yüzde 30 zamla birlikte 05 puanlık bürüt karlılıkta azalma var” dedi.
 
Kayseri Eczacı Odası 52. Olağan Seçimli Genel Kurul toplantısı gerçekleşti. Kurula, Kayseri Eczacı Odası Başkanı Uğur Nuri Akın, SGK Kayseri İl Müdürü Hacı Ali Hasgül ve oda üyeleri katıldı. Yapılan kurul toplantısının ardından yarın yeni yönetim kurulu başkanı seçimleri yapılacak. 
 
Kurulda konuşma yapan Kayseri Eczacı Odası Başkan Uğur Nuri Akın, İlaç fiyat kararnamesinin kaldırılması gerektiğini ifade ederek, “İlaç fiyat kararnamesinin tek ve kesin çözüm yolu şudur; zam oranında güncellenir ibaresiyle birlikte artık bizler ilaç fiyat kararnamesini gündemimizden çıkarmamız gerekiyor. Çünkü her sene artık ısıtıp ısıtıp bizlerin karşısına getirmelerinden hem bizler sıkıldık hem de kurumdaki kişiler sıkıldı. İlaç fiyat kararnamesini yerine artık kalıcı bir çözümün gelmesi gerekiyor. Çünkü zamlarla birlikte bizler zarar ediyoruz. En son gelen yüzde 30 zamla birlikte 05 puanlık bürüt karlılıkta azalma var. Normal ticaret anlayışında böyle bir şey mümkün değildir. Aralıktan bu yana hiçbir kamu kuruluşunun verileri de enflasyon oranının altında açıklanmıyor. Demek ki burada zamlarla alakalı düzenlenmesi gereken önemli durumlar var” ifadelerini kullandı. 
 
“SADECE TİCARİ KAYGILARLA VE TABELA ÜNİVERSİTELERİYLE BU İŞ OLMAZ”
 
Eczacılarının geleceklerini etkileyen sorunlardan birinin istihdam olduğunu belirten Akın, “Bizim geleceğimizi ilgilendiren diğer bir sıkıntı da, istihdamla alakalı sorunlar. Fakülte sayıları atmışa geçmiş durumda. Bununla alakalı bir çok kez YÖK’e fakülte sayılarının gereksiz olduğu konusunda görüş bildirildi. En son yapılan üniversite sınavında bir çok vakıf üniversitesinin boş kaldığını gördük. Buna da mutlu olduk. Demek ki sadece ticari kaygılarla ve tabela üniversiteleriyle bu iş olmaz. Kaliteli ve akredite insanların orada olmasıyla birlikte eczacılık fakültelerinin gerçekten ne kadar değerli olduğunu göstermek suretiyle hayata geçirmemiz gerekiyor. İçerisinde eczacı öğretim görevlisi olmayan eczacılık fakülteleri var. Bunun neresinden tutsanız elinizde kalıyor. O yüzden de bunların bir an önce düzenlenip, akreditasyon ve belli oranda eczacılık fakültesi mezunu öğretim görevlisi şartı getirilebilir.  Bunlarla ilgili çalışmaların yapılacağını da düşünüyorum” şeklinde konuştu. 
 
“YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİLERİN ÖZEL ECZACILIK FAKÜLTELERİNİ ÜCRET KARŞILIĞINDA GİREBİLİYORLAR”
 
Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Betül Yerer Aycan, Özel eczacılık fakülteleriyle beraber yabancı uyruklu eczacıların çoğaldığını ve meslek geleceği için kaygılandığını dile getirerek, “Mesleki açıdan baktığımızda, hem eğitim hem de istihdam açısından tıkandığı noktaya geldiğini görebiliyoruz. Çünkü sürekli fakültelerde kontenjanlarımızın artması, hem fiziki imkanlar hem eğitim kalitesi hem de sürdürülebilirlik açısından hepimizi zorlamaya başladı. Mezun verilen sayı ihtiyaç duyulanın çok çok üstünde. Yönetimsel olarak bunun yönetilmesinde sıkıntı yaşıyoruz. Üç özel eczacılık fakültesi daha eklendi. Özel eczacılık sayılarının artması, yabancı uyruklu kayıt sayılarını arttırıyor. Yabancı uyruklu öğrencilerin özel eczacılık fakültelerini ücret karşılığında girebiliyorlar. Ücret karşılığında bir sürü yabancı uyruklu eczacılık fakültesi öğrencisi…

Google+ WhatsApp