“Bizim İçin Önemli Olan İnsandır”

Başbakan Binali Yıldırım, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Koordinatörleri’ni Çankaya Köşkü'nde kabul etti.

Türkiye'nin, TİKA koordinatörleri sayesinde cömert ve merhamet dolu hizmetlerini dünyanın birçok yerine ulaştırmayı başardığını söyleyen Yıldırım, "TİKA temsilcileri, Türkiye'nin ruhunu, değerlerini ve vicdanını temsil eden dava insanlarıdır. Dünyanın değişik bölgelerindeki dostlarımızın acil öncelikli ihtiyaçlarını gidererek bizlerin gönül elçisi oldunuz." ifadelerini kullandı.

TİKA temsilcileri aracılığıyla Kafkaslar, Orta Asya, Balkanlar, Ortadoğu, Afrika kıtalarındaki insanların imdadına yetiştiklerini vurgulayan Yıldırım, buralarda açılan okullar üzerinden de ufuk açıldığına işaret etti.

Başbakan Yıldırım, TİKA koordinatörlerine hitaben, "Tarihin ülkemize yüklediği gönül borcumuzu sizler marifetiyle ödüyoruz. Zor coğrafyalarda çok önemli ve ülkemiz için oldukça onurlu bir görev yapıyorsunuz. Allah emeklerinizi zayi etmesin." diye konuştu.

Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin, milletimizin merhamet duygusunu, şefkatini, cömertliğini istismar edenler oldu. İhanet edenler de oldu ama milletimiz merhamet elini açmaya ve kardeşleriyle dayanışmaya devam edecek. İşte TİKA bu merhametin bir sembolüdür. İnsanlığa yaptığınız hizmetlerden dolayı devletimiz, hükümetimiz adına hepinizi yürekten tebrik ediyorum.

Maalesef dünyada mazlumların, yoksulların, zor şartlar içinde olan milyonlarca insanın feryadına kulak veren çok ülke yok. Bazı dostlarımız, her şeyi para, elmas, madde olarak gören dostlarımız, Türkiye'nin 3,5 milyon mülteciye evini açmasını, sofrasındaki yemeğini paylaşmasını anlayamıyor. Anlayamazlar da. Çünkü bizim için önemli olan insandır, insanı yaşat ki devlet yaşasın, insanı yücelt ki devlet yücelsin anlayışıdır."

"Yılda ortalama 2 bin proje gerçekleştiriliyor"

Başbakan Yıldırım, bu anlayış sayesinde ecdadın altı asırdan daha fazla sürede, 20 milyon kilometrekarelik vatan toprağında merhamet ve kardeşliği hakim kıldığını, üç kıtada değişik dinde, renkte milyonlarca insanı barış içerisinde yaşatmayı başardığını vurguladı.

Şu an dünyanın her köşesinde Türk bayrağını, aziz şehitlerin emanetini hakkıyla temsil eden gönül elçilerinin, TİKA mensuplarının bulunduğunu belirten Yıldırım, "Gururla ifade etmek gerekir ki, 2002'de dışarıda sadece 12 tane ofisimiz mevcuttu. Bugün 58 ülkede 60 ofisiyle 170 ülkede kalkınma ve iş birliği faaliyetleri gösteriliyor. Yılda ortalama 2 bin proje gerçekleştiriliyor." diye konuştu.

Yıldırım, Türkiye'nin OECD verilerine göre geçen yıl 6,7 milyar liralık resmi kalkınma yardımı yaparak birçok ülkeyi geride bıraktığına dikkati çekti.

Zengin ülkeleri de geride bırakan Türkiye'nin 2002'den bu yana resmi kalkınma yardımlarını 75 kat artırdığına işaret eden Yıldırım, şunları belirtti:

"TİKA, bir yandan hizmet yapıyor bir yandan da o ülkede Türkiye, Türk dostluğunu geliştirmenin alt yapısını yapıyor. Dünyada dış yardımlarını en fazla artıran ülke Türkiye'dir. Milli geliri dünyada en yüksek ülke biz değiliz ama bizim gönlümüz zengin. 3,5 milyonun üzerinde misafir ettiğimiz mülteciler bakımından dünyanın en cömert ülkesi ilan edildik. 6 milyar dolar insani yardım gerçekleştirdik ve bu rakamla dünyanın en fazla insani yardım yapan ülkesi olduk."

Yıldırım, Türkiye'nin başarıyla devam ettirdiği FETÖ ile mücadelenin önemli bir ayağının da yurt dışı olduğunu anlatarak, şöyle dedi:

"Hain darbe girişimi sonrası FETÖ'nün yurt dışındaki yapılanmasıyla mücadele bakımından TİKA'nın önemi çok büyüktür. Çünkü siz sahadasınız. Onlar bu ay yıldızlı bayrağa ihanet ettiler. Türkiye'yi maalesef itibarını zedelediler. Ancak siz göğsünüzdeki TİKA ve ay yıldızlı bayrakla bulunduğunuz bütün ülkelerde ülkemizin birer elçisisiniz. Aynı zamanda da bu FETÖ terör örgütüne, onların mensuplarına karşı da mücadelede çok ama çok önemli göreviniz var."

Yıldırım, 58 ülkede ofisi bulunan TİKA'nın FETÖ'nün bütün yanlışlarını muhataplarına anlatma görevinin bulunduğunu vurgulayarak, basın, yayın organları, ortak projelere imza atılan sivil toplum örgütleriyle bu mücadelenin aktif bir şekilde yürütülmesi gerektiğini söyledi.

"Birinci ve değişmez gündem maddemiz FETÖ'dür" 

Başbakan Yıldırım, TİKA'nın FETÖ'nün oluşturmaya çalıştığı algı operasyonlarına, Türkiye'yi kötülemeye yönelik kara propagandalarına karşı mücadele etmek ve o ülkelerdeki kamuoyunu doğru bilgilendirmek gibi bir sorumluluğunun da bulunduğunun altını çizerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Özellikle eğitim ve sözde sivil toplum görüntüsü altında insanları aldatan FETÖ örgütü karşısında TİKA'nın, Maarif Vakfının, Yunus Emre Enstitüsü gibi kuruluşların yakın çalışma içerisinde koordinasyon içinde hareket ederek, o ülkede FETÖ'yü barınamaz hale getireceksiniz.

Birinci ve değişmez gündem maddemiz FETÖ'dür, FETÖ ile mücadeledir. Bu örgüt, sadece Türkiye'ye zarar vermedi. Bulunduğu 160 ülkenin hepsinde, günün birinde onların başına bela olabilir. Eğer tedbir alınmazsa. Bu acı tecrübeyi yaşamış, şehit veren, gazileri olan bir ülke olarak dostlarımızı uyarmak görevimiz."

Google+ WhatsApp