Erü Öğretim Üyesinin Bilimsel Başarısı

Erü Öğretim Üyesinin Bilimsel Başarısı

Erü Öğretim Üyesinin Bilimsel Başarısı

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan’ın 77 yaşındaki bir kadın hastanın akciğer ana atardamarından mekanik yöntemle pıhtı çıkarma görüntüsü ABD’de yayınlanan dünyanın en prestijli tıp dergisinde yayın oldu.
ERÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada ‘The New England Journal of Medicane’ da yayınlanan vakası ile ilgili bilgiler verdi. Hastasının acil servislerine göğüs ağrısı ve nefes darılığı şikayetleriyle başvurduğunu kaydeden Prof. Dr. Oğuzhan, “Vakamız hastanemizin üniversitenin acil servisine göğüs ağrısı ve nefes darlığıyla başvuran ve başvurduktan kısa bir süre sonra solunumu ve dolaşımı duran bir hastaydı. Bu hastanın EKG’sini değerlendirdiğimizde olayın kalp krizine bağlı olabileceğini düşündük ve bu nedenle de anjiyografi laboratuvarına aldık. Laboratuvarımızda anjiyografi işlemini gerçekleştirdik. Ancak damarların normal olmadığını görünce diğer bir ihtimalde bu tür hatlarda karşımıza çıkan akciğer atardamalarının pıhtıyla tıkanması, yani bizim ‘pulmoner emboli’ diye tabi ettiğimiz bir hastalıktır. Hemen akabinde akciğer atardamarını görüntüledik ve gerçekten baktığımızda atardamarın içinin pıhtıyla dolu olduğunu tespit ettik. Biz buna pulmoner emboli diyoruz. Bazen hiç belirti vermeden eğer pıhtı çok büyük ise akciğerin ana atardamarını tıkayıp hastanın ani ölümüne sebep olabiliyor” şeklinde konuştu. Hastanın tedavisi için yapılan işlem hakkında bilgi veren Oğuzhan, “Bu hastada biz bir kateter adını verdiğimiz borucuk vasıtasıyla bu pıhtıyı parçaladık ve daha sonra pıhtıyı dışarı aldık. Pulmoner emboliye sessiz katil ismini de veriyoruz. Bazen hafif seyredebiliyor. Nefes darlığı, öksürükle beraber kanlı balgam tükürme gibi göğüs ağrısı yapabiliyor. Kalp hastalığını da taklit edebiliyor. Bazı grupların pulmoner emboli açısından risk altında olduğunu biliyoruz. Bunlar özellikle hamileler, doğum kontrol hapı kullananlar, fazla kilolu olmak, sigara kullanmak ve özellikle uzun süren yolculuklarda hareketsiz kalmaktır. Bu otobüs ya da uçak yolculuğu da olabilir. Bizim önerimiz bu riski azaltmak için uçak yolculuğuysa saat başı beş dakika da olsa uçağın içerisinde hareket etmektir. Otobüs yolculuğu ise molalarda bacakları hareket ettirmektir. Akciğere hareket eden bu pıhtı sıklıkla bacak damarlarından kaynaklanıyor. Bacağın derininde yerleşen toplardamarlar var. Toplardamarlar içerisinde pıhtı oluşabiliyor ve buradaki pıhtı kalbe oradan da akciğerlere doğru hareket edebiliyor. Bize gelen vakada başarılı bir şekilde akciğer atardamarındaki pıhtıyı parçaladık ve aynı zamanda bu hastamızdaki pıhtının içerisine pıhtıyı eritmek için kateter borucuk içerisinden pıhtıyı eritici bir ilaç enjekte ettik. Vakamıza uyguladığımız bu pıhtıyı parçalama işlemini, pıhtıyı dışarı alma işlemini ve sonradan bu pıhtıyı eritmek için pıhtı içerisine ilaç verme işlemimizi görüntüledik ve görüntülerimiz son derece orijinaldır ve bu görüntüleri biz yayınlamaya karar verdik” ifadelerini kullandı.
Görüntülerin dünya çapında bir dergide yayınlanmasının kendileri için gurur verici olduğunu ifade eden ERÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan, “Görüntüleri dünya çapında bir dergiye gönderdik. Yaklaşık bir yıllık bir değerlendirme sonucunda dergi bu vakamızı görüntü kategorisinde yayınlamaya değer buldu. Bu bizim için bir gurur oldu” dedi.

Google+ WhatsApp