Elvan'dan tasarıya ilişkin açıklama

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu Tasarısı'na ilişkin yaptığı açıklamada, "Tasarıyla, insan haklarının korunması, geliştirilmesi ile ayrımcılığın önlenmesi ve eşit muamele hakkının etkin şekilde güvence altına alınması amaçlanmaktadır. Bu amaçla Türkiye İnsan Hakları Kurumu yeniden yapılandırılarak, daha geniş yetki ve görevlerle donatılmış ve güçlü bir kurumsal kapasiteye sahip 'Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na dönüştürülmektedir" dedi.

Elvandan tasarıya ilişkin açıklama

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu Tasarısı'na ilişkin yazılı açıklama yaptı. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu Tasarısı'nın TBMM'ye bugün sevk edileceğini belirten Elvan, "Herkesin temel hak ve özgürlüklerden en ileri derecede ve eşit olarak yararlanması, hükümetimizin temel önceliğidir. Bu doğrultuda hükümet programımızda ve 2016 yılı Eylem Planımızda insan haklarıyla ilgili kurumların etkinleştirilmesi konusuna özel bir önem verilmiştir. Bu çerçevede hazırlanan tasarıyla insan haklarının korunması, geliştirilmesi ile ayrımcılığın önlenmesi ve eşit muamele hakkının etkin şekilde güvence altına alınması amaçlanmaktadır. Bu amaçla, Türkiye İnsan Hakları Kurumu yeniden yapılandırılarak, daha geniş yetki ve görevlerle donatılmış ve güçlü bir kurumsal kapasiteye sahip 'Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na dönüştürülmektedir" dedi.
Kurumun esas olarak üç ana işlevi yerine getirecek şekilde örgütlendiğini kaydeden Elvan, bu maddelerin insan haklarının korunması ve geliştirilmesi, kamu ve özel sektörde ayrımcılığın önlenmesi ve işkence ve kötü muameleyle mücadele olduğunu açıkladı. Bu konuların tasarıda, taraf olunan uluslararası sözleşmeler, AB müktesebatı ve örnek ülke uygulamaları dikkate alınarak bütünsel bir bakış açısıyla düzenlendiğine dikkati çeken Elvan, kurumun temel olarak insan haklarının korunmasına, geliştirilmesine ve ihlallerin giderilmesine yönelik eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapacağını, gerektiğinde insan hakları ihlallerini resen inceleyeceğini ifade etti.

11 ÜYEDEN OLUŞAN KURUL DÖRT YIL SÜREYLE VE TAM ZAMANLI OLARAK GÖREV YAPACAK

Kurumun hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada ayrımcılığın önlenmesi faaliyetlerini yürüteceğini belirten Elvan, "Ayrımcılık yasağı, kamu kurumlarının işlemlerinin yanısıra özel sektörde mal ve hizmet sunumu, istihdam ve sosyal hizmetlerle ilgili uygulamaları da kapsamaktadır. Ayrımcı fiil ve uygulamalara karşı mağdurlar tarafından Kuruma şikâyet başvurusu yapılabilecektir. Ayrıca Kurum gerekli görmesi halinde başvuru olmaksızın resen inceleme yapabilecektir. Kurul, ilk aşamada tarafları uzlaştırma yoluyla başvuruyu sonuçlandırmaya çalışacaktır. Bunun mümkün olmaması halinde gerektiğinde tarafları dinleyerek veya tanık ve bilirkişiye başvurarak nihai kararını verecektir. İhlal kararı vermesi halinde ayrımcılık yapan tarafa bin ila 15 bin Türk Lirası para cezası verebilecektir. Ayrıca Kurum, işkence ve kötü muameleyle ilgili Birleşmiş Milletler sözleşmesi çerçevesinde 'ulusal önleme mekanizması' olarak görev yapacaktır. Bu kapsamda Kurum ceza ve tutukevleri, bakımevleri, sığınma evleri gibi yerlerin denetlenmesi, şikâyetlerin incelenmesi ve sorunların tespit edilerek çözüm için önerilerde bulunulmasıyla yetkilendirilmektedir. Kurum, idari ve mali özerkliğe sahiptir. Kurumun karar organı olan Kurul, görevlerini bağımsız olarak yerine getirecektir. Kurul üyeleri, üyelik şartlarını kaybetmeleri veya görevlerini sürdüremez hale gelmeleri dışında görevden alınamayacaktır. 11 üyeden oluşan Kurul, dört yıl süreyle ve tam zamanlı olarak görev yapacaktır" ifadelerini kullandı.
Elvan, bu itibarla Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun üyelerin tam zamanlı olarak görev yapması, Kurulun daire ve komisyonlar halinde çalışabilmesine imkân tanınması, Kurul Başkanı ve üyelerin statülerinin yükseltilmesi, personel sayısının iki katına çıkarılması ve Kurula idari para cezası uygulama yetkisi verilmesi suretiyle mevcut Türkiye İnsan Hakları Kurumu'na göre çok daha güçlü ve etkin bir kurum olarak yapılandırıldığını dile getirdi.  

Google+ WhatsApp