Deniz olmayan Kayseri’de deniz aracı tasarladı

Deniz olmayan Kayseri’de deniz aracı tasarladı

Kayseri’de su üstünde koşan kertenkeleden ilham alarak deniz toplu taşıma aracı tasarlayan Ali Yiğit, projenin patentini alarak üretim aşamasına getirdi. Deniz aracının iki ayrı prototipini yapan mucit Yiğit, deneme sürüşlerinden de yüzde 95 oranında başarı sağlandığını açıkladı.

Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesinde yaşayan mobilya tasarımcısı Ali Yiğit’in yaptığı deniz toplu taşıma aracı prototipi, görenleri hayrete düşürüyor. Deniz olmayan bir yerde, kertenkelelerin su üstünde koşmasından ilham alan Yiğit, mevcut gemilerin çalışma sisteminden farklı bir yöntemle çalışan bir araç tasarlamaya karar verdi. Yaklaşık 10 sene önce çalışmalara başladı. Deniz toplu taşıma aracının ilk prototipini tamamen yerel imkanlarını kullanarak önceki senelerde suya indirmeyi başardı. Benzinle çalışan deniz aracının testleri de olumlu geçti. Aracı geliştirmeye devam eden Ali Yiğit, aynı aracın elektrikli ve daha hızlı hareket edenini yapmak için kolları sıvadı. Kısa sürede ikinci prototipi de yaptı. Mucit Ali Yiğit, çalışma sistemi tamamen kendisine ait deniz araçlarının patentini de almayı başardı.  Şu an üretim aşamasına gelmiş durumda. Bazı firmaların üretim için mucit Ali Yiğit ile görüştüğü öğrenildi.  
 
Deniz taşıtlarında hiç kullanılmayan bir tahrik sistemini uyguladığını belirten Yiğit, tasarladığı araçta yüksek tork (güç), düşük devir, yüksek hız prensibini başarıyla hayata geçirdiğini anlattı. Kendisine ait sistemin uygulanması halinde deniz taşıtlarında hızın saatte 250 kilometreye kadar çıkabileceğini vurgulayan Yiğit, bunun deniz ulaşımında devrim niteliğinde olacağını söyledi.    
 
Çalışmaları sırasında yerel idarecilerden de her türlü desteği gördüğünü belirten Ali Yiğit, onlara teşekkür etti. Projenin savunma amaçlı da kullanılabileceğini anlatan Yiğit, bu konuda Vali Gökmen Çiçek başta olmak üzere ilgili kişilere bilgi verebileceğini açıkladı.

Google+ WhatsApp